General Dynamics a demarat producţia de blindate PIRANHA 5 pentru Armata Română. Vehiculele de luptă sunt fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
blindate

General Dynamics European Land Systems (GDELS) a început, ieri,  producţia de transportoare PIRANHA 5 la fabrica partenerului său strategic, Uzina Mecanică Bucureşti (UMB). Acest eveniment marchează o etapă importantă în programul PIRANHA 5 pentru armata română.

La ceremonia de începere a producţiei au participat premierul României, Ludovic Orban, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri şi Turismului, Virgil Popescu, precum şi Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, şi ambasadorul Elveţiei în România, Arthur Mattli.

CITEŞTE şi FOTO VIDEO Cum arată hala în care se produc blindatele Piranha 5 ale Armatei Române. Ce performanţe are vehiculul de luptă şi cine îl mai are în dotare

Ca parte a planului Armatei României de a-şi moderniza flota de vehicule blindate 8x8, GDELS a semnat un contract cu Armata Română pentru a livra până la 227 de vehicule blindate PIRANHA 5 în şase configuraţii diferite. Vehiculele PIRANHA 5 vor fi produse în România, în cadrul unui proiect de cooperare strategică şi transfer de tehnologie între GDELS - Mowag şi compania română UMB.

“Asocierea dintre General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti este un exemplu de bune practici în procedura de înzestrare a Armatei Române. 80 la sută din suma cheltuită pentru achiziţia transportoarelor Piranha 5 se întoarce în economia României. Piranha 5, aducerea de tehnologie nouă în România ne dă şansa să devenim şi exportatori de tehnică militară”, a declarat premierul României, domnul Ludovic Orban.

„Suntem profund onoraţi şi recunoscători pentru că prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Virgil Popescu şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, au participat astăzi la ceremonia de deschidere şi aş dori să subliniez angajamentul ferm şi clar al GDELS de a deveni furnizorul strategic de sisteme terestre pentru Armata României. Deschiderea liniei de producţie de la UMB reprezintă primul pas important în stabilirea colaborării noastre durabile cu partenerii noştri români. Suntem aici ÎMPREUNĂ! Transferul vast de tehnologie şi producţia locală a PIRANHA 5 reprezintă, de asemenea, o oportunitate enormă pentru industria românească pentru viitor”, a declarat dr. Thomas Kauffmann, vicepreşedinte GDELS. 

„România a dovedit încă o dată că are capacitatea de a produce vehicule militare de ultimă generaţie, în ţară. Facilitatea UMB a fost modernizată şi adusă la standardele internaţionale datorită acestui contract. Acum este o facilitate de producţie modernă pentru un proiect cheie al programelor noastre militare de achiziţii. Colaborarea cu GDELS va aduce UMB într-o poziţie de frunte în industria noastră militară românească”, a declarat Mihai Rafiu, director general UMB.

Penalizarea de 8 milioane de euro

Reamintim că, după ce a întârziat mai multe ori cu livrările, compania General Dynamics a fost penalizată de Ministerul Apărării Naţionale cu 8 milioane de euro. Concret, primele 36 de transportoare blindate Piranha 5 produse în colaborare cu americanii de la General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH trebuiau să intre în dotarea Armatei Române la finele anului trecut, dar acestea nu au fost livrate. Din acest motiv, producătorul a fost penalizat de MApN. 

În luna martie, ministrul Gabriel Leş a declarat că General Dynamics este pasibil de penalizări dacă nu face la timp livrările către MApN. "Se constată o întârziere şi ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalităţile prevăzute de contract",  susţinea ministrul Apărării Gabriel Leş  pe Facebook după ce a vizitat Uzina Mecanică Bucureşti unde producătorul elveţian Mowag, deţinut de americanii de la General Dynamics, asamblează blindatele pentru MApN. Leş a precizat atunci şi că MApN a achitat un avans de 30 la sută din suma totală de 895 de milioane de euro pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite