A intrat în vigoare legea care le taie pensiile speciale magistraţilor corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii corupţi nu vor mai beneficia de pensiile speciale FOTO Arhivă Adevărul
Magistraţii corupţi nu vor mai beneficia de pensiile speciale FOTO Arhivă Adevărul

Începând de duminică, 27 iulie, magistraţii eliberaţi din funcţie în urma unei condamnări definitive nu vor mai beneficia de pensia de serviciu, potrivit unui act normativ publicat joi în Monitorul Oficial. Ei vor beneficia de pensia în sistemul public.

Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaţilor, în octombrie anul trecut, a ajuns ulterior la Senat, unde a fost amânat în mai multe rânduri. 

Legea a fost adoptată de plenul Senatului pe 18 iunie, cu 98 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere şi prevede că nu beneficiază de pensia de serviciu şi de indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie sau fapte asimilate infracţiunilor de corupţie.

Senatorii jurişti au mai stabilit, faţă de varianta adoptată tacit de Camera Deputaţilor, că aceste prevederi nu se aplică retroactiv, ci doar pentru situaţiile valabile de la momentul intrării în vigoare a legii. În plus, senatorii jurişti au eliminat din lege infracţiunile legate de serviciu, respectiv abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, prevederile legii urmând a se aplica doar pentru infracţiuni de corupţie.

Legea se va aplica şi magistraţilor condamnaţi pentru fapte de corupţie înainte de intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, legea prevede suspendarea plăţii pensiei pentru magistraţii care au un dosar în care sunt acuzaţi de corupţie până la soluţionare cauzei. Cu toate acestea, dacă se dovedeşte în instanţă că respectivii sunt nevinovaţi aceştia îşi vor primi pensia.

„Dacă se dispune scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului penal faţă de judecător, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, acesta este repus în situaţia anterioară şi i se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, sau după caz diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale”, se arată în document.

Magistraţii ale căror infracţiuni nu au legătură cu serviciul vor primi în continuare pensiile.

Aceste dispoziţii nu se aplică şi în situaţia în care judecătorul, procurorul, magistratul asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor a fost condamnat pentru o infracţiune intenţionată, alta decât cele prevăzute în proiect, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază că aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei, se mai arată în proiect.

Conform proiectului, de la momentul intrării în vigoare a legii, prevederile se aplică şi magistraţilor condamnaţi definitiv anterior, indiferent de momentul pensionării. În actul normativ se prevede şi că hotărârea de condamnare rămasă definitivă se comunică de către instanţa de executare către CSM şi casa teritorială de pensii competente.

Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvern. În varianta propusă de Executiv, actul normativ prevedea că nu vor beneficia de pensie de serviciu magistraţii care au fost condamnaţi pentru o infracţiune de corupţie, de serviciu sau pentru o altă faptă intenţionată asupra căreia CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistem public, în condiţiile legii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Magistraţii corupţi rămân fără pensiile speciale. Traian Băsescu a semnat luni decretul privind statul procurorilor şi al judecătorilor

Ordonanţa de urgenţă care prevede ca magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie, cei excluşi din magistratură din acelaşi motiv, precum şi aceia care au comis o infracţiune care aduce atingere prestigiului justitiţiei să nu mai beneficieze de pensiile de serviciu a fost semnată, luni, de preşedintele Traian Băsescu.

Magistraţii corupţi rămân fără pensiile speciale. Legea se va aplica şi retroactiv. Care sunt judecătorii care ar putea rămâne fără super-pensii

Senatul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă care prevede ca magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie, cei excluşi din magistratură din acelaşi motiv, precum şi aceia care au comis o infracţiune care aduce atingere prestigiului justitiţiei să nu mai beneficieze de pensiile de serviciu. Ordonanţa va intra în vigoare după ce va fi promulgată de Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite