Alegeri prezidenţiale 2014: 91 de sesizări, făcute de la deschiderea urnelor. Amenzile pentru  propaganda electorală, usturătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la deschiderea urnelor şi până acum, au fost făcute 91 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. Cele mai multe dintre acestea privesc sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

UPDATE: ”În cele 10 ore care au trecut de la deschiderea urnelor au fost înregistrate  91 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. Cele mai multe dintre acestea privesc sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Menţionez că această faptă reprezintă  contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei", a declarat purtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisarul de poliţie Monica Dajbog.

Ea a spus că toate semnalările au fost verificate, iar 40 dintre acestea nu  s-au confirmat. De asemenea, la nivel naţional au fost constatate 21 de fapte contravenţionale şi s-au aplicat amenzi în valoare de 7.000 lei.

"În alte 21 de situaţii sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea unor posibile infracţiuni. În cele mai multe cazuri este vorba de coruperea alegătorilor sau împiedicarea dreptului de a vota. Cele mai multe evenimente, peste 60%, au fost sesizate în mediul rural. Aproape 60 % din semnalări au fost primite prin numărul de urgenţă 112, 9 % de la partidele politice, iar 7% au fost sesizări din oficiu ale angajaţilor MAI", a mai spus Dajbog.

Primăriile au multiplicat formulare de declaraţii pe propria răspundere

Referitor la informaţiile privind faptul că la mai multe secţii de votare din Bucureşti au fost epuizate formulare de declaraţii pe propria răspundere care trebuie semnate de persoanele care votează în altă localitate decât cea de domiciliu, MAI precizează că necesarul de formulare a fost stabilit în funcţie de numărul utilizat la alegerile precedente.

"În acest moment, primăriile din Bucureşti au multiplicat mai multe astfel de formulare care au început să fie distribuite la secţiile de votare unde era nevoie, această acţiune desfăşurându-se, conform legii, cu mijloacele proprii ale primăriilor", a precizat Dajbog.

Unde au mai fost probleme în ţară

Referitor la sesizările privind posibile fapte care au ca scop turismul electoral, se efectuează verificări  pentru a stabili cu certitudine existenţa aspectelor semnalate. 

Un cetăţean din Sibiu care a încercat să voteze la o secţie de votare din judeţul Vâlcea a reclamat faptul că nu i s-a permis să-şi exercite dreptul de vot. În urma verificărilor s-a stabilit că de fapt bărbatul a refuzat să declare în scris pe propria răspundere că nu a votat şi nu va mai vota la acest tur de scrutin, aşa cum prevede legea în cazul alegătorilor care votează în altă localitate decât cea de domiciliu, se precizează într-un comunicat de presă MAI.

Lucrătorii Postului de Poliţie Tifeşti, jud. Vrancea, au fost sesizaţi telefonic prin 112 cu privire la faptul că un cetăţean a fost împiedicat să-şi exercite dreptul la vot de către preşedintele unei secţii de votare.  În urma verificărilor a rezultat faptul că bărbatul a încercat să voteze la o altă secţie de votare decât cea la care era arondat, din aceeaşi localitate.

În Piteşti, pe numele unui cetăţean s-a întocmit dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot după ce a încercat să introducă în urnă două buletine de vot. Bărbatul a fost observat de membrii secţiei de votare chiar înainte să introducă în urnă cel de-al doilea buletin de vot.

În Dâmboviţa, poliţiştii efectuează cercetări în urma primirii unei sesizări privind oferirea de bunuri alegătorilor în scopul determinării de a vota un anumit candidat.

Totodată, au fost înregistrate mai multe sesizări referitoare la continuarea propagandei electorale.

În ceea ce priveşte persoanele aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române a asigurat măsurile necesare pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condiţiile legale şi care, evident, şi-au exprimat intenţia de a vota. Până la acest moment, 851 dintre persoanele reţinute sau arestate preventiv dintre cele 890 care au depus cerere în acest sens, şi-au exercitat dreptul de vot, mai precizează purtătorul de cuvânt al MAI.
 

UPDATE Peste 500 de autovehicule, în majoritate microbuze, au fost verificate de poliţişti, duminică, în cadrul unei acţiuni ce vizează, la nivel naţional, legalitatea transportului rutier de persoane, dar şi prevenirea turismului electoral.

„Efectivele Poliţiei Române desfăşoară la nivel naţional o acţiune care vizează legalitatea transportului rutier de persoane şi, din dispoziţia domnului vicepremier Gabriel Oprea, pe lângă indicatorii urmăriţi în mod obişnuit, poliţiştii vor verifica şi sesizările privind posibilele fapte care au ca scop turismul electoral”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Până la ora 11.00, au fost verificate 504 autovehicule, dintre care 17 autocare, 113 autobuze, 248 microbuze şi 126 de autovehicule cu capacitate 8+1, a precizat Dajbog.

Peste 16.000 de cărţi de identitate, eliberate

Serviciile de evidenţa persoanelor au eliberat, sâmbătă, aproape 16.700 de cărţi de identitate, a mai spus Dajbog, care a precizat că astfel de documente se eliberează şi duminică, până la ora 21.00.

„Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să deţină acte de identitate valabile. În conformitate cu Planul general de măsuri aprobat de către domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea, serviciile de evidenţă a persoanelor şi-au modificat programul de lucru şi, inclusiv astăzi (duminică), se pot obţine documente de identitate până la ora 21.00”, a spus Monica Dajbog, potrivit Mediafax.

Peste 5.400 de acte de identitate, eliberate în teritoriu

Tot referitor la eliberarea cărţilor de identitate, purtătorul de cuvânt al MAI a spus că angajaţii serviciilor de evidenţa persoanelor s-au deplasat, în ultimele săptămâni, în localităţile izolate sau aflate la distanţe mari de sediile serviciilor. În urma a 700 astfel de acţiuni, au fost eliberate peste 5.400 de acte de identitate.

„Alegătorii votează la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului. Cetăţenii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin”, a reamintit oficialul MAI.

În ce condiţii poate fi suspendată votarea

Dajbog a subliniat că votul este secret şi că prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

„Preşedintele secţiei de votare poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de vot să nu se prelungească nejustificat. În secţia de vot şi în locurile publice din zona de votare este interzisă staţionarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru votare, cu excepţia membrilor biroului electoral, a candidaţilor şi a persoanelor acreditate. Preşedintele biroului electoral al secţiei de vot poate suspenda votarea pentru motive temeinice”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI, citat de Agerpres.

Astfel, în timpul suspendării, urnele de vot, ştampilele, buletinele de vot şi celelalte documente şi materiale ale biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă.

Amenzi usturătoare pentru propaganda electorală

Potrivit acesteia, este interzisă continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. „Amenda prevăzută de lege pentru aceste fapte este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare”, a completat Dajbog.

Aceasta a spus că se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani împiedicarea exercitării drepturilor electorale; exercitarea votului fără a avea drept sau folosind un buletin de vot fals ori un act de identitate fals; oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. De asemenea, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani se pedepseşte persoana care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot.

De asemenea, aproximativ 1.300 de persoane arestate preventiv sau la domiciliu au solicitat duminică urna mobilă, pentru a putea vota la scrutinul prezidenţial. Scrutinul de duminică pentru alegerea noului şef al statului a început la ora 7.00 şi se va încheia la 21.00.

Gabriel Oprea: În ziua votării am mobilizat 58.000 angajaţi ai MAI

În total, 11.300 de angajaţi ai ministerului sunt implicaţi în misiunile de menţinere a liniştii şi siguranţei publice, iar peste 34.200 vor asigura paza secţiilor de votare. Potrivit vicepremierului, principalele misiuni ale angajaţilor MAI vizează asigurarea ordinii publice, paza secţiilor de votare şi prevenirea infracţiunilor electorale.

„Avem, totodată, constituită o rezervă de intervenţie formată din 7.800 de angajaţi ai structurilor de ordine publică. În aceste zile, angajaţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă desfăşoară controale tehnice de specialitate pentru înlăturarea riscurilor de incendii în localurile de vot”, a punctat Oprea.

De cinci ori mai puţine incidente ca în campania electorală din 2009

De altfel, Gabriel Oprea a precizat că faţă de campania electorală din 2009, numărul de incidente înregistrat în acest an a fost de cinci ori mai mic.

„Dacă în 2009, la finalul campaniei electorale aveam înregistrate 937 de incidente, în prezent sunt sesizate numai 182. Vreau să subliniez că în toată această perioadă nu au avut loc evenimente grave care să perturbe ordinea publică, majoritatea situaţiilor sesizate referindu-se la afişajul electoral. Faţă de campania din 2009, au fost înregistrate de cinci ori mai puţine contravenţii şi de patru ori mai puţine infracţiuni”, a declarat Oprea vineri, la o videoconferinţă cu autorităţile locale.

Concret, în această campanie electorală, s-au aplicat 85 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 de lei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, au fost constatate 58 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 25 de persoane, faţă de campania din 2009, când au fost cercetate 194 de persoane.

Nu tursimului electoral

Printre altele, IGPR a detaşat de la începutul acestei săptămâni ofiţeri specialişti în fiecare judeţ, pentru a monitoriza activităţile din competenţa structurilor teritoriale de poliţie.

Gabriel Oprea i-a cerut chestorului general Petre Tobă să urmărească la nivel naţional legalitatea desfăşurării transportului rutier de persoane, pentru a nu apărea situaţii care ar avea ca scop turismul electoral.

„Reamintesc că votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani”, a subliniat Oprea, precizând că aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau nu un anumit candidat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite