Armata română suplimentează comenzile de blindate performante Piranha 5 VIDEO
0Având încă în exploatare blindate de tip sovietic de care vrea să scape, Ministerul Apărării Naționale suplimentează cu 150 până la 377 numărul de blindate performante comandate asocierii joint venture între Uzina Mecanică Bucureşti şi General Dynamics.

Având încă în dotare sute de blindate de concepție sovietică, fabricate și în anii ’80, Armata Română a decis să-și suplimenteze comenzile de blindate Piranha 5. Astfel, dacă inițial a comandat 227 de astfel de mașini de luptă, Ministerul Apărării Naționale (MApN) cere Parlamentului României aprobarea pentru suplimentarea comenzii cu încă 150 de blindate.
Acestea vor fi fabricate la Uzina Mecanică București (UMB) împreună cu gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania). Costurile, pentru care se estimează un plafon financiar de 674 milioane de dolari, sunt calculate pe baza datelor de fundamentare disponibile la acest moment, actualizate în condiţiile OUG 126/2022, preţurile reale putând varia în funcţie de condiţiile economice existente la momentul semnării contractului de achiziţie, menţionează MApN în scrisoarea trimisă Parlamentului.
Conform unor surse militare, necesarul de astfel de blindate al MApN ar fi de 600 de unități și este posibil ca după livrarea celor 150 de unități din acest lot suplimentar să mai existe și o a treia fază a tranzacției.
Mai multe variante constructive
Oricum, ca și în primul lot de 227 de blindate, mașinile de luptă 8X8 Piranha 5 vor fi, majoritatea, dotate cu turele automate UT-30 Mk.II cu tun de 30 de mm și mitralieră produse de Elbit, dar vor exista și blindate în alte variante constructive, cu turelă mai mică (mitralieră de 12,7 mm), MEDEVAC, punct de comandă sau aruncător de 120 mm. Conform unor surse militare, ulterior, blindatele pot fi dotate şi cu performantele sisteme de rachete antitanc ghidate Spike. Acestea pot distruge cu mare precizie blindate sau tancuri inamice aflate la o distanţă cuprinsă între 200 şi 4.000 de metri. Viteza rachetei este între 130 şi 180 m/s, iar ţinta poate fi observată şi angajată atât pe timp de zi, cât şi noaptea sau în condiţii meteo nefavorabile.
Blindatele Piranha 5 achiziționate de România au o greutate de 33 de tone și nu sunt amfibii. Au un sistem de direcție pe patru axe, iar nivelul de protecție STANAG 4569 este 4/4a/4b și la nevoie poate trece la un upgrade de nivel 5. Capacitatea transportatorului Piranha V este de 3 membri ai echipajului şi 8 militari total echipaţi. Blindatul este pus în mişcare de un motor Scania de 600 de cai-putere care este cuplat la o cutie de viteze automată. Are o rază operaţională de 1.000 de kilometri, iar viteza maximă se ridică la 100 de kilometri pe oră. În plus, Piranha 5 dispune de un complex sistem de management al luptei, de comunicații la standard Aliat, dar și de o serie de obiective de zi şi termice, care permit conducerea luptei pe timp de noapte sau ceață. Având același producător, General Dynamics, blindatele Piranha 5 sunt înrudite cu celebrele mașini de luptă americane Stryker.
Sute de blindate sovietice
Unitățile militare care beneficiază cu prioritate de noile transportoare Piranha 5 sunt Brigada Multinaţională de Sud-Est (MN BDE-SE, fosta Brigadă 2 Infanterie „Rovine“), Brigada 81 Mecanizată asumată ca brigadă de infanterie medie în cadrul pachetului de forţe dislocabile și Brigada 282 Infanterie Mecanizată asumată ca brigadă de infanterie grea în cadrul pachetului de forţe dislocabile.
La capitolul mașini blindate, Armata Română are unele probleme de înzestrare. Astfel, ca sisteme moderne, în afară de Piranha V, militarii mai exploatează 43 de Piranha IIIC și în jur de 100 de MLI-84M „Jderul“. Cele din urmă dispun de o turelă automată cu tun de 25 mm Oerlikon și lansator cu două rachete antitanc Spike pentru a putea angaja în luptă și unități inamice blindate.
În rest, militarii mai sunt dotați cu sute de sisteme de concepție sovietică, precum mașina de luptă a vânătorilor de munte (MLVM), blindatul amfibiu TAB B33 Zimbru, TAB-77, TAB-71 sau TABC-79. Conform unor surse, blindatele model TAB-71 sunt primele care vor fi scoase la „pensie“ mai ales că, atipic, multe dintre ele au motorizare pe benzină.
Dorite de bulgari
În urmă cu jumătate de an, oficiali de la Sofia s-au arătat interesați de blindatele cu origini americane fabricate în România. Conform surselor, partea bulgară ar vrea să cumpere cel mult 150 de astfel de blindate Piranha V. Maşinile de luptă ar urma să aibă o configuraţie asemănătoare celei pentru MApN în proporție de 95 la sută, iar Sofia ar putea achita pentru acestea peste 823 de milioane de dolari. La vremea respectivă, directorul general UMB, Mihai Rafiu, a confirmat pentru „Adevărul“ interesul partenerilor din regiune pentru exportul de Piranha V românesc. „Industria de apărare din România îşi confirmă astfel potențialul şi capacitatea de a exporta tehnologie militară la un înalt nivel“, a precizat Mihai Rafiu. Totuși, unele surse susțin că până la finalizarea primului lot format din 227 de blindate pentru Armata Română nu se pune problema unor livrări la export.