Cătuşe pentru fondatorul World Trade Center România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Emeric Bartha este acuzat de evaziune fiscală şi are interdicţia de a părăsi România. Emeric Bartha - acuzat de un prejudiciu de un milion de euro - a fost încătuşat pe Aeroportul Henri Coandă când intenţiona să iasă din România, cu destinaţia Chişinău.

Preşedintele World Trade Institute Bucureşti şi unul dintre fondatorii World Trade Center România, milionarul Emeric Bartha, acuzat de evaziune fiscală, nu poate părăsi România în urma unei decizii date de procurorii anticorupţie.

Citiţi şi:

Şeful Fiscului: Vreau să stârpesc evaziunea. Sunt convins că nu voi reuşi

Femeile de serviciu şi şoferii de la Fisc iau prime grase pentru "succes în colectarea impozitelor"!

Anchetatorii au hotărât, la sfârşitul lunii iunie, să impună interdicţia de a părăsi ţara, după ce omul de afaceri a fost oprit pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni, când intenţiona, conform DNA, să părăsească România, pe direcţia Chişinău.

Procurorii susţin că Bartha se sustrage de la urmărirea penală şi, prin plecarea sa în străinătate, voia să împiedice indeplinirea actelor procedurale din anchetă.

Evaziune fiscală

Cetăţeanul elveţian de origine română Emeric Bartha şi soţia sa, Anca Cerasela Bartha, sunt învinuiţi de evaziune fiscală într-un dosar instrumentat de Biroul DNA Slobozia. Acuzaţiile: ar fi înscris în evidenţa contabilă a unei societăţi, în fals şi la o valoare scăzută, vânzarea unui pachet de acţiuni.

Potrivit DNA, SC Orient Express Hotels&Restaurant Corp SA Bucureşti, administrată de cei doi, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă aferentă anului 2004 vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la SC RC Properties SA către administratorul Emeric Bartha, la valoarea de 20.000 de lei.

Procurorii susţin că tranzacţia reală a constat în vânzarea acestor acţiuni, în cursul aceluiaşi an, către SC Soravia România SRL, la valoarea de 19.048.103 de lei.

„Prin această operaţiune, societatea s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în cotă de 25%, în sumă de 4.757.025 de lei, echivalentul a 1.168.964 de euro", susţin procurorii. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi de acestă infracţiune, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 8 ani.

Interdicţii

„Data viitoare mă veţi cita la Geneva", le-ar fi spus Bartha procurorilor, atunci când a fost citat să i se aducă la cunoştinţă învinuirile. Anchetatorii mai spun că atunci când l-au chemat la audieri, la 22  iunie 2010, milionarul ar fi încercat să-i inducă în eroare şi le-ar fi spus că se află „plecat în zona Balcanilor". La 23 iunie 2010, Bartha a fost identificat pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni, când încerca să părăsească România.

Potrivit omului de afaceri, procurorii DNA i-ar fi pus cătuşele pe aeroport şi apoi l-ar fi urcat într-un autoturism Dacia, fiind dus, cu viteza de 120-140 de kilometri pe oră, la Slobozia, pentru a se întâlni cu procurorul. Atunci i-a fost emisă interdicţia părăsirii ţării şi, suplimentar, i s-a interzis deţinerea şi folosirea armelor.

De asemenea, Emeric Bartha nu are voie să se întâlnească sau să ia legătura cu două persoane. Omului de afaceri i s-a atras atenţia că, „în caz de încălcare a măsurii sau obligaţiilor ce îi revin se va dispune măsura arestării preventive", potrivit ordonanţei procurorilor.

Sechestru pe un imobil de 8 milioane de euro

Emeric Bartha a contestat în instanţă interdicţiile. Judecătoria Sectorului 1 şi, în recurs, Tribunalul Bucureşti au respins cererea lui. În faţa unui magistrat de la Judecătoria Sectorului 1, Bartha a arătat că este vorba de un abuz al anchetatorilor.

El a  explicat că ancheta împotriva sa a început în anul 2007, în urma unui denunţ privind posibile infracţiuni de spălare de bani, dar încadrarea a fost schimbată după ce nu s-ar fi găsit nimic incriminator.

Omul de afaceri a mai arătat că oricum procurorii au dispus sechestrul asigurator pe un imobil cu valoare de impozitare de 34.000.000 de lei (aproximativ 8,1 milioane de euro), mult peste presupusul prejudiciu de 1.168.000 de euro. Bartha a declarat că nu a vrut să se sustragă de la anchetă, dar a cerut să fie citat la 28 iunie.

Contactat de reporterii „Adevărul", Emeric Bartha a refuzat să comenteze acuzaţiile ce îi sunt aduse, adăugând că tot ce a avut de spus a declarat în faţa organelor de anchetă. „Nu înţeleg de ce un dosar din 2007 este soluţionat de urgenţă acum în 2010. Imaginea Justiţiei române în Uniunea Europeană este una jalnică", a conchis omul de afaceri.

"Sunt unul dintre acei idioţi, care a venit în ţara asta în 1992 şi a investit, alături de trei persoane, 100 de milioane de dolari în World Trade Center."
Emeric Bartha
fondator WTC

Investiţii în România

Emeric Bartha a explicat că din anul 1992 se află în România, cu scopul de a promova potenţialul investiţional al ţării şi de a atrage investiţii. „Sunt unul dintre acei idioţi, care a venit în ţara asta în 1992 şi a investit, alături de alte trei persoane, 100 de milioane de dolari în World Trade Center", s-a plâns judecătorului omul de afaceri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite