Blocaj în procesul lui Sebastian Ghiţă ca urmare a deciziei CCR de a declara neconstituţionale completele de 3 judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a amânat luni audierile în dosarul în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu, deoarece Curtea Constituţională nu a motivat decizia în cazul completelor nespecializate în fapte de corupţie.

Blocaj într-unul din procesele lui Sebastian Ghiţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia CCR prin care completele de 3 judecători au fost declarate neconstituţionale a făcut ca judecarea apelului în procesul Ghiţă – Bădescu să fie amânată.  Instanţa Supremă a ridicat din oficiu problema completelor de 3 judecători subliniind faptul că lipseşte motivarea deciziei CCR. 

Astfel judecătorii au decis amânarea procesului până când va veni motivarea de la Curtea Constituţională, de principiu până pe 7 octombrie.

Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu au fost achitaţi în acest dosar, în septembrie 2017, de un complet de 3 judecători de la Curtea Supremă. 

În iulie 2019, CCR a stabilit că procesele de corupţie judecate în faza de fond de completuri de 3 judecători de la Curtea Supremă vor fi rejudecate de complete specializate în judecarea faptelor de corupţie. CCR a explicat că este vorba de cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curţi şi soluţionate de această, în prima instanţa, anterior datei de 23 ianuarie 2019, când a fost emisă Hotărârea Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care sunt formate completuri specializate în judecarea cauzelor de corupţie.

La termenul de luni a fost adus în sala, însoţit de un jandarm, unul dintre martorii cheie, Iulian Tănase, denunţător în acest dosar. Preşedintele completului, judecătorul Iulian Dragomir, a anunţat că în cazul poliţiştilor din Prahova care nu au pus în aplicare la timp mai multe mandate de aduce, au fost date sancţiuni disciplinare, fără a da alte detalii, după cum relatează Ziare.com.

Pe data de 3 iunie, în acelaşi proces, judecătorii de la ÎCCJ au cerut cercetarea administrativă a conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova. Măsura vine după ce politiştii prahoveni nu au reuşit să îl aducă sub escortă, la ultimele 4 termene, pe martorul Iulian Tanase, cerut de procurorul DNA. Instanţa a cerut evaluarea cauzelor care au dus la această situaţie şi indicarea măsurilor dispuse după cercetare. Martorul Iulian Tanase (finul fostului primar al Ploieştiului – n.r.) a fost amendat de instanţă cu 3000 de lei, pe motiv de rea voinţă întrucât, desi pe 17 mai a semnat procesul-verbal de citare, cinci zile mai târziu, şi-a cumpărat bilet de avion pentru o perioadă în care e cuprinsa şi ziua audierii.

Acuzaţiile DNA

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă şi pe Iulian Bădescu sub acuzaţiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului  şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti, patronat de Ghiţă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei.

Pentru a aproba acea finanţare, Iulian Bădescu, primar al Ploieştiului la acea vreme, ar fi pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în Ploieşti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Atât Sebastian Ghiţă dar şi Iulian Bădescu au fost achitaţi în faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au declarat apel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite