Analist: Ar fi trădare de țară! De ce nu trebuie să rateze România implicarea în programul UE de achiziții de munițe de 2 miliarde de euro
0Analistul militar Aurel Cazacu a declarat pentru „Adevărul” că industria română de armament nu trebuie să rateze participarea la acordul UE de achiziții de muniții de 2 miliarde de euro și a explicat cine s-ar putea implica și beneficia de acest program.
„O ratare a acestui program ar cam semăna cu o trădare națională mai ales că avem capacitățile de producție, adică trebuie numai să vrem să facem ceva. Avem uzinele din subordinea Romarm care au și specialiști, dar și utilajele necesare, în linii mari. Vorbesc de Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija, Tohan, Carfil, dar mai ales Uzina de Produse Speciale Dragomirești. Toate aceste capacități de producție trebuie să lucreze coordonat, iar măsura trebuie luată rapid pentru că nu este timp de pierdut. Sigur, în prima fază va fi necesară o infuzie de capital de 50-100 de milioane de euro, dar nu banii sunt problema ci puterea acestor uzine de a lucra coordonat pentru a face față unor comenzi masive de muniție. Repet, nu este timp de pierdut, lanțul de producție trebuie pus la punct rapid pentru că altfel vorbim de trădare națională mai ales că avem războiul lângă noi”, a precizat Aurel Cazacu.
Acordul UE pentru muniții
Reamintim că, România se numără printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, care au convenit să cumpere în comun muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să o livreze Ucrainei pentru a o ajuta în războiul declanșat de Rusia. În general este vorba de obuze de 155 milimetri, muniție solicitată tot mai insistent de Kiev.
Intersant este că deși acordul a fost semnat de țări ca Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia, mai există și alte state membre și-au exprimat deja intenția de a se alătura inițiativei în curând, după îndeplinirea unor proceduri naționale, conform European Defence Agency (EDA).
În prima etapă a programului UE prevede că statele semnatare vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF aproximativ 50-60% din costul muniţiei.
Ulterior, încă un miliard de euro din EPF ar urma să fie folosit de EDA sau de o asociere de cel puţin trei state membre pentru achiziţii comune de obuze destinate tot Ucrainei şi finanţate tot de cele 18 state care participă la acest program.
În fine, o a treia etapă a planului prevede creşterea capacităţilor de producţie de către 12 producători de armament din UE pentru a reface stocurile ţărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene şi pentru a continua aprovizionarea Ucrainei.