Adrian Evazionistul Minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manelistul riscă să rămână fără o parte din avere, după ce ANI a sesizat Fiscul şi „Spălarea Banilor“ în vederea stabilirii modului în care acesta a manevrat sute de mii de euro. Adrian Minune nu a plătit impozite şi nici nu a putut să facă dovada provenienţei unor sume imense de bani.

Adrian Minune: „La fiecare petrecere rup un chitanţier“

Adi Minune luat la „bani mărunți“ de Agenția Națională de Integritate

Manelistul a declarat venituri, de 38.000 de euro, în perioada 2008-2010, dar a cheltuit de aprope patru ori mai mult: 140.000 de euro, potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale de Integritate. ANI a sesizat mai multe tranzacţii bancare făcute de manelist la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Conform legii, ANI a sesizat ONPCSB „în vederea instituirii unor măsuri de prevenire şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism". De asemenea, Fiscul a fost sesizat în vederea descoperirii veniturilor nedeclarate încasate din muzică de către Adrian Minune.

Din noiembrie 2008, Adrian Minune este consilier local în Ştefăneştii de Jos (Ilfov). Adrian Simionescu, pe numele de scenă Adi Minune, a retras de la Raiffeisen Bank, la 30 noiembrie 2005, suma de 455.323 de euro. Modul în care au fost transferate mai multe sute de mii de euro, între două conturi ale cântăreţului, este verificat  de ofiţerii de la Spălarea Banilor. Manelistul împreună cu Anişoara şi Gheorghe Paraschiv au vândut un teren extravilan de 14.338 de metri pătraţi, în comuna Ştefăneştii de Jos contra sumei de 688.416 euro.

Cumpărătorii terenului au virat în două conturi separate, ale familiei Paraschiv şi ale cântăreţului, câte 344.208 euro. Totuşi, manelistul a retras, prin ordin de plată, cu aproape 100.000 de euro mai mult decât suma cuvenită.

Vile făcute din manele

Adi Minune trebuie să facă dovada în faţa agenţilor de la Fisc, de unde a avut bani să plătească ratele la un credit de 339.000 de euro. Contractul de leasing financiar 20591/  17 august 2007, încheiat de cântăreţ cu societatea Eurial Leasing IFN, era pe o perioadă de 15 ani, şi privea un teren în Ştefăneştii de Jos pe care erau construite nouă imobile.

Suprinzător, în aceeaşi zi, prin contractul de vânzare- cumpărare 1720/17 august 2007, Minune a vândut către Eurial Leasing dreptul de propritate asupra a cinci imobile de pe acel teren, tot pentru suma de 339.000 de euro. Ofiţerii de la Spălarea Banilor au fost sesizaţi pentru a da de urma acestor bani. Când a fost audiat de inspectorii de integritate, la 1 martie 2011, Minune a declarat că ratele la Eurial Leasing le-a achitat din activitatea muzicală desfăşurată.

„Cu banii din leasingul financiar am construit cinci corpuri de clădire. Celelate corpuri de clădire sunt construite cu bani din muzică", a declarat cântăreţul. Cu toate acestea, Adrian Minune nu a declarat niciun ban pe care l-a câştigat cântând la nunţi sau alte evenimente. În schimb, Minune susţine că la toate cântările la care a participat a mers cu chitanţierul după el.

„Frăţiorul meu, mi-a dat 50.000 de euro"

„În perioada mai - iulie 2008, am primit un împrumut de 50.000 de euro de la frăţiorul meu, Marian Simionescu", a încercat să justifice manelistul, la 7 aprilie 2011, o parte dintre banii cheltuiţi.

Oficialii ANI susţin că Minune nu a adus informaţii şi documente concludente care să justifice provenienţa sumelor de bani obţinute în perioada deţinerii funcţiei publice.„Considerăm că această sumă de 50.000 de euro nu poate fi luată în calcul în prezenta evaluare, având în vedere contradicţia dintre menţiunile făcute în cele două procese-verbale cu privire la împrumutul acordat de fratele său, şi faptul că nu există niciun documnt încheiat în acest sens", arată inspectorii ANI.

Teren nedeclarat pentru impozitare

Inspectorii ANI au constatat şi că manelistul nu a declarat un teren pe care îl deţine în Afumaţi (Ilfov). În acest caz, ANI a sesizat Primăria Afumaţi pentru înregistrarea terenului pe rolul fiscal şi pentru a-i aplica maneslistului sancţiune pentru nedeclararea în termenul legal a dobândirii terenului în vederea impozitării.

Din datele comunicate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a rezultat că Adrian Minune a achiziţionat, la 23 august 2010, 5.000 de metri pătraţi de teren arabil situat în extravilanul comunei Afumaţi. La baza acestei achiziţii a stat un antecontract de vânzare-cumpărare, iar manelistul a achitat, în urmă cu trei ani, suma de 30.000 de euro.

„Amneziile" manelistului

Adrian Minune este urmărit penal pentru favorizarea infractorului  Foto: Sever Gheorghe



Minune „a uitat" să completeze ultima sa declaraţie de avere cu mai multe bunuri: două terenuri intravilane situate în comunele Ştefăneşti şi Corbeanca, un apartament în Bucureşti şi două autoturisme Mercedes. El nu şi-a mai amintit nici de unele datorii - contractul de leasing financiar încheiat cu Eurial Leasing IFN, în valoare de 339.000 de euro, nici de veniturile obţinute din cedarea folosinţei unor bunuri - 5.625 de lei şi nici de cele din activitatea de muzician - 50.723 de lei.

Cântăreţul a „neglijat" să-şi treacă şi calităţile de asociat şi administrator deţinute la societăţile „A&A Music&Film SRL", „Adrian Media Music SRL" şi „Simionescu G. Adrian Persoană Fizică". Bilanţurile din 2008 şi din 2010 nu au fost depuse la Registrul Comerţului.

Şi-a angajat soţia la firma lui

Inspectori de integritate au calculat veniturile şi cheltuielile făcute de familia manelistului în perioada 2008-2010. În 2008, Minune a avut venituri de 6.500 de euro şi cheltuieli de 19.000 de euro. În 2009, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli s-a mărit la 153.329 lei, echivalentul a 36.185 de euro, la un curs de schimb de 4.2 lei/euro. În 2010, această diferenţă a ajuns la 229.197 de lei, echivalentul a 54.443 de euro, la un curs de schimb de 4.2 lei/euro.

Soţia manelistului a avut venituri modeste în 2009. Ea a fost angajată la societatea Adrian Media Music şi a avut salariul de 2.214 lei. Ancheta ANI a relevat că manelistul a încasat, la 31 ianuarie 2011, suma de 4.900 de euro. Banii, viraţi în contul de la ProCredit Bank, veneau din Germania, prin intermediul Commerz Bank AG Frankfurt. Suma nu a  fost luată în calcul de inspectori, întrucât averea manelistului a fost verificată pentru perioada 2008-2010. 

Adrian Minune a mai scăpat basma curată

Averea lui Adrian Minune a mai fost luată la ochi de inspectorii ANI şi anul trecut. Manelistul a fost reclamat la Parchetul Judecătoriei Buftea, întrucât nu menţionase în declaraţiile de avere şi de interese mai multe bunuri mobile şi imobile. Cercetat pentru fals în declaraţii, Minune a scăpat basma curată, la 24 ianuarie 2011, când procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul său.

Anchetatorii au apreciat că fapta invocată de ANI împotriva lui Adrian Minune nu există. ANI s-a autosesizat, la 14 noiembrie 2008, cu privire la posibila nerespectare de către Adrian Simionescu, consilier în Consiliul Local al comunei Ştefăneştii de Jos, a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere aferente anului fiscal 2007. Adrian Simionescu a fost validat în funcţia de consilier local al comunei Ştefăneştii de Jos la 9 iulie 2008.

Declaraţii de avere incomplete

În urma verificărilor efectuate, ANI a stabilit atunci că Adi Minune nu a depus în termenul legal declaraţiile de avere şi de interese. Astfel că, la 25 noiembrie 2008, Minune a fost amendat cu 500 de lei. ANI susţine că, la 30 septembrie 2008, Adrian Minune nu a specificat în declaraţia de avere sau a făcut menţiuni eronate cu privire la „bunurile proprii, comune şi cele deţinute în indiviziune", obţinute sau realizate împreună cu familia sa.

Spre exemplu, la rubrica „Bunuri imobile - terenuri", Adrian Minune a trecut eronat suprafaţa unui teren achiziţionat în comuna Ştefăneştii de Jos, suprafaţă reală a acestuia fiind de 12.234 de metri pătraţi, nu a menţionat un teren situat în comuna Corbeanca (judeţul Ilfov), în suprafaţă de 7.676 metri pătraţi, dobândit în anul 2007.

De asemenea, Adrian Minune nu a declarat un apartament în Bucureşti, în sectorul 3, dobândit în anul 1997, şi nu a menţionat cele două autoturisme Mercedes Benz 200 şi Mercedes Benz E 280, pe care, ulterior, deşi au fost notate ca înstrăinate, nu a prezentat niciun act în acest sens. Întrucât pe rolul Parchetului Judecătoriei Buftea se afla dosarul privind provenienţa averii lui Adi Minune, verificările ANI au fost suspendate, iar acum, au fost reluate, iar ANAF trebuie să stabilească ce sume datorează statului Adrian Minune. 

Acuzat în dosarul lui Nuţulică

Adi Minune este şi protagonistul unui dosar penal, aflat pe rolul Parchetului Capitalei. După ce a fost interceptat de SRI şi s-a descoperit că ştia amănunte despre tentativa de omor comisă, la 19 septembrie 2010, de fiul lui Nuţu Cămătaru într-un local bucureştean, manelistul Adi Minune s-a ales cu dosar penal. El a declarat la Parchet că habar nu are despre altercaţia în care Nuţulică a înjunghiat un rival, deşi într-o discuţie cu un procuror descrisese scenele scandalului. Manelistul, acuzat de favorizarea infractorului, a dat procurorilor mai multe informaţii cu privire la tentativa de omor din barul „Million Dolars".

Procurorii l-au înregistrat, cu mandat de la judecător, cum oferea detalii despre agresorii conduşi de Ionel Balint, zis „Nuţulică", fiul lui Nuţu Cămătaru, dar şi despre victima înjunghiată, Marian Naca, zis Italianu', din clanul Caranilor. Cântăreţul obţinuse aceste informaţii, despre tentativa de omor, pe holul WC-ului din bar, de la fosta sa amantă, Monica Constantinescu, dansatoare la Taraf TV. 

Tentativa de omor

Adi Minune şi Florin Salam au încercat să inducă în eroare autorităţile în urma unei tentative de omor săvârşită de Nuţulică, fiul interlopului Nuţu Cămătaru.

339 de mii de euro este suma pentru care Adrian Minune a fost reclamat la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite