Adevărul Live: pro şi contra boicotării alegerilor europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Kivu (Skype) şi Claudiu Crăciun FOTO Eduard Enea
Mircea Kivu (Skype) şi Claudiu Crăciun FOTO Eduard Enea

Pentru prima dată de la intrarea în UE, în România se desfăşoară o campanie de boicot a alegerilor europarlamentare. Care sunt motivele de la baza acestei acţiuni şi ce rezultate speră să obţină iniţiatorii? Claudiu Crăciun, care a lansat această mişcarea sub forma unei „greve cetăţeneşti”, a intrat în dialog cu sociologul Mircea Kivu şi cu redactorul şef adevarul.ro, Călin Nicolescu.

Călin Nicolescu: Eu cred că este o acţiune fără sens. Asta cred că vom afla astăzi: care este sensul unei astfel de acţiuni?

Care sunt motivele de la baza acestei acţiuni

Claudiu Crăciun: Nu este vorba de euroscepticism, în niciun caz. Sunt persoane foarte conectate la dezbaterile europene cei care au decis să nu meargă la vot. Prin această grevă cetăţenească, pentru că nu o numesc boicot, aleg să nu-şi mai folosească un vot cerând o schimbare. Scopul este să-i aducem pe cetăţeni la vot pe termen mediu şi lung. Efectele le vedem chiar acum: nu am fi aici la Adevarul Live dacă nu veneam în acest moment cu ceva de speriat, cum este să nu votăm. În România, îţi trebuie o garanţie de 1.000 de euro pentru a candida. Câţi oameni sunt exluşi astfel?

Călin Nicolescu: Mi se pare o discuţie lipsită de orice fel de pragmatism. O persoană care nu are 1.000 de euro în buzunar nu-i trece prin cap să candideze, iar dacă îi trece prin cap, nu cred că are nicio şansă.

Mircea Kivu, sociolog: În Constituţie scrie de dreptul de a fi ales. Mi se pare evident că această prevedere este o restricţie clară a dreptului de a fi ales. Există ceea ce se cheamă absenteism, adică să nu-ţi pese de ce se întâmplă în clasa politică, şi abstenţionism, adică alegi să nu-ţi exerciţi un drept pentru a atrage atenţia clasei politice că există o problemă.

Credeţi că dacă mâine dacă au loc aceste modificări, se întâmplă ceva şi în societatea civilă?

Mircea Kivu: Cred că efectul va fi asupra celor care sunt nemulţumiţi de actualul sistem politic. Un obiectiv ar fi tocmai această presiune asupra clasei politice înspre a o obliga să reformeze sistemul politic. Pe termen lung, în sensul receptivităţii clasei politice, cred că va avea efect.

Claudiu Crăciun: Această campanie nu cred că va afecta nucleul dur al partidelor. Chiar dacă am convinge zeci de mii de oameni să nu meargă la vot sau să anuleze votul, nu va tranforma mecanicul vot, nu va câştiga nimeni un vot în plus. Vorbim de efecte pe termen mediu şi lung.

Mircea Kivu: În secţiile de vot nu participă decât reprezentanţi ai partidelor care au membri în Parlamentul European. Partidele nu au acelaşi timp la Televiziunea Română. Este vorba de schimbarea Legii electorale. Votul popular este foarte puţin important cu această legislaţie.

Claudiu Crăciun: Eu nu pot să-mi asum responsabilitatea morală să sugerez să voteze un partid mare. Haideţi să încutrajăm nucleele de reformişti din partide.  A merge la vot conştiincios este doar o dimesiune a democraţiei, dar o democraţie are şi o dimensiune participativă, care pune presiune asupra politicienilor.  Ceăţenia şi democraţia nu înseamnă numai vot, ci înseamnă mult mai mult.

Călin Nicolescu: Nu avem numai la o problemă la nivelul clasei politice. O asemenea atitudine a eşuat şi la nivelul cetăţeanului. Nu am observat ca cetăţenii să reacţioneze la ei în circumscripţie. Reacţia a fost: m-am scârbit şi nu mă mai duc la vot. Mi se pare contraproductivă în neprezentarea la vot. Dacă am reuşi să ieşim 70% şi 24% să fie voturi valabile şi restul anulate, am da un semnal extraordinar. Acesta mi s-ar părea un mesaj.

Claudiu Crăciun (foto dreapta): Şi eu am fost tentat să-mi anulez votul, dar am optat să nu votez deloc.

Claudiu Crăciun FOTO Eduard Enea

Mircea Kivu: Pentru a fi replicat de cât mai mulţi oameni ar avea nevoie şi de o comunicare suficient de puternică. Această campanie de restrângere, fie prin neprezentare sau vot nul,

Călin Nicolescu: Am avut de-a face cu politicieni, ca şi clienţi. Ei sunt foarte pragmatici. Nu-i interesează principii, unii sunt semi-analfabeţi şi judecă foarte simplu lucrurile: câţi pensionari avem în circumscripţie, cât de mare este. Poate sunt câţiva oameni care se gândesc pe termen lung, dar, pe termen scurt, vânează poziţia şi mandatul.

Mircea Kivu: Dacă ar exista un partid care merita să-l votez, aş fi renunţat la protestul general. Chiar dacă sunt unii ok, ei sunt vânduţi la pachet cu alţii care nu mi se par deloc ok. Ordinea pe listă să nu fie stabilită de câtre conducerea partidului, ci de către alegători.

Claudiu Crăciun: Mă bucur că în toate aceste dezbateri, oameni cu care ne contrăm, spun într-adevăr că avem nevoie de reformă instituţională şi egislativă.

Călin Nicolescu: Noi nu propunem ceva care să ridice probleme acestei clase politice. Printr_un boicot, nu facem altceva decât să le dăm un paşaport să-şi continue treaba. Peste patru ani o să avem pensionarii şi să avem grijă să mai punem nişte director de şcoală. Ei ne arată de 24 de ani că sunt din ce în ce mai cinici.

Mircea Kivu: Dacă într-adevăr clasa politică este complet indiferentă, înseamnă că ne-am întors în epoca Ceauşescu. Noi credem că mai există soluţii paşnice.

Călin Nicolescu: Avem o altfel de organizare politică care ne permite să punem presiune pe clasa politică. În momentul în care ne ducem mulţi la vot o să-şi pună întrebarea ce le facem acestora, care au anulat votul. Aceasta este o presiune, dar aşa le dau un cec în alb. O masă de 50% nu-şi pun întrebări, nu-i interesează. Şi eu am foarte mulţi prieteni şi îmi spun că sunt scârbiţi.Şi eu sunt scârbit. Problema este că scârba mea le convine de minune actualei clase politice. Nu-i deranjează cu nimic, iar eu rămân cu scâtba. Aici trebuie să rupem puţin ritmul şi că trebuie să facă ceva şi pentru mine. Singura posibilitate este să-i sperii că nu mai obţin mandatele pe care le ţintesc.

Claudiu Crăciun: O campanie de genul ăsta nu va schimba situaţia, dar ar putea să pună pe agendă o problematică şi pe măsură ce aceste obstacole sunt eliminate, societatea să poată să respire. Nu este o baghetă magică această campanie, dar are o valoare simbolică, care ţine de sănătatea dezbaterii publice. Eu mă bucur că apare această grevă cetăţenească şi să dăm un semnal că avem o problemă.

Mircea Kivu: Forma aceasta de protest este în esenţă la fel cu protestele de stradă. Diferenţa este că pot să participe toţi.

Călin Nicolescu: Scopul final, schimbarea unor legi şi primenirea clasei politice, este acelaşi, dar nu cred că metoda absenteismului este cea corectă. Eu cred că prin prezenţă. Singurii la care putem spera este acea diferenţă de 50%. Scârba asta care le pică mânuşă clasei politice.


Mircea Kivu (Skype) şi Claudiu Crăciun FOTO Eduard Enea

Claudiu Crăciun Mircea Kivu (Skype) FOTO Eduard Enea
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite