A fost găsit pistolul furat la mitingul diasporei de la jandarmeriţa agresată de huligani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii bucureşteni au reuşit în urmă cu puţin timp să găsească pistolul furat la mitingul diasporei din 10 august de la jandarmeriţa agresată de huligani.

Arma a fost găsită în zona localităţii Petrăchioaia din judeţul Ilfov, la rădăcina unui copac aflat la capătul unui drum neasfaltat.

Bărbatul suspectat că a furat pistolul femeii jandarm agresate în Piaţa Victoriei a fost arestat preventiv, marţi seară, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele bărbatului. Decizia nu este definitivă, însă este executorie. 

Bărbatul, care apare în imaginile din momentul atacării femeii în timpul manifestaţiilor de vineri seară din Piaţa Victoriei, a fost identificat în baza unei informaţii transmise de un cetăţean poliţiştilor de la IPJ Ifov, anunţa Poliţia Capitalei.

Anchetatorii au făcut apel la populaţie pentru identificarea hjuliganului.

„Rugăm cetăţenii care îl recunosc pe bărbatul ce apare în fotografii să sune la 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie. Pe această cale mulţumim celor care s-au implicat şi ne-au oferit ajutor“, au precizat procurorii.

Foto: Poliţia Capitalei

Imagine indisponibilă

Cei doi militari au fost salvaţi de mai mulţi manifestanţi la protestele diasporei, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. În timpul îmbrâncelilor, unuia dintre jandarmi, Ştefaniei, i-a fost furat pistolul.

Până acum, anchetatorii au reţinut trei persoane suspectate că i-au bătut pe jandarmi. Pe de o parte este vorba de Ionuţ Liviu Cojoacă (30 de ani) şi Claudiu Andrei Dobre (24 de ani), ambii din Bucureşti, membri ai galeriei CSA Steaua, mai cunoscuţi ca ultraşi. Al treilea reţinut este bărbatul de 32 de ani care ar fi furat arma.

Psihologii spun că individul care a furat arma este o persoană căreia îi place să se lase în voia impulsurilor, pentru a trăi momente afective foarte intense.

„Poate fi o persoană care a suferit mult şi îşi revarsă furia în astfel de incidente, în încăierări cu forţele de ordine pe stradă sau pe stadioane. Poate fi o formă de revoltă care a influenţat dinamica sa psihică şi i-a degradat comportamentul. Îi place să trăiască momente afective foarte intense, de aceea nu a putut rezista tentaţiei de a sustrage acel pistol, chiar dacă nu avea ce să facă cu el. A fost sub puterea impulsului. În viaţa de zi cu zi, această persoană se poate comporta normal, având chiar o existenţă anostă, lipsită de evenimente importante. Dar se exteriorizează în astfel de momente. Este ceva cu care ar putea să se laude sau ar putea să-şi proiecteze o imagine pentru sine, ca într-un film în care el ar fi eroul. Are o capacitate scăzută de a reacţiona adecvat pe plan social şi emoţional. Dar asta nu-l absolvă de consecinţe“, a explicat psihologul Keren Rosner.  

Specialistul spune că autorul furtului armei nu a rezistat tentaţiei, într-un moment în care raţiunea este anulată.

„Nu a rezistat impulsului. În acele momente nu predomină raţiunea, te laşi purtat de val. Nu s-a gândit nicio clipă ce se va întâmpla apoi. Nu a avut un plan să fure arma, a fost o situaţie de moment în care s-a comportat impulsiv, fără să realizeze consecinţele. Şi dacă va recunoaşte furtul armei, el nu va putea să explice de ce a făcut asta“, a mai spus psihologul.

Criminolog: Genul de individ care merge pe stadion doar ca să se bată

Potrivit criminologilor, autorul nu a acţionat premeditat, ci doar a speculat o oportunitate atunci când a văzut arma jandarmeriţei.

„Este vorba de spiritul de turmă, de dorinţa de a face rău. Se regăseşte în ADN-ul multor oameni, cum sunt ultraşii din galeriile echipelor de fotbal. Mulţi merg la meciuri special pentru a se încăiera cu forţele de ordine. Ar putea fi şi cazul acestui tânăr, care în viaţa de zi cu zi este o persoană normală. Acest gen de oameni parcă sunt întorşi cu cheia, îşi doresc să lovească şi nu o pot face decât la adăpostul gloatei, a mulţimii. Individul nu a plănuit furtul armei, nu a făcut decât să speculeze o  oportunitate: a văzut arma jandarmeriţei şi a scos-o din toc. În acele momente, pistolul a reprezentat pentru el un trofeu“, a explicat un expert crimonolog.

Potrivit acestuia, faptul că suspectul neagă furtul armei, în ciuda imaginilor în care se vede clar că a pus mâna pe pistol, este un indiciu că individul a scăpat de corpul delict.

„E o prostie ceea ce a făcut, oricum nu avea ce să facă cu arma. Un gest ilogic, făcut într-un moment în careraţiunea era undeva departe. Când s-a dus adrenalina, s-a trezit că i-a apărut imaginea la televizor. Firesc, era să se predea singur. Este genul de om cu sânge rece, care neagă fapte împotriva tuturor probelor. E liniştit pentru că, probabil, a scăpat de armă, şi crede că fără corpul delict nu poate fi condamnat. Aşa s-a comportat şi poliţistul Cristian Cioacă, pentru că ştia că Elodia nu va fi găsită. Dar uite că a fost condamnat“, a mai spus specialistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite