Administratorul Fermei Salcia, Ilie Liviu Dragne, şi alte opt persoane, reţinute pentru 24 de ore. Avocat: Fiul lui Liviu Dragnea şi-a cedat anul acesta acţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percheziţii, joi dimineaţă, la Ferma Salcia din Teleorman, la care a fost acţionar fiul liderului PSD, Valentin Dragnea. Ferma ar fi vizată în dosarul de evaziune fiscală, iar administratorul fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost dus la audieri la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, iar în cursul după-amiezii a fost reţinut pentru 24 de ore.

UPDATE Nouă persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în dosarul în care este implicată şi firma fiului liderului PSD Liviu Dragnea, acestea urmând să fie prezentate vineri instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Printre cele nouă persoane reţinute se află şi administratorul fermei de porci Salcia, din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, Ilie Dragne, care a fost audiat la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti.

"Acuzaţia vorbeşte despre o pretinsă evaziune fiscală cu un prejudiciu ce nu depăşeşte 200.000 de euro, deci nu sunt fapte deosebit de grave. Pentru un agent economic această sumă nu reprezintă cred un prejudiciu atât de mare. Avem încredere în procuror şi credem că a fost un gest de prudenţă din partea acestuia în condiţiile în care mai sunt persoane de audiat. Avem încredere că măsura preventivă nu se va prelungi sau că, dacă va fi o măsură preventivă, aceasta nu va fi cu privare de libertate", a declarat avocatul lui Ilie Dragne.

Potrivit aceleiaşi surse, Ilie Dragne nu a fost supus percheziţiilor şi nici nu a fost luată vreo măsură asiguratorie împotriva sa.

Avocatul a mai spus că Ilie Dragne a dat declaraţii în detaliu şi că "nu a fost în societate" la momentul la care s-a făcut tranzacţia din 2013.

Parchetul instanţei supreme a anunţat joi dimineaţă că poliţiştii din Capitală şi din opt judeţe fac percheziţii la 80 de adrese - locuinţe şi sedii ale unor societăţi din domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcilor - într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro.

Conform sursei citate, în acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea.

Procurorii au stabilit că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, au fost menţionate în contabilitate cheltuieli nereale, fapt care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei (echivalentul a 9.079.017 euro), din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

Ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, este una dintre societăţile la care joi dimineaţă procurorii au făcut percheziţii în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 9 milioane de euro.

Ferma Salcia, al cărei obiect principal de activitate este creşterea porcilor, are 240 de angajaţi. În 2015, a înregistrat un profit de 89.265 lei la o cifră de afaceri de 39,5 milioane lei, iar anul trecut a avut afaceri de 34,2 milioane lei şi un profit net de 52.255 lei.

UPDATE Avocata Maria Vasii, cea care îl reprezintă pe administratorului Ilie Liviu Dragne, a explicat la Antena 3, că ancheta care vizează Ferma Salcia cercetează un contract de sub 200.000 de euro, care ar fi fost încheiat în 2013. Clientul său ar fi fost acuzat şi că şi-ar fi angajat soţia la fermă, pentru un contact de sub 300 de euro. „Am încrederea că această reţinere va expira mâine. Domnul Dragne poate fi cercetat şi sub control judiciar”, arată Vasii.

„Domnul Dragnea (Ştefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea) nu mai deţine nicio acţiune la această societate. El şi-a cedat la începutul acestui an toate acţiunile (90% din acţiuni) clientului meu, Ilie Liviu Dragne”, arată Maria Vasii. 

Avocata a precizat că asociaţii nu răspund în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, răspunderea fiind doar pentru administratori. Maria Vasii a mai explicat că ancheta ar fi început în mai 2017.

Maria Vasii o reprezintă şi pe fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, în procesul de la Curtea supremă privind angajările fictive a două secretare PSD la DGASPC Teleorman. Avocata îl reprezintă însă pe liderul PSD, Liviu Dragnea, în acţiunile pe care acesta le întreprinde după condamnarea în dosarul „Referendumul”.

În urmă cu mai puţin de o lună, Vasii anunţa că a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe motiv că i-ar fi fost încălcat clientului său dreptul la un proces corect, deoarece motivarea deciziei în dosarul „Referendumul” nu ar fi fost redactată în condiţiile prevăzute de lege (în 30 de zile şi sub semnătura preşedintelui completului de judecată).

UPDATE Administratorul fermei Salcia, Ilie Liviu Dragne, a fost reţinut pentru 24 de ore, potrivit Digi24.

Anterior, în faţa Secţiei de poliţie, Maria Vasii a declarat, potrivit Digi24: „Acuzaţia vorbeşte despre o pretinsă evaziune fiscală cu un prejudiciu ce nu depăşeşte 200.000 de euro, deci nu sunt fapte deosebit de grave. Pentru un agent economic această sumă nu reprezintă cred un prejudiciu atât de mare. Avem încredere în procuror şi credem că a fost un gest de prudenţă din partea acestuia în condiţiile în care mai sunt persoane de audiat. Avem încredere că măsura preventivă nu se va prelungi sau că, dacă va fi o măsură preventivă, aceasta nu va fi cu privare de libertate”
 

UPDATE Ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, este una dintre societăţile la care joi dimineaţă procurorii au făcut percheziţii în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 9 milioane de euro, iar administratorul acesteia a fost dus la audieri, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro

Conform surselor citate, ferma Salcia ar fi vizată în dosarul de evaziune fiscală, astfel că acolo au avut loc percheziţii, iar administratorul fermei, Ilie Dragne, a fost dus la audieri la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti. El detine 10 la sută din actiunile fermei, în timp ce Ştefan Valentin Dragnea are 90 la sută.

Ferma Salcia, al cărei obiect principal de activitate este creşterea porcilor, are 240 de angajaţi. În 2015, a înregistrat un profit de 89.265 lei la o cifră de afaceri de 39,5 milioane lei, iar anul trecut a avut afaceri de 34,2 milioane lei şi un profit net de 52.255 lei.

UPDATE Procurorii Parchetului General au făcut joi dimineaţă percheziţii la Ferma Salcia SA, o fermă de porci din Teleorman deţinuta de Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, potrivit unor surse judiciare citate de Hotnews. Procurorii ar fi facut percheziţii şi la o alta firmă abonată la contracte publice cu Primaria Alexandria, reşedinţa judeţului Teleorman, potrivit altor surse. Percheziţiile din Teleorman fac parte dintr-o operatiune de amploare a procurorilor in 8 judete, intr-un dosar de evaziune de 40 milioane de lei.

Ferman Salcia SA (fosta Romcip SA) a ajuns în controlul lui Valentin Ştefan Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea) în 2014, când acesta a cumparat 90 % din firmă. În luna iulie, Valentin Dragnea a decis ca Ferma Salcia SA să aibă acţiuni la purtator, şi nu acţiuni nominative ca până în prezent, a scris profit.ro. Informaţiile au fost publicate în Monitorul Oficial. Acţiunile la purtător, care nu includ elementele de identificare ale titularului, sunt folosite, printre altele, şi în cadrul firmei de construcţii Tel Drum, prezentată în presă ca fiind „patronată din umbră" de Liviu Dragnea, ipoteză negata însă repetat de acesta, potrivit sursei citate.

Dragnea junior controlează mai multe firme, printre care si Ferma Salcia S.A. Acum, el a decis ca valoarea nominală a acţiunile existente în firmă să fie ridicată de la doar 2,5 lei la 9.000 lei/actiune, iar acţiunile nominative să fie transformate în acţiuni la purtător.

O alta firmă percheziţionată astăzi de procurori ar fi Tele Media Pres SRL, firmă abonată la contracte din bani publici, mai scrie Hotnews.ro. Săptămana trecută, Primăria municipiului Alexandria a plătit un prim contract de publicitate în valoare de 77.355 de lei pentru servicii de publicitate şi informare a cetăţenilor, unor ziare locale, pentru editarea unui „buletin informativ” şi pentru „servicii de informare pe panou electronic stradal”. Bugetul pentru servicii de publicitate al Primăriei Alexandria este de 815.000 de lei. Potrivit e-licitatie.ro, firma Tele Media Pres SRL este căştigătoarea a trei din cele şase loturi scoase la licitaţie.

Anunţul Parchetului General

Poliţiştii din Capitală şi din opt judeţe fac percheziţii, joi, la 80 de adrese - locuinţe şi sedii ale unor societăţi din domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcilor - într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro, anunţă Parchetul instanţei supreme, potrivit News.ro

Conform sursei citate, în acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, iar joi au loc percheziţii la 80 de adrese - sedii şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi locuinţe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora.

Procurorii au stabilit că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, au fost menţionate în contabilitate cheltuieli nereale, fapt care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei (echivalentul a 9.079.017 euro), din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunurile şi conturilor bancare ale persoanelor suspectate în acest dosar. 

Percheziţiile în acest dosar sunt făcute de către lucrători ai Poliţiei Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul D.G.P.M.B. şi unităţilor subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Sibiu, Mureş, Vrancea, Călăraşi, Teleorman, adaugă Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă transmis joi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite