Cazul tragediei din Colectiv. Instanța supremă, așteptată să hotărască ce se întâmplă cu dosarul privind îngrijirea victimelor

0
Publicat:

ÎCCJ analizează marți, 4 martie, contestația victimelor incendiului Colectiv în dosarul care privește deciziile ministrului de atunci al Sănătății Nicolae Bănicioiu și șefului DSU, Raed Arafat, pentru acordarea de îngrijiri în spitale.

65 de oameni au murit FOTO Inquam Photos
65 de oameni au murit FOTO Inquam Photos

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) este așteptată să se pronunțe marți, 4 martie, pe contestațiile aparținătorilor și victimelor incendiului din Colectiv în dosarul vizând verificarea condițiilor în care au avut loc procedurile instituționale și medicale, inclusiv cele referitoare la transferul răniților și efectul infecțiilor nosocomiale asupra acestora în spitalele din România. 

Dosarul a fost clasat de procurori, iar mai multe victime și aparținători ai victimelor decedate au atacat decizia de clasare. Contestațiile au fost reunite într-un singur dosar la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Părțile din dosar sunt:

NICODEMUS MARVIN - Petent

ŞTEFAN MIHAELA - Petent

ŞTEFAN CARIOLAN - Petent

ŞTEFAN ANDREI FLORIAN - Petent

BĂNICIOIU NICOLAE - Intimat

RAED ARAFAT - Intimat

GEAMBAŞU RUXANDRA - Petent

CHELBA IRINA - Petent

Dacă contestațiile vor fi respinse, dosarul penal va fi închis. 

9 ani de la tragedie 

Pe 30 octombrie 2024, s-au împlinit 9 ani de la cumplitul incendiu de la Colectiv, în urma căruia 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alți 160 au fost răniți şi au avut nevoie de spitalizare.

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015 la Club Colectiv, situat în strada Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4 din Bucureşti, unde trupa „Goodbye To Gravity” susţinea un concert de lansare a unui nou album.

Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului, care s-au extins rapid la tavan.

În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că, în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalele din Capitală.

Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia. În cadrul şedinţei extraordinare de guvern din 31 octombrie 2015, au fost declarate trei zile de doliu naţional pe teritoriul României (31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie).

În perioada care a urmat, mai mulţi dintre răniţii internaţi în spitale din Bucureşti sau transferaţi în unităţi spitaliceşti din străinătate au murit, fiind înregistraţi în total 64 de morţi.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite