Vlad Pascu a împlinit 20 ani în arest. Mama l-a îmbărbătat: „Nu ai ce căuta acolo. E un accident, o iei ca atare“ | STENOGRAME

0
Publicat:

Vlad Pascu, tânărul care s-a urcat drogat la volan și a ucis doi tineri în satul 2 Mai din Constanța, și-a sărbătorit ziua de naștere în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Constanţa. Acesta a împlinit vârsta de 20 de ani.

Vlad Pascu și-a sărbătorit ziua de naștere în arest Foto: arhivă Adevărul
Vlad Pascu și-a sărbătorit ziua de naștere în arest Foto: arhivă Adevărul

Pe 11 septembrie 2023, de ziua sa, Vlad Pascu a vorbit la telefon, de dimineață, cu mama sa, Miruna Pascu. Și ea și-a serbat, de altfel, ziua, cu câteva zile înainte, la 6 septembrie. Ea a mărturisit fiului său că a fost felicitată chiar de una dintre cunoștințele victimelor ucise la 2 Mai, care „chiar a plâns“ când i-a ascultat povestea de viață.

Dialogul dintre cei doi a durat mai multe minute.

O parte din cele discutate apare în referatul DIICOT în care procurorii au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a Mirunei Pascu pentru influențarea declarațiilor.

Mama, către fiul său: „Nu te putea opri nimeni din cursa asta dementă pe care o aveai”

„PASCU MIRUNA: (…) Că pur și simplu dependențele astea până la urmă sunt o boală și pornesc de la o boală a sufletului toate. Înțelegi? Și ți-am zis. Oamenii să știi că dacă (n.l. neinteligibil) la un moment dat înțeleg. A fost... problema nu a fost de accident.

VLAD: Păi, normal. Lumea e îndoliată, e astea... nu ai cum să...

PASCU MIRUNA: Mamă, problema este de accident. Accidentul în sine nu ar fi fost până la urmă așa ceva, dar în momentul în care au apărut căcaturile, toate alea după instagram și în momentul în care a fost comportamentul ăla al tău dinainte, aberant, cu toate chestiile alea, cum să spun... A fost ca și cum a fost o sfidare. Înțelegi? Plus că au făcut ăștia niște legături cu poliția, cu telefoane, că nu știu cine, că te-au ocrotit, că nu te-au oprit, că ...nu știu ce s-a întâmplat. (…) Ăsta este un accident care nu știu, te-a pus pe tine în fața unui fapt împlinit cumva. Ca să-ți dai seama unde ajungi. Că nu te putea opri nimeni din cursa asta dementă pe care o aveai, înțelegi? Dar altfel, nu ai ce căuta acolo. Nu ești... și ți-am zis, e un accident, o iei ca atare. Nu trebuie s-o iei nici... se întâmplă lucruri... mda... asta e”, se arată în stenogramele din referatul de arestare. 

Copii de ștabi, la petrecerea cu droguri de la Vama Veche

După ce a părăsit sediul Poliției Vama Veche, în noaptea fatidică de 19 august 2023, Vlad Pascu a participat la o petrecere alături de alți copii ai unor ștabi din Constanța. Informația este confirmată de Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL. 

La petrecere, Vlad Pascu a consumat droguri alături de alți nouă tineri, copii ai unor persoane publice din județul Constanța. Aceștia au dat mai multe declarații anchetatorilor. 

Informația, bănuită de o țară întreagă, a fost dezvăluită de polițistul Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL, la postul TV Digi 24.

El a declarat că acei nouă tineri sunt toți copii de persoane influente din județul Constanța, ai căror părinți ocupă posturi și funcții publice importante - din domeniul politic și social. 

Întrebat cine sunt cei nouă tineri, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL, a precizat: „Cred că la această întrebare trebuie să ne răspundă reprezentanții IPJ Constanța sau cei ai Parchetului că s-a deschis un dosar penal pentru consum și deținere de droguri. Cred că și oamenii pot să spună. Am primit informații de la oameni ai locului care, de fiecare dată când apare câte un astfel de incident, simt nevoia să le spună, din nou și din nou”. 

Lanț de vicii, moarte sigură

Matei Vlad Pascu, șoferul care a provocat accidentul din 2 Mai, a fost oprit de poliție de două ori înainte de tragedie.

De fiecare dată a fost lăsat să conducă în continuare, deși mașina nu avea RCA, el nu avea actele mașinii la el, iar în interiorul autoturismului de lux (un Mercedes Benz de colecție, „ca al lui Bobby din Dallas“) a fost descoperită o țigară artizanală tip joint și o folie de bromazepam ce conținea mai multe pastile.

În plus, starea sa confuză era de ajuns pentru a determina polițiștii să-l oprească și să ceară testarea sa antidrog - nu doar antialcool, cum s-a făcut. 

După ce a plecat de la sediul poliției, tânărul Pascu (19 ani) a participat la o petrecere în Vama Veche, apoi a plecat spre Techirghiol, unde se afla tatăl său. Pe drum, după nici câțiva kilometri, Pascu a lovit în plin cu mașina un grup de opt tineri, omorând pe loc doi tineri de 20 și de 21 ani.

Se impune ca polițiștii să aibă acces și la informații legate de persoanele pe care le au în față, de persoanele cu care interacționează. Pentru că au fost multe voci care au spus că polițiștii intenționat l-au lăsat să plece știind că este un consumator de droguri. Eu vă spun cu certitudine că polițiștii nu au acces astăzi, prin prisma bazelor de date pe care le poate accesa, la informații legate de netrimitere în judecată,  soluții de clasare sau alte asemenea soluții în care nu vorbim de o condamnare”, a mai spus Cosmin Andreica.

În acest fel, arată Andreica, polițiștii ar cunoaște tot istoricul persoanei care le stă în față.

„Ne dorim ca polițistul în momentul în care îl oprește pe Vlad Pascul să știe că la 13 ani a fost cercetat într-un dosar penal pentru deținere de droguri, că la 18 ani a primit o renunțare la urmărirea penală pentru că statul a apreciat că nu este o faptă pentru care merită să acorde atenție, ci implicit să îi ridice o suspiciune”, a afirmat președintele Sindicatului EUROPOL.

Vlad Pascu, tânărul care s-a urcat drogat la volan și a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai, a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru alte infracțiuni, precum consum și trafic de droguri.

Trei dealeri de droguri au fost arestați preventiv fiind acuzați că alimentau cu droguri grupul de prieteni al lui Vlad Pascu.

De asemenea, Miruna Pascu, mama lui Vlad, ar fi încercat să forțeze martori să nu facă declarații incriminatoare la adresa sa și a fiului ei. Potrivit unui comunicat al Poliției, femeia ar fi exercitat, în mod conștient și deliberat, presiuni de natură să constrângă moral o persoană, pentru a o determina să nu dea declarații de martor sau să facă declarații mincinoase.

Miruna Pascu a fost arestată vineri, 15 septembrie 2023, pentru 30 de zile. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite