Agenţia Antidrog oferă un ghid practic pentru cei care vor să renunţe la stupefiante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să se lase de droguri pot afla unde rtrebuie să se adreseze. Tratamentul este gratuit
Cei care vor să se lase de droguri pot afla unde rtrebuie să se adreseze. Tratamentul este gratuit

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat, ieri, un site care se vrea un ghid de combatere a consumului de droguri şi un îndrumar practic, pentru cei care sunt afectaţi de acest flagel şi vor să se lase.

Dacă, pe partea de prevenire,  site-ul infodrog.ro are rubrici ca „Riscuri şi consecinţe datorate abuzului de droguri” sau  „Tipuri de droguri  şi efecte ale acestora, cu fiecare pas greşit o parte din tine se destramă” , la secţiunea de tratament,  este prezentată reţeaua de unităţi specializate la care se poate apela, metodele de tratament şi  chiar măsurile de prim-ajutor în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri. Astfel, pe site este prezentată reţeaua de centre de tratament a ANA care are unităţi în 41 de judeţe şi în cele şase sectoare ale Capitalei dar şi centrele Ministerului Sănătăţii din mai toată ţara (Servicii dezintoxicare în reţeaua secţiilor de psihiatrie a spitalelor judeţene şi din municipiul Bucureşti) sau cele patronate de 17 ONG-uri. 

Conform ANA, cu acest sistem integrat de asistenţă al consumatorilor de droguri în România se vrea „întreruperea sau reducerea consumul de droguri şi a efectelor acestuia şi reducerea frecvenţei şi severităţii recăderilor în consum”.

Centrele de tratament sunt de mai multe feluri de la cele simple, de tratament ambulator, la cele complexe, de tip comunitate terapeutică sau locuinţă protejată. În aceste centre se oferă, printre altele, tratament medicamentos cu metadonă, naltrexonă în vederea menţinerii abstinenţei, testarea rapidă a drogurilor în urină şi testare HIV sau hepatită B sau C. ANA precizează că toate serviciile oferite sunt gratuite şi, foarte important, confidenţiale. Oricum, toate tratamentele sunt personalizate şi sunt monitorizate permanent de specialişti. 

De asemenea, site-ul a permite şi efectuarea testului confidenţial de evaluare online DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test), test realizat în cadrul Proiectului pilot “Self asseseement test DUDIT”, desfăşurat sub egida Pompidou Group (Co-operation Group to Combat Drug Abuse and Illicit Traffiking in Drugs) din cadrul Consiliului Europei. Cei care accesează acest test şi răspund sincer la cele 11 întrebări de bază plus încă alte  9 suplimentare (atunci când primele răspunsuri nu sunt concludente) află cât de dependenţi sunt de stupefiante şi unde trebuie să se adreseze. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite