Avocatul Poporului face verificări în cazul celor patru copii morţi în incendiu
0Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a declarat luni că a solicitat Biroului Teritorial Bacău să facă o anchetă în cazul celor patru copii care au murit în incendiul din localitatea Dealu Mare, pentru a vedea dacă autorităţile responsabile şi-au făcut treaba.
Adjunctul Avocatului Poporului pe probleme care ţin de drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap a spus că a solicitat încă de săptămâna trecută începerea unei anchete în cazul copiilor morţi în incendiul din localitatea Dealu Mare, scrie Mediafax.
Ionel Oprea a precizat că doreşte să se stabilească implicarea primăriei, a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), dar şi să afle mai multe date despre situaţia părinţilor celor patru copii.
În acest sens el, Ionel Oprea a solicitat Biroului Teritorial Bacău să ia legătura şi cu Poliţia, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu mama copiilor.
"E un eveniment nefericit. Azi se verifică la DGASPC pentru a vedea ce s-a făcut. După solicitarea tatălui, înţeleg că DGASPC s-a deplasat şi ar fi discutat cu autoritatea publică locală, care ar fi convenit cu tatăl să păstreze copiii, iar autoritatea publică locală să-l sprijine pentru creşterea acestora", a precizat Ionel Oprea.
Adjunctul Avocatului Poporului a mai spus că în cazul în care vor fi descoperite nereguli, instituţia pe care o reprezintă poate informa autorităţile abilitate sau poate face un raport special prin care să spună că reglementările legale actuale nu sunt suficiente şi să ceară modificarea legii.
"Noi nu putem da sancţiuni. Dar mă gândesc că autorităţile publice locale, în marea majoritate, nu au angajat un asistent social cu studii de specialitate. Trebuie găsită o soluţie să-i trimită la specializare, pentru că nu normal ca atunci când faci o anchetă socială să foloseşti agentul agricol. El nu ştie să facă o anchetă socială. E o situaţie complexă şi complicată şi ea presupune concentrarea eforturilor din partea mai multor instituţii", a mai spus adjunctul Avocatului Poporului.
Patru copii cu vârste de 4, 5 ani şi doi dintre ei, gemeni, de un an şi şapte luni, au murit, în 9 ianuarie, în urma unui incendiu puternic care le-a cuprins casa din satul Dealu Mare, comuna Măgura.
Cei patru copii au fost găsiţi de către pompieri pe patul din cameră, unde, cel mai probabil, s-au urcat speriaţi de flăcările care începuseră să cuprindă camera în care fuseseră lăsaţi singuri de către tatăl lor, plecat la cumpărături în sat.
Tatăl celor patru copii este cercetat de poliţişti pentru ucidere din culpă, anchetatorii considerând că bărbatul este responsabil că a lăsat copiii nesupravegheaţi în locuinţă.
Mama copiilor este plecată la muncă în Cipru, iar cazul acestora se afla în atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău consideră că moartea celor patru copii este o tragedie care a avut loc "ca urmare a unui şir de evenimente nefericite, imposibil de anticipat", în pofida tuturor prevederilor legale şi a vizitelor de evaluare şi monitorizare făcute în familie.
Cazul a intrat în atenţia autorităţilor locale din comuna Magura şi a DGASPC Bacău din noiembrie anul trecut, când primăria a convocat Consiliul Comunitar Consultativ, din care au făcut parte primarul comunei, referentul social, un cadru didactic şi preotul Parohiei Măgura. Concluzia formulată în urma constituirii Consiliului Comunitar Consultativ a fost menţinerea celor patru copii în familia biologică şi monitorizarea cazului în continuare, până la întoarcerea mamei din străinătate.
"Ulterior constituirii acestui consiliu, o echipă a DGASPC Bacău s-a deplasat la faţa locului, unde a constatat că cei patru minori se aflau acasă împreună cu tatăl lor, exista o relaţie foarte puternică de ataşament între fraţi, pe de o parte, şi între copii şi tatăl lor, pe de altă parte. Totodată, s-a observat că în casă era curat, era mâncare pregătită, copiii se uitau la desene animate, iar cei mici purtau scutece. Tatăl copiilor a refuzat orice măsura de protecţie pentru minori. În acest sens, există în dosarul cazului declaraţia scrisă a bărbatului, care susţine că se îngrijeşte în mod corespunzător de creşterea copiilor şi că nu îi va lăsa nesupravegheaţi la domiciliu", declara purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău, Alina Iftode.
Conform acesteia, în toate documentele transmise ulterior DGASPC Bacău Primăria Măgura propune menţinerea copiilor în familie, alături de tatăl lor, cu toate că a existat o ceartă între mama copiilor şi soţul acesteia.
"Luna trecută, mama copiilor i-a comunicat soţului ei că nu va mai trimite bani pentru creşterea minorilor. Intervenţia autorităţilor locale a aplanat conflictul dintre părinţii copiilor, urmând ca primăria să suplinească, printr-o formă de ajutor social, lipsa veniturilor. Însă, autorităţile din Măgura au comunicat DGASPC, telefonic, faptul că nu se mai impune intervenţia întrucât mama copiilor a revenit asupra deciziei şi că există veniturile necesare, iar tatăl copiilor îi îngrijeşte corespunzător", adăuga purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău.
Ultima discuţie în cadrul etapei de monitorizare purtată de Primăria Măgura cu tatăl copiilor a avut loc în 7 ianuarie, când bărbatului i-au fost comunicate actele necesare în vederea întocmirii dosarului pentru obţinerea alocaţiei de susţinere a familiei.