Avocatul Robert Roşu, audiat ca martor în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu. Ioana Valmar  s-a prevalat de dreptul de a nu da declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Robert Roşu, inculpat în dosarul retrocedării „Fermei Băneasa”, a fost audiat astăzi ca martor în procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Fosta soţie a politicianului, Ioana Valmar, s-a  prevalat astăzi de dreptul de a nu da declaraţii în acest caz.

Robert Roşu a dat în declaraţia de martor detalii despre relaţiile cu Paul de România, Remus Truică sau Călin Popescu Tăriceanu. Avocatul este judecat în dosarul „Ferma Băneasa” pentru constituirea unui grup infracţional organizat,  trafic de influenţă, în formă continuată,  complicitate la spălarea banilor, în formă continuată şi  complicitate la abuz în serviciu.

„În 2006, între Reciplia şi Paul al României s-a încheiat un contract, eu l-am reprezentat în mai multe proceduri administrative şi contencioase. Patru sau cinci imobile au fost retrocedate cu succes prin hotărâri judecătoreşti irevocabile, inclusiv cu privire la 46 de hectare la Snagov. Singurul bun retrocedat prin decizie administrativă a fost un imobil numit de istorici «Ferma Băneasa», care i-au aparţinut Regelui Carol al II-lea, bunicul lui Paul al României. Decizia a fost în 26 septembrie 2008. aceasta decizie de retrocedare a fost ulterior confirmată prin hotărâre judecătorească irevocabilă sub aspectul legalităţii şi temeiniciei”, şi-a început declaraţia Robert Roşu. 

Curtea Supremă: Care erau relaţiile dumneavostră cu Tăriceanu şi cu soţia de atunci?

Robert Roşu: Cu domnul Tăriceanu nu am avut niciodată vreun fel de relaţie, îl cunosc de la TV.  L-am întâlnit în două sau trei situaţii, în mediul social, soţia sa fiindu-mi fostă colegă la societatea de avocaţi Muşat şi Asociaţii, între 1999-2002. Nu am fost prieteni sau apropiaţi, era o colega de la alt departament. Ioana Valmar a plecat din societate după ce a devenit notar, le-a spus colegilor dacă au nevoie de tranzacţii notariale, pot apela la ea.

Avocatula  explicat Curţii Supreme că Paul al României avea obligaţia de a vinde bunul retrocedat şi l-ar fi sunat Truica după o lună de la decizie. Truică l-ar fi anunţat ca se doreşte de client autentificarea vânzării cumpărării terenului constituit o parte din „Ferma Baneasa” la biroul Ioanei Tariceanu. 

„In stenograme apare că Remus Truică mi-a spus «Sunt la masa cu premierul, clientul doreşte să facem actele la BNP Ioana Tăriceanu». Eu personal nu îmi amintesc avea fraza, sunt nouă ani de-atunci, cred că aşa mi-a spus, din moment ce apare în procesul verbal de redare…Eu spun toate aceste lucruri şi mă gândesc la obligaţia mea de confidenţialitate in calitate de avocat”, a precizat Roşu.

Petrecerea din Israel

Avocatul a dat mai multe detalii despre modul în care s-a făcut autentificarea terenului retrocecedat şi faptul că onorariul notarial trebuia achitat de Reciplia: „Contractul nu a fost autentificat la BNP Ioana Tăriceanu, ci ulterior, în 15 ianuarie 2009, la un notar pe nume Georgescu”, a spus Roşu. Acesta a explicat că la câţiva ani după, s-au făcut controale de Garda Financiara şi o ancheta a DNA, care ar fi  constatat că acea tranzacţie a respectat legea.

„In octombrie 2009 am fost în Israel, la ziua de naştere a unui client, era ultimul week-end al lunii. În aceeaşi seară şi Tal Silberstein îşi serba ziua de naştere tot în Tel Aviv, am trecut şi pe la petrecerea lui cam 30 de minute. I-am văzut acolo pe soţii Tăriceanu, pe soţii Dan Andronic şi pe Remus Truică. Erau peste 400 de oameni, atmosferă de club, nu era o petrecere intimă”, a precizat Robert Roşu.

Valmar: Păi, am mai dat o declaraţie, o menţin

Instanţa i-a explicat Ioanei Valmar, care a fost citată ca martor, că având în vedere că a fost soţia lu Călin Popescu Tăriceanu are dreptul de a nu da declaraţii.

Curtea Supremă: Vreţi sau nu să daţi declaraţie? 

Ioana Valmar: Păi, am mai dat o declaraţie, o menţin. 

Curtea Supremă: Nu, trebuie sa ne spuneţi dacă vreţi sau nu la acest moment.

Ioana Valmar: Mă prevalez de acest drept, de a nu da declaraţie în calitate de martor în această cauză. 

Procesul lui Tăriceanu a fost reluat de la zero, în condiţiile în care o judecătoare din complet, Anamaria Dascălu, s-a pensionat, iar noul preşedinte de complet, Constantin Epure, a anunţat că se impune readministrarea probelor. Procurorul a cerut şi el administrarea tuturor probelor din rechizitoriu. Ioana Valmar mai dăduse o declaraţie de martor în faţa vechiului complet de judecată. Instanţa a stabilit următorul termen din acest proces pe 30 ianuarie 2018, când vor fi audiaţi alţi patru martori.

Acuzaţiile DNA

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a început în 14 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce, pe 10 februarie, instanţa a decis că procesul poate începe pe fond, respingând definitiv cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului. În acest dosar, fusese audiat Tăriceanu, ca inculpat, în timp ce Şerban Mihăilescu a dat o declaraţie de martor în urma căreia procurorii s-au autosesizat pentru mărturie mincinoasă după ce acesta şi-a schimbat depoziţia dată în timpul urmăririi penale.     

Dosarul a fost trimis instanţei în 6 iulie 2016, de către procurorii DNA Braşov, care îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite