VIDEO Luni încep înscrierile la pregătitoare. Cum se completează cererea
0Luni, 24 februarie, încep înscrierile în etapa I la clasa pregătitoare, care vor ţine până pe 14 martie, conform calendarului publicat de Ministerul Educaţiei. Părinţii sunt sfătuiţi să completeze cu atenţie cererile de înscriere şi să treacă trei şcoli dorite pentru copiii lor. Până atunci, în acest weekend ei pot vizita grădiniţele şi şcolile care au clase pregătitoare.
Părintele care se prezintă la înscrieri trebuie să aibă la el o copie după certificatul de naştere al copilului, dar şi originalul, şi de asemenea o copie după buletin. Dacă este tutore, trebuie să se prezinte cu buletinul şi actul de încredinţare al copilului.
De asemenea, dacă părinţii sunt divorţaţi, la înscriere trebuie să aducă şi hotărârea de divorţ, a explicat pentru adevarul.ro învăţătoarea Corina Bâlbâie, de la Şcoala Gimnazială Nr. 165 din Capitală.
“În primul rând, trebuie să ţineţi minte că acele câmpuri de completare marcate cu o steluţă sunt opţionale. La primul punct, solicitantul, adică mama, tatăl sau tutorele completează cu datele personale din actul de identitate, la punctul al doilea se completează cu datele personale din certificatul de naştere al copilului. Cei care locuiesc cu viză de flotant bifează căsuţa «Reşedinţă», iar cei care au domiciliul în circumscripţie bifează «Domiciliu»”, a explicat învăţătoarea.
La punctul al treilea se completează datele privind înscrierea la pregătitoare.
La punctul «3a» se trece un cod în funcţie de vârsta copilului. Astfel, dacă acesta împlineşte şase ani după 1 septembrie 2014, iar evaluarea psihosomatică este pozitivă, se trece codul 3B1, iar dacă micuţul a împlinit şase ani până la 31 august 2014, se trece codul 2B0.
Cum se completează cererea de înscriere la clasa pregătitoare, Etapa I
În continuare, dacă solicitantul optează pentru înscrierea la unitatea şcolară de circumscripţie, se bifează prima opţiune (b1) de la punctul 3b, ceea ce înseamnă că nu mai pot bifa şi următoarea opţiune (b2).
Căsuţa b2 se bifează doar de cei care optează pentru altă unitate şcolară decât cea de circumscripţie.
Foarte important este punctul b2.1. Ca să nu ajungă în etapa a doua de înscriere, părinţii pot bifa căsuţa respectivă astfel încât, în cazul în care cererea este respinsă din lipsă de locuri, elevul să fie automat înscris în unitatea şcolară de circumscripţie.
Etapa a II-a
Criteriile de departajare generale se completează doar dacă se solicită înscrierea la altă şcoală decât cea de circumscripţie şi se bifează doar acele puncte unde există documente justificative pe care părinţii trebuie să le aducă la înscriere.
Cum se completează cererea de înscriere la clasa pregătitoare, Etapa a II-a
Ziua porţilor deschise pentru părinţii interesaţi de clasa pregătitoare
Până încep înscrierile oficial, părinţii pot să viziteze clasele amenajate în grădiniţe şi în şcoli, şi să discute cu dascălii. Cele mai multe şcoli organizează în acest weekend Ziua Porţilor Deschise, iar inspectoratele şcolare au publicat programul oficial de vizite.
Având în vedere că sunt zile libere de la muncă, cele mai multe şcoli îi aşteaptă în vizită pe părinţi în acest weekend, sâmbăta fiind ziua preferată.
În ziua porţilor deschise, părinţii vor putea vorbi cu învăţătorii de la clasă, care îi vor ajuta să îşi facă o idee despre cum se desfăşoară orele la pregătitoare.
Înscrieri ca anul trecut
La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Iar părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzatoare.
În plus, copiii care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv pot fi înscrişi în clasa I, potrivit metodologiei, la fel cum a fost şi în ultimii doi ani.
Asta, deşi oficialii anunţau anul trecut că este ultima dată când acceptă în clasa I copii care nu au trecut prin clasa pregătitoare, cum prevede legea.
În Bucureşti, sunt disponibile 12.600 de locuri la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2014-2015, însă cifra poate fi suplimentată până la 15.000, dacă va fi nevoie, potrivit ISMB.
Calendarul înscrierilor la şcoala primară în 2014
- 17 februarie 2014- afişarea circumscripţiilor şi a locurilor din şcoli
- 19-28 februarie - „Zilele porţilor deschise”, în paralel cu întâlniri de informare cu părinţii în grădiniţe
- 18 februarie-12 martie - evaluarea psihosomatică a copiilor pentru cazurile speciale
- 24 februarie-14 martie - completarea de către părinţi a fişelor de înscriere la grădiniţă sau şcoală, fizic sau online, în care sunt sfătuiţi să treacă trei şcoli dorite în cazul în care ajung în etapa a doua a înscrierilor; programul de validare este între 8.00-20.00 (luni-vineri) şi 8.00-13.00 (sâmbăta). Tot acum se depun la şcoli şi cererile de înscriere directă în şcoală pentru copiii de şapte ani
- 7 martie - prima etapă: repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie solicitată de părinţi
- 18-20 martie - admiterea sau respingerea cererilor părinţilor care au cerut înscrierea în altă şcoală decât cea la care erau arondaţi, pe locurile rămase libere
- 21 martie - repartizarea în şcolile de circumscrimpţie a celor care au vrut să-şi înscrie copiii la altă şcoală şi au menţiont în cerere posibilitatea revenirii la şcoala arondată
- 21-22 martie - afişarea la şcoli şi pe site-urile inspectoratelor şcolare a elevilor înscrişi, precum şi locurile libere
- 25 martie - 4 aprilie - a doua etapă: părinţii care nu au înscris copiii în prima etapă depun cereri la secretariatul şcolii aflate pe primul loc între cele trei opţiuni exprimate în fişa iniţială de înscriere
- 7-10 aprilie - procesarea cererilor pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor rămase libere
- 11 aprilie - afişarea în şcoli a listelor finale ale copiilor înscrişi, atât în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I
- 14-18 aprilie - soluţionarea cazurilor copiilor rămaşi neînscrişi şi după etapa aceasta.
Luni, 17 februarie, s-a dat startul procesului de înscriere în învăţământul primar, adică în clasa zero şi clasa întâi. Primul pas: unităţile şcolare afişează circumscripţiile şi numărul de clase pregătitoare pe care le au la dispoziţie, iar de marţi părinţii vor avea parte de sesiuni de informare la grădiniţe, urmate de vizite la şcolile dorite. În Bucureşti sunt disponibile 12.600 de locuri şi a fost publicată şi lista şcolilor cu after-school.
Înscrierile la pregătitoare şi clasa întâi, devansate cu o lună
Părinţii ar putea fi chemaţi să-şi înscrie copiii în clasa zero şi în clasa întâi în mai puţin de două săptămâni, adică din 24 februarie, potrivit calendarului propus de Ministerul Educaţiei.
DOCUMENTE Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare şi în clasa întâi
Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie, respectând modelul de anul trecut, potrivit documentelor puse în dezbatere publică, marţi, de Ministerul Educaţiei.
Se pregătesc schimbări la înscrierea în clasa pregătitoare
Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare ar urma să aibă loc în mai multe etape, prioritate având cei care locuiesc în zona şcolilor dorite. Mai-marii de la Educaţie vor da însă publicităţii detaliile pe ultima sută de metri, adică abia în martie.
Studiu. Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din suma alocată pentru implementarea clasei zero la nivelul întregii ţări
Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din totalul de peste 33,5 milioane de lei alocaţi pentru implementarea clasei zero. Aşa arată un studiu recent, în care au fost analizate răspunsurile furnizate de 38 de inspectorate şcolare judeţene. În plus, potrivit datelor oficiale, judeţul cu cele mai multe unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău, iar la polul opus se situează judeţul Giurgiu.
Sesizările părinţilor care au avut, în anul şcolar trecut, copii în clasa pregătitoare (sau clasa zero, cum mai e numită) şi discuţiile cu asociaţiile de părinţi au determinat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj să înceapă un proiect-pilot prin care să îi pună pe cei mici, din ciclul primar, într-o clădire separată de cei mari, din gimnaziu şi liceu.
Ministrul Educaţiei: Avem 20.000 de copii de clasa pregătitoare rămaşi pe dinafară
Aproape 20.000 de copii, respectiv 10 la sută dintre cei care ar trebui să fie în clasa pregătitoare, nu au fost înscrişi în prima etapă, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Situaţia acestora va fi verificată pe baza codului numeric personal până la 16 septembrie, când începe noul an şcolar.
CLASA PREGĂTITOARE 2013 Şcolile bune au fost din nou asaltate de părinţi
După prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare, şcolile bune din marile oraşe au fost asaltate din nou de un număr de cereri mult mai mare decât estimările oficiale privind părinţii care locuiesc în zonă. Multe şcoli au cerut ca atare suplimentarea numărului de locuri sau chiar crearea de clase în plus.