VIDEO Adevărul Live: olimpicii români premiaţi internaţional vor să studieze la facultăţi din afară, dar să revină în România, la Măgurele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii excepţionali, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Elevii excepţionali, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Patru elevi olimpici medaliaţi la Olimpiadele internaţionale au fost invitaţi în studioul Adevărul Live de la ora 11.00. Premianţii la informatică şi fizică au vorbit despre cât trebuie să înveţe, ce înseamnă participarea la Olimpiadele şcolare şi care este viitorul lor în România.

În studioul Adevărul Live s-au aflat află Rareş Buhai şi Vlad Gavrilă din lotul de informatică, medaliaţi cu aur la Olimpiada Internaţională de Informatică de la Brisbane, care s-a desfăşurat între 6 şi 13 iulie. 

Cristian Andronic şi Tudor Ciobanu au fost la Olimpiada Internaţională de Fizică de la Copenhaga şi au obţinut aur (Cristian Andronic) şi argintul (Tudor Ciobanu). Pe lângă ei au mai luat medalie de aur Cristian Frunză, iar argintul a fost obţinut de Denis Turcu. 

Problemele au fost foarte interesante, un pic mai lungi faţă de anii precedenţi, însă ca dificultate au fost similare ca în anii precedenţi, susţine Denis Turcu. 

Fiecare ţară are specificul ei, iar problemele au fost surprinzătoare, a declarat Cristian Andronic, premiant la fizică. Fiecare ţară organizatoare alege problemele care se dau, a mai spus Cristian. 

La informatică, faţă de anii trecuţi a fost mai greu să obţii o clasare în primele locuri. Unele probleme erau foarte uşoare şi puteau fi făcute de toată lumea, iar altele foarte grele. Totuşi, am reuşit să obţinem un rezultat istoric. 

China, SUA, Rusia şi Coreea de Sud au reuşit să întreacă România. China este specializată pe probleme de programare dinamică, şi de asta a obţinut un rezultat mai bun, susţine Rareş Buhai. 

Delia Davidescu, profesoara care a pregătit lotul de fizică a declarat că în fiecare an fiecare an România participă cu cinci elevi la olimpiada internaţională de fizică şi aceştia se întorc cu cinci medalii. „România este clasată pe primul loc în Europa, dar ne-au devansat asiaticii. În ţările asiatice se investeşte foarte mult în educaţie. În Coreea de Sud se investeşte 23% din venitul naţional în educaţie. Aşa se explică şi progresul extraordinar al acestor ţări.“

Banii pentru pregătirea pentru Olimpiadă sunt daţi în parte de Ministerul Educaţiei, iar restul provin de la diverşi sponsori, susţine coordonatoarea lotului de fizică. Aceasta susţine că rezultatele deosebite ale elevilor se datorează şi competiţiei interne. 

În ce constă pregătirea pentru olimpiadă

Denis Turcu, elevul care a obţinut medalia de argint la fizică, a declarat că s-a pregăti timp de 6-7 ore pe zi. Rareş Buhai, premiant la Informatică a declarat că înainte de competiţie a lipsit timp de o lună de la şcoală pentru a se pregăti individual. Rareş este singurul care studiază la un liceu de stat, Colegiul "Liviu Rebreanu" din Bistriţa.

Vlad Gavrilă a completat că, în cadrul Liceului Internaţional de Informatică, nu sunt neglijate restul materiilor şi că este nevoie ca elevii să înveţe bine la toate pentru a „obţine note la bacalaureat, pentru a intra la facultăţi bune“. 

Denis Turcu urmează să participe şi la olimpiada internaţională de Astronomie. El a spus că predă astronomia unor elevi mai mici decât el.  

La informatică, aproapte toţi foştii olimpici se organizează pe infoarena.ro, pentru a oferi pregătire celor care urmează să participe la olimpiade, susţine Vlad Gavrilă. 

Adevărul Live vă prezintă elevii de excepţie ai României la informatică şi fizică

Doamna Davidescu, coordonatoarea lotului de olimpic de fizică, susţine că rolul ei este acela de a stabili strategia de pregătire şi crearea unor probe de evaluare aliniate la standardele internaţionale. De asemenea, la fiecare şedinţă de pregătire, dumneaei oferă feedback elevilor. „Anul acesta am avut o lună de pregătire experimentală şi am insistat pe acest tip de pregătire. Abilităţile pentru partea experimentală se dezvoltă în timp lung. De asemenea, am avut două săptămâni de pregătire teoretică, desfăşurate împreună cu un coleg de la Facultatea de Fizică“, a declarat Delia Davidescu. 

Există un nucleu de profesori universitari cu care lotul olimpic de fizică colaborează de 10-15 ani de zile. „Este nevoie de o investiţie masivă în educaţia de excelenţă“, a declarat Davidescu. 

Selecţia pentru lotul olimpic se face la Olimpiada naţională de Fizică. „Participă aproximativ 100 de elevi din care noi alegem 20“, mai spune profesoara. Pentru a creşte numărul de participanţi în lot, ar fi nevoie de crearea unor clase speciale dedicate elevilor de excepţie în liceele de stat. 

Întrebat cum găseşte motivaţia de a munci atât pentru olimpiadă, Cristian Andronic a declarat că „participarea la olimpiadele internaţionale este un paşaport pentru facultăţile din afară“. Denis Turcu spune că munca depusă nu este un sacrificiu. 

Planuri de viitor

Vlad Gavrilă susţine că în ciuda pregătirii are timp să se relaxeze. El va merge la Universitatea Cambridge pentru a studia informatica. Nu ştie sigur dacă se va întoarce în România, „depinde cum vor evolua condiţiile şi piaţa muncii“. Tânărul spune că nu ar fi interesat să lucreze la giganţi tehnologici precum Google sau Microsoft, ci ar prefera să facă cercetare. „Aflu răspunsuri din ce în ce mai complicate şi dau peste întrebări din ce în ce mai complicate la care se aflu răspunsuri“, a declarat Vlad.

Rareş Buhai, elev în clasa a XI-a, spune că este mult mai uşor pentru olimpici să intre la universităţile de top din străinătate. 

Cristian Andronic va pleca în toamnă la Universitatea Princeton, din SUA. Taxa de şcolarizare este foarte mare (între 50 şi 60.000 de dolari), însă se oferă un ajutor financiar special pentru fiecare familie în parte, spune tânărul. După facultate, el vrea să se întoarcă în România, pentru a face cercetare pe fizică şi se gândeşte să lucreze la laserul din Turnul Măgurele. 

Denis Turcu, elev în clasa a XII-a, speră să fie acceptat la Universitatea Standford, din SUA. „Am vizitat anul trecut campusul şi am fost foarte impresionat de oamenii de acolo, personalitatea lor şi felul în care se comportă în viaţa de zi cu zi“, a spus elevul. Totuşi, şi Denis consideră că „platforma de la Măgurele este un bun punct de început“.

Delia Davidescu susţine că motivarea elevilor este absolut necesară pentru a se ajunge la un nivel de excelenţă. 

Denis Turcu spune că susţinerea familiei este foarte importantă pentru el. Vlad Gavrilă spune că familia este o „motivaţie suplimentară“. 

Când vine vorba de partea financiară, elevii spun că oricine poate participa la olimpiade, indiferent de situaţia materială, deoarece există fundaţii care sprijină aceste performanţe şi statul oferă burse. 

Puteţi citi mai multe despre olimpicii români în materialul "Cei care nu sunt aşteptaţi la aeroport, deşi se întorc cu medalii: olimpicii la fizică, matematică şi informatică"

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite