Valeriu Gheorghiţă: Campania de vaccinare în învăţământul preuniversitar debutează pe 13 septembrie. Cum vor fi vaccinaţi elevii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din data de 13 septembrie, elevii vor putea fi imunizaţi în şcoli şi licee.
Din data de 13 septembrie, elevii vor putea fi imunizaţi în şcoli şi licee.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat cum se va desfăşura campania de vaccinare în învăţământul preuniversitar şi universitar. Aceasta se va derula timp de 2 luni, în şcoli şi licee, de la data de 13 septembrie până pe 15 noiembrie şi în universităţi, de pe 1 octombrie, până pe 1 decembrie.

„Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unităţile de învăţământ a elevilor, studenţilor, părinţilor acestora şi a personalului propriu. Practic, este cadrul metodologic după care se va desfăşura procesul de vaccinare în unităţile de învăţământ. Se transmite în cursul acestei dimineţi această instrucţiune, atât către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, cât şi către Ministerul Educaţiei pentru a colabora în vederea implementării programului de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a precizat că în vederea limitării riscului de infectare cu SARS-CoV-2 în comunitate, precum şi în unităţile de învăţământ, se va desfăşura „o campanie specială” pentru vaccinarea elevilor, familiilor acestora, studenţilor, personalului didactic şi nedidactic.

„Această acţiune de vaccinare se derulează pentru o perioadă de circa două luni pentru învăţământul preuniversitar şi două luni pentru învăţământul universitar, pentru doza unu, ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze. Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează în 13 septembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învăţământul universitar debutează la 1 octombrie şi se finalizează pe 1 decembrie. De menţionat că în învăţământul universitar există posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare” a mai spus acesta.

Atât în învăţământul preuniversitar, cât şi universitar, tinerii vor fi imunizaţi cu serurile Pfiser şi Moderna şi nu va fi nevoie de o programare prealabilă. Centrele de imunizare vor avea un program care va fi afişat la vedere pentru ca tinerii să se poată încadra în respectivul interval orar.

Valeriu Gheorghiţă a spus că  până pe „10 septembrie spaţiile identificate trebuie să fie evaluate de DSP în şcoli, iar în facultăţi până la finele lunii octombrie. Pentru fiecare unitate de învăţământ trebuie să fie stabilită modalitatea în care se va desfăşura activitatea de vaccinare: cu echipe mobile, cu cabinete proprii sau în spaţii arondate.”.

„Pentru programare se va face o situatie a persoanelor care îşi exprimă acordul şi se va transmite o situaţie către DSP care va stabili numărul de doze care vor fi alocate către fiecare unitate de învăţământ. Pentru fiecare unitate de învăţământ va fi alocată câte o echipă mobilă, iar programul se va păstra. În unităţile de învăţământ cu centre de vaccinare proprii se va stabili un program fără programare în platformă. Minorii trebuie să fie însoţiţi de părinţi sau tutori", a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite