18 noi cazuri de COVID-19 în România: numărul total al infectaţilor este 47. Dintre aceştia, 20 sunt în Bucureşti LIVE TEXT
0
În România sunt confirmate 47 de cazuri de coronavirus, iar bilanţul creşte de la o oră la alta. Dintre acestea, 7 sunt persoane care au intrat în contact cu bărbatul internat la Spitalul MAI. În Bucureşti există 20 pacienţi cu Covid-19, iar la nivel naţional 7 pacienţi s-au vindecat.
UPDATE Încă două cazuri confirmate, bilanţul se ridică la 47
Al 46-lea caz de coronavirus este o femeie de 63 de ani, contact al femeii de 35 de ani, care a călătorit în Israel şi s-a întors în România, pe 29 februarie.
Cazul 47 este un bărbat de 48 de ani, din Bucureşti, asimptomatic. Acesta este contact direct cu fiul pacientului de 60 de ani care a fost internat iniţial la Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Capitală, fiind apoi diagnosticat cu coronavirus.
UPDATE Tânăr venit din Italia, cazul 45 de coronavirus
Al 45-lea caz de coronavirus a fost diagnosticat miercuri seară, fiind voba despre un bărbat de 20 de ani din Iaşi, asimptomatic.
A venit din Italia pe 10 martie şi a intrat în carantină la Satu Mare. El urmează să fie transportat cu izolata la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. A venit cu maşina în care se mai afla o persoană, care a fost testată, iar rezultatul a ieşit negativ. Testul va fi reluat.
UPDATE Coronavirus în SRI
Un ofiţer din cadrul Serviciului Român de Informaţii a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19), pe 10 martie.
UPDATE Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 44
Alte 5 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost confirmate miercuri, iar numărul cazurilor la nivel naţional a ajuns la 44.
Este vorba de 5 bărbaţi de 22, 30, 34, 36 şi 57 de ani veniţi prin vama din Italia în data de 9.03.2020, care au fost carantinaţi în Arad imediat de la sosire.
UPDATE OMS a declarat pandemie de coronavirus
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat epidemia de coronavirus „pandemie”, adică recunoaşterea oficială a propagării virusului la nivel global, explicând că nu este un termen care poate fi utilizat uşor, întrucât poate induce o stare de resemnare că „lupta s-a terminat”, or nu este cazul. Pandemia în sine reprezintă o epidemie care are loc în întreaga lume, sau într-o arie geografică extrem de extinsă, peste barierele graniţelor internaţionale şi care afectează un număr ridicat de oameni.
UPDATE 39 de cazuri de coronavirus
Este vorba de un bărbat de 52 de ani, din Constanţa, care declară că nu a avut contact cu o persoană infectată şi nici nu a călătorit în această perioadă
UPDATE Cazul 38 are legătură cu fostul poliţist
Este vorba despre o femeie de 54 ani, contact direct al fostului poliţist care a fost internat la Spitalul Gerota (Spitalul MAI).
UPDATE A fost confirmat şi al 37-lea caz
Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, din Bucureşti, care a călătorit la Stuttgart între 26.02-02.03.2020. Acesta a prezentat primele simptome pe 06.03.2020, fiind internat la V. Babeş.
UPDATE Încă un bărbat din Bucureşti, cazul numărul 36
Un nou caz de îmbolnăvire în Capitală. Este vorba despre un bărbat din Bucureşti, de 56 ani care a călătorit în Israel în perioada 22-29 februarie 2020. Ieri noapte acesta a prezentat simptome, iar azi starea de sănătate s-a agravat fiind internat la Secţia de Terapie Intensivă la Spitalul V. Babes. Astfel, în Bucureşti există 16 pacienţi cu Covid-19, iar la nivel naţional 7 pacienţi s-au vindecat.
UPDATE Au fost diagnosticaţi încă trei români cu COVID-19
Numărul total de persoane confirmate cu coronavirus la nivel naţional a ajuns la 35, iar 6 dintre acestea sunt persoane care au intrat în contact cu bărbatul internat la Spitalul MAI. În Bucureşti există 15 pacienţi cu Covid-19, iar la nivel naţional 7 pacienţi s-au vindecat. Ultimele trei cazuri sunt:
- Bărbat, 55 ani, Bucureşti, contact cu pacientul din Gerota, asimptomatic;
- Bărbat, 31 ani, Bucureşti, aflat în autoizolare;
- Femeie, 53 ani, Covasna, sosită de 08.03 2020 din Italia, aflată în autoizolare.
UPDATE 32 de cazuri de coronavirus în România
„A fost confirmat cel de-al 32 lea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Este vorba de un bărbat în vârstă de 38 ani din Iaşi, contact cu un caz confirmat în Varşovia, era în autoizolare din data de 9 martie”, anunţă autorităţile.
UPDATE Dosar penal pentru fostul poliţist de la spitalul MAI
Pacientul 16, cel care a îmbolnăvit cel puţin 6 oameni cu COVID - 19 după ce s-a îmbolnăvit şi a mers la Spitalul MAI unde a ascuns că a fost plecat din ţară, are dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Din cauza minciunii fostului poliţist, comisarul şef Lupu Nelu, au fost închise trei instituţii: Spitalul MAI, cu toţi pacienţii şi cadrele medicale în el, dar şi Primăria Capitalei şi ADP Sector 4.
UPDATE Primăria Capitalei, închisă
O angajată de la evidenţa populaţiei a recunoscut în această dimineaţă că a fost în excursie în Israel cu pensionarul de la MAI, a anunţat Gabriela Firea.
Angajaţii biroului au intrat în izolare la domiciliu. Iar Primăria Capitalei a fost închisă.
UPDATE „Ne pregătim de un aflux de cetăţeni români care se vor întoarce în ţară şi din alte ţări”, spune Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
UPDATE Peste 700 de oameni sunt în carantină în acest moment. „Au fost tentative să ne inducă în eroare că vin din altă parte. Schimbă avioane ca să ascundă zona de unde provin. Solicitam să colaboreze cu autorităţle ca să limiteze răspândirea virusului”, atrage atenţia Raed Arafat.
UPDATE Program de lucru decalat pentru angajaţi
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat suspendarea temporară (6 luni) a distribuţiei medicamentelor esenţiale pentru tratarea coronavirusului, în afara României, iar entităţile private sunt solicitate să îşi decaleze programul de lucru, pentru sectorul public solicitarea fiind obligatorie.
El a recomandat decalarea de către entităţile private cu peste 99 de angajaţi a programului de lucru al angajaţilor care se deplasează cu mijloace de transport în comun, în Bucureşti şi în municipiile reşedinţă de judeţ, propunând că programul de lucru să înceapă în tranşe, la orele 8,9,10. Arafat a precizat că pentur instituţiile private este o recomandare, iar pentru cele de stat măsura este obligatorie.
De asemenea, secretarul de stat a anunţat restricţionarea activităţilor religioase, artistice sportive, pînă la 31 martie cu posibilitate de prelungire, decizia vizând acţiunile care implică peste 100 de persoane şi sistarea activităţii cu publicul a muzeelor.
UPDATE Universităţile se închid
Raed Arafat anunţă că universităţile îşi vor sista activităţile didactice până în 31 martie.
UPDATE 31 de cazuri de coronavirus în România
Un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat în această dimineaţă, al 31-lea caz la nivel naţional.
Este vorba de un bărbat, 42 ani, confirmat in Iasi. Debutul bolii l-a avut pe 4 martie, potrivit medicilor, fiind internat pe 10 martie. Omul a călătorit la Venetia întorcându-se în ţară pe 2 martie.
Conform informaţiilor transmise de autorităţi, femeia din Capitală este un contact al pacientului care a fost internat la Spitalul Gerota. Ea este medic la Spitalu Gerota (spitalul Ministerului de Interne). Este cel de-al cincilea pacient infectat de fostul poliţist care a minţit că ar fi călătorit în ţări cunoscute ca fiind zone de risc.

Trei dintre persoanele infectate cu coronavirus identificate marţi sunt apropiaţi ai acestuia: nora acestuia, o femeie de 30 de ani, însărcinată, nepotul acestuia de 3 ani şi un alt apropiat în vârstă de 32 de ani. O a patra persoană infectată, o femeie de 47 de ani din Bucureşti, este contact cu fostul poliţist. În total, omul ar fi intrat în contact cu circa 120 de persoane.
Un angajat ADP sector 4, fost poliţist infectat cu COVID-19, a fost internat aproape o săptămână la Spitalul „Dimitrie Gerota“ din Capitală fără să se ştie că este infectat cu COVID-19. Pe 2 martie, înainte cu o zi de internare, a împărţit mărţişoare la peste 100 de colege, apoi a intrat în contact cu alte zeci de persoane, rude, personal medical şi pacienţi ai spitalului. El a ascuns medicilor că a fost plecat în Israel.
Iar Spitalul „Dimitrie Gerota” din Capitală este, începând de marţi, în carantină timp de 14 zile după ce pacientul cu nr. 16 infectat cu coronavirus a fost internat mai multe zile fără a se şti că este infectat cu COVID-19.
„Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite, astăzi (luni noaptea - n.r.), efectuarea testului pentru COVID – 19. Bărbatul este ofiţer în rezervă al MAI, în vârstă de 60 de ani şi prezintă o stare generală stabilă. Pacientul a afirmat că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni”, au explicat ieri oficialii din Grupul pentru Comunicare Strategică.
Abia după confirmarea infecţiei cu coronavirus, bărbatul a recunoscut că a călătorit în Israel în jurul datei de 26 februarie. El a fost transferat la „Matei Balş”.
Dar medicii şi întreg personalul medical de la Spitalul MAI îşi vor petrece următoarele 14 zile în carantină în instituţie, spitalul fiind păzit de jandarmi, iar medicii care se aflau acasă vor sta în autoizolare.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au catalogat ca „iresponsabilă” atitudinea pacientului, fost angajat al MAI, acesta riscând chiar un dosar penal.
UPDATE Ce riscă cei care furnizează date eronate
Ministerul Afacerilor Interne prezintă modelul declaraţiei care trebuie completată la intrarea în România, precizând că furnizarea de date eronate poate duce la pedepse cu închisoarea.
Cei care completeaă declaraţia trebuie să precizeze cât timp rămân ăn România, să prezinte datele personale şi datele de contact, să precizeze dacă au fost în zone afectate de coronavirus, dacă au venit în contact cu persoane bolnave şi dacă au fost spitalizaţi în ultimele trei săptămâni.
De asemenea, trebuie să precizeze dacă au simptompe precum febră, dificultate de a înghiţi, de a respira şi tuse intensă.
Conform MAI, completarea acesteia cu date eronate intră sub incidenţa legii, conform articolelor 326 şi 352 din Codul Penal, astfel:
Art. 326 Cod Penal - Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 352 Cod Penal (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, 31 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus, 6 au fost vindecate, 487 sunt în carantină, iar 11.684 sunt monitorizate la domiciliu.
UPDATE Universitatea Bucureşti a anunţat suspendarea cursurilor până în data de 29 martie
”Universitatea din Bucureşti a decis suspendarea activităţii didactice ”faţă în faţă” începând de astăzi, 11 martie 2020, ora 14:00, până pe data de 29 martie 2020”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Universităţii.
Reprezentanţii instituţiei au anunţat că vor comunica ulterior mai multe detalii.
Cursurile în învăţământul preuniversitar sunt sistete, în perioada 11 - 22 martie, iar ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că universităţile, având autonomie, pot decide măsurile pe care le iau cu privire la derularea cursurilor.
UPDATE Peste 50.000 de persoane au intrat în România în 24 de ore
Poliţia de frontieră a anunţat că în ultimele 24 de ore au trecut frontiera aproximativ 110.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care aproximativ 54.000 pe sensul de intrare şi 56.000 pe cel de ieşire din ţară. Comparativ cu aceeaşi zi din anul 2019, se constată o scădere de aproximativ 35%, anul trecut traficul fiind de 163.700 persoane.
UPDATE Prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19 – (GLI-ECOROM), va avea loc astăzi, începând cu ora 16.00, la Palatul Victoria.
La această reuniune vor participa Ludovic Orban, prim-ministrul României, coordonatorii Grupului de lucru, Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului şi Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pentru politici economice şi sociale, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Elena Doina Dascălu, prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, preşedinte al Consiliului Fiscal, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Victor Costache, ministrul Sănătăţii, Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Stănică, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Simona Moagăr-Poladian, directorul Institutului de Economie Mondială.
De asemenea, la această întâlnire au fost invitaţi reprezentanţi ai structurilor asociative ale mediului de afaceri: Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Asociaţia Română a Băncilor.