40 de cetăţeni moldoveni, exploataţi de un român pe şantierele din Franţa. Reţeaua a câştigat aproximativ 14 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii erau puşi să lucreze şi câte 55 de ore pe săptămână, pentru 60 de euro pe zi Foto: Europol
Oamenii erau puşi să lucreze şi câte 55 de ore pe săptămână, pentru 60 de euro pe zi Foto: Europol

O reţea de criminalitate organizată, coordonată de un român care locuia în Franţa, implicată în trafic de migranţi cu 40 de cetăţeni moldoveni, dar şi în exploatarea forţei de muncă, fraude şi spălare de bani a fost destructurată. Din această activitate, gruparea infracţională a adunat profituri ilegale estimate la aproape 14 milioane de euro.

„O anchetă efectuată de Poliţia de Frontieră Franceză în cadrul Poliţiei Naţionale (Police aux Frontières / Police judiciaire), Poliţiei Române (Poliţia Română) şi Poliţiei Moldoveneşti (Inspectoratul General de Poliţie), susţinută de Europol şi Eurojust, a condus ofiţerii să demonteze un grup de criminalitate organizată implicat în contrabanda cu migranţi, trafic de persoane pentru exploatarea forţei de muncă, fraudă de documente, fraudă de beneficii sociale şi spălare de bani”, conform unui comunicat al Europol.

40 de cetăţeni moldoveni 

Astfel, conform sursei citate, ancheta privind reţeaua criminală a început în 2018, când ofiţerii din Franţa au interceptat o dubă care transporta zece migranţi neregulaţi. Aceştia erau cetăţeni moldoveni şi unii dintre ei aveau cărţi de identitate româneşti contrafăcute. 

Grupul infracţional, organizat de un cetăţean român care locuia în Franţa, a făcut contrabandă cu cel puţin 40 de cetăţeni moldoveni pentru a-i exploata în activitatea de construcţii din Franţa.

Modul de operare

Reţeaua criminală a oferit migranţilor cărţi de identitate şi permise de conducere româneşti contrafăcute, păstrând în acelaşi timp paşapoartele reale drept garanţie. 

Majoritatea persoanelor aveau de altfel şi un nivel scăzut de educaţie devenind astfel mai vulnerabili la exploatare.

Ajunşi în Franţa, oamenii erau puşi să lucreze şi câte 55 de ore pe săptămână, pentru 60 de euro pe zi, unde complici la exploatare erau şi companiile mari de construcţii şi renovără, unde aceştia lucrau.

Profit de 14 milioane de euro

Conform sursei citate, această activitate a fost extrem de profitabilă, profiturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro, prin intermediul a opt companii de tip shell, majoritatea cu sediul în Franţa. 

Europol a facilitat schimbul de informaţii şi a oferit sprijin analitic. Iar în ziua acţiunii, Europol a desfăşurat un post de comandă virtual pentru a permite schimbul de informaţii în timp real între anchetatori, Europol şi Eurojust

Analiştii Europol au verificat, de asemenea, informaţiile operaţionale cu bazele de date ale Europol pentru a oferi indicatori anchetatorilor din domeniu. 

Rezultatele acţiunilor din 22 februarie

Conform Europol, gruparea a fost  destructurată luni, 22 februarie, când au fost efectuate raiduri simultane în Franţa, România şi Republica Moldova în circa 51 de locaţii căutate (17 în Franţa, 14 în România şi 20 în Moldova).  În urma cărora au fost efectuate 38 de arestări (28 în Franţa, 3 în România şi 7 în Moldova). Totodată au fost ridicate 19 vehicule, inclusiv 15 maşini de lux, 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100 000 EUR în numerar, şi 11 conturi bancare au fost îngheţate.

14 percheziţii în Satu-Mare

De altfel, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, luni, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare au efectuat 14 percheziţii domiciliare, în judeţul Satu Mare, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi spălare de bani. În cauză, a fost dispusă reţinerea a 3 persoane, cetăţeni români, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Ulterior, faţă de persoanele în cauză, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

De asemenea, membrii echipei comune de anchetă au ridicat, în vederea confiscării, 11 autoturisme de lux, două ski-jet-uri, echivalentul în lei şi valută a 137.600 de euro, de asemenea, fiind indisponibilizate conturile bancare ale celor bănuiţi.

În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul specialiştilor criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare şi Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare. De asemenea, cercetarea a beneficiat de suportul Eurojust.

Ancheta a fost dezvoltată ca parte a echipei operaţionale comune EMPACT Fraud Doc. Eurojust a înfiinţat o echipă comună de investigaţie între Franţa, România şi Moldova, semnată în mai 2020. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite