Câţi dintre deţinuţii recent liberaţi se întorc în penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mare de deţinuţi care, la sfârşitul săptămânii trecute, au părăsit penitenciarele ca urmare a intrării în vigoare a Legii 169/2017 l-a luat prin surprindere chiar şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, până acum un aprig susţinător al legii.

Nu mai puţin de 529 de deţinuţi au ieşit pe poarta penitenciarelor joi seara, în ziua în care a intrat în vigoare Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu.  Mulţi dintre cei eliberaţi aveau condamnări pentru tâlhării şi furturi, dar şi pentru omor. Cei mai mulţi deţinuţi au fost eliberaţi de la Giurgiu (80), Constanţa -Poarta Albă (55), Tulcea (34) şi Aiud (30). Iar în acest moment, cazurile altor 3.349 de deţinuţi vor fi discutate la primele şedinţe ale comisiilor de liberări condiţionate din penitenciare: Bucureşti –Rahova (250), Iaşi (247), Constanţa –Poarta Albă (200) sau Bucureşti –Jilava (192). 

„Este mult şi pentru orice aşteptare a mea. Nu credeam că impactul va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”. Actul legislativ prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

Cea mai dură reacţie faţă de liberările din închisori a venit de la fostul premier, Victor Ponta, care a susţinut că membrii coaliţiei de guvernare, în loc să facă ce au promis în campania electorală, adoptă o lege care scoate din închisori criminali şi violatori, pe lângă cei care pot cu adevărat să se reintegreze în societate. „Forma finală a legii reprezintă o decizie absolut aberantă care duce la situaţii inacceptabile!”, a scris politicianul, sâmbătă, pe Facebook. „Prostia, laşitatea, minciuna şi ticăloşia şi-au dat mâna de la Ministerul Justiţiei la conducerea Camerei Deputaţilor – efectul îl vom deconta noi toţi!”.

Replica a venit chiar de la ministrul Justiţiei, tot pe Facebook. Acesta a spus că proiectul de lege a fost trimis de Guvern către Senat, la data de 31 ianuarie 2017, când şef la Ministerul Justiţiei era Florin Iordache. Toader a mai precizat că forma iniţială a legii prevedea faptul că, „în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut“. Modificarea esenţială a fost făcută la Camera Deputaţilor, când  sintagma „în cazul executării pedepsei într-un spaţiu necorespunzător” cu „în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare”, iar numărul zilelor considerate executate a crescut de la 3 la 6. Modificarea a fost susţinută de deputaţii PSD, ALDE şi UDMR. În dezbaterea din Camera Deputaţilor, din 8 mai 2017, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Marieta Safta, a arătat că Guvernul susţine varianta iniţială a proiectului de lege, „însă în forma pe care Guvernul a trimis-o spre adoptare Parlamentului”.

Rata recidivei, circa 40%

Liderul sindicatului Equitas din Penitenciarul de femei Târgşor, Adrian Grigoroiu, susţine că aplicarea Legii 169/2017 reprezintă, practic, o „graţiere mascată“, care va încuraja infractorii. „Noi spunem că nu este o măsură bună pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte din deţinutele care se vor elibera în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar“, a arătat Grigoroiu.

„Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidenţa executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient“. (Sorin Dumitraşcu, Federaţia Sindicatelor ANP)

De altfel, potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, rata recidivei este în scădere faţă de anii precedenţi, dar este în continuare ridicată. Aşa că mulţi dintre deţinuţii liberaţi se vor întoarce în penitenciare. În 2016, rata recidivei raportată la numărul de deţinuţi aflaţi în custodia ANP a fost de 38,27%. În anii anteriori a fost mai mare: 2015 – 40.33%, 2014 – 43%, 2013 – 45,78% şi 2012 –
45,78%.

Fostul director al Administraţiei Penitenciarelor, Marius Vulpe, spunea la începutul acestui an că problema supraaglomerării din închisori va fi rezolvată doar dacă circa 8.500 de deţinuţi vor pleca din aceste unităţi ori dacă le vor fi construite locuri de cazare. „Nu există nicio garanţie că un om care a comis o infracţiune nu o va mai face încă o dată. Putem astăzi doar să discutăm despre statistici. O statistică ne arată că în penitenciar sunt circa 40-45 % din cei condamnaţi anterior care au mai comis infracţiuni, adică recidivişti“, a mai declarat Vulpe.

 Deţinuţii primesc despăgubiri

Tudorel Toader a mai explicat că probabil vor fi oferite şi despăgubiri pentru deţinuţii care au executat integral pedepsele în condiţii necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. „Cuantumul nu îl stabilesc eu. Eu pot să vă dau două repere: Ungaria a stabilit 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit 8 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare şi Curtea Europeană a considerat că sunt despăgubiri echitabile şi unele, şi altele”, a explicat ministrul Justiţiei. Toader a spus că, dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite