Bogdan Aurescu: Trebuie consolidat Parteneriatul Estic şi configurată o viziune strategică realistă a UE asupra vecinătăţii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul de Externe al României, Bogdan Aurescu. FOTO Captură Adevărul Live
Ministerul de Externe al României, Bogdan Aurescu. FOTO Captură Adevărul Live

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a subliniat, luni, necesitatea consolidării Parteneriatului Estic (PaE), cu precădere în actualul context de securitate dificil, şeful diplomaţiei de la Bucureşti susţinând că summitul de la Riga trebuie să confirme impactul pozitiv al PaE pentru cetăţenii europeni şi pentru cei ai partenerilor.

Liderul diplomaţiei de la Bucureşti a participat, luni, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, organizată în marja Consiliului Afaceri Externe (CAE), la Luxemburg, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Obiectivul reuniunii ministeriale, la care au participat miniştrii afacerilor externe din cele 28 de state membre UE, precum şi ai celor şase state partenere (R. Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus), a fost pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai).

„Reuniunea s-a concentrat pe reafirmarea angajamentului comun al UE şi al partenerilor de a continua să promoveze Parteneriatul Estic (PaE), ca un instrument  strategic, bazat pe interese şi angajamente comune şi pentru susţinerea proceselor de reformă în statele partenere din Vecinătatea Estică”, arată comunicatul. 

„În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca Summit-ul PaE de la Riga să confirme impactul pozitiv al PaE şi importanţa sa, în egală măsură, pentru cetăţenii europeni şi pentru cei ai partenerilor.

De asemenea, a arătat că este important ca PaE să funcţioneze ca instrument mai flexibil şi diferenţiat, în  funcţie de obiectivele, aşteptările şi performanţele statelor partenere în relaţia cu UE.  Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea consolidării PaE, cu precădere în actualul context de securitate dificil, şi configurării unei viziune strategice, realiste a UE asupra Vecinătăţii sale, inclusiv prin definirea la nivelul UE a modalităţilor concrete prin care vor fi consolidate relaţiile cu statele partenere. A susţinut aplicarea, în continuare, a principiului diferenţierii în raporturile UE cu statele PaE, în acord cu voinţa politică şi cu progresele efective înregistrate de acestea pe calea reformelor”, mai precizează comunicatul MAE.

Totodată, şeful diplomaţiei române a susţinut aplicarea, în continuare, a principiului diferenţierii în raporturile UE cu statele PaE, în acord cu voinţa politică şi cu progresele efective înregistrate de acestea pe calea reformelor.

Ministrul român a arătat că Summit-ul de la Riga trebuie să genereze rezultate vizibile, atât în plan tehnic, cât şi în ceea ce priveşte reafirmarea unei viziuni politice clare în sprijinul partenerilor estici, care să reconfirme aspiraţiile europene ale partenerilor care au asumat acest obiectiv. Acest aspect, a subliniat ministrul român, reprezintă o opţiune strategică atât pentru UE, cât şi pentru partenerii estici.

Ministrul român de externe a exprimat şi necesitatea ca Summit-ul să recunoască progresele înregistrate de statele partenere (Georgia, Ucraina) în domeniul mobilităţii.

În plus, Bogdan Aurescu a reluat propunerea României de creare a unor platforme de dialog pe teme de securitate în sens larg - Security Trusts, ca structuri de dialog permanent dedicate statelor partenere, cu implicarea vecinilor acestora, dar şi a altor actori interesaţi în stabilitatea regiunilor în cauză. Scopul acestor platforme de dialog va fi acela de a îmbunătăţi climatul regional de securitate şi de creare a unui climat de încredere, concentrându-se atât pe vecinătatea imediată a UE, cât şi pe vecinii vecinilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite