Unul din cinci britanici cu studii superioare a agonisit o avere de cel puţin un milion de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din cinci britanici care au obţinut o diplomă universitară a devenit milionar, portivit datelor ale Oficiului Naţional de Statistică (Office for National Statistics).

Aproximativ două milioane de persoane (20%) dintre absolvenţii de facultate din Marea Britanie au astăzi averi de cel puţin un milion de lire sterline, scrie the Guardian. Averea este măsurată în proprietăţi, pensii, economii şi obiecte de valoare.

De altfel, numărul milionarilor britanici a crescut în proporţie de 50% în ultimii patru ani, în ciuda crizei financiare.

Cifrele Oficiului Naţional de Statistică arată că există o diferenţă mare de avuţie între persoanele cu nivel diferit de educaţie.

Doar 3% din cei care nu au primit o educaţie formală au o avere de cel puţin un milion de lire sterline.

Diferenţa de avuţie în relaţie cu nivelul de educaţie s-a mărit în timp. Prin comparaţie, în 2006-2007, în jur de 16% din absolvenţii de facultate aveau o avere de cel puţin un milion de lire sterline şi doar 2%  din persoanele fără o facultate deţineau averi similare.

Dintre universităţile britanice cu cea mai mare rată de angajabilitate a absolvenţilor, pe primul loc se află Robert Gordon University, cu o rată a angajabilităţii de 97,7%, urmată de Glasgow Caledonian University (96,2%, fosta Politehnică din Glasgow), iar pe locul al treilea se află University of Derby, cu 96,1%.

Celebrele universităţi Oxford şi Cambridge nu figurează în primele 10 instituţii de învăţământ superior cu cea mai mare rată de angajabilitate a absolvenţilor.

20% din absolvenţii români ajung şomeri după terminarea studiilor

În România, un studiu făcut de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca arată că un student din cinci (20%) nu îşi găseşte un loc de muncă după absolvirea studiilor de licenţă. Există însă şi specializări de unde absolvenţii au plecat cu un start bun după absolvire.

Potrivit studiului, absolvenţii de la Biologie şi Geologie, Fizică, dar şi Teologie au fost cei care, în cel mult şase luni de la absolvire, şi-au găsit primul loc de muncă după ce au absolvit facultatea (100%). Nu la fel de bine s-au plasat facultăţile Istorie&filosofie (43%), Ştiinţa şi ingineria mediului (53%) şi Sociologie şi asistenţă socială (57%), ai căror absolvenţi şi-au găsit un job mai târziu.

În ceea ce priveşte absolvenţii care au spus că nu şi-au găsit un job după un an de la absolvire deşi au căutat, cei mai mulţi provin de la Drept, Educaţie Fizică şi Sport, şi Filosofie.

De altfel, statistica europeană privind fenomenul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani fără job plasează România în rândul ţărilor care se luptă cu un şomaj de 23,3%, în creştere în ultimii patru ani de la aproximativ 16%. Această creştere s-a dovedit a fi în anii de după criză un fenomen periculos chiar la nivel european: aşa-numita „generaţie pierdută“.

183 de specializări nerentabile, eliminate din sistem

Anul acesta au fost eliminate din sistemul universitar românesc, 183 de specializări care nu au mai avut acreditare de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii (ARACIS) fiindcă s-a dovedit că sunt nerentabile sau neatractive pentru studenţi şi pentru companii

„Am luat această decizie după ce am discutat luni de zile cu universităţile pentru a ajunge la o formulă în acest an. Există proceduri legale pentru universităţile care au probleme la programele de studii, au termen pentru rezolvarea acestor probleme în luna decembrie sau în martie. Este vorba de necesitatea „curăţirii” acestui sistem rămânând doar acele specializări care se dovedesc a fi viabile", a declarat ministrul delegat al Învăţământului Superior şi Cercetării, Mihnea Costoiu, într-un interviu de la Adevărul Live.


STUDIU Cum absoarbe piaţa muncii „generaţia pierdută“: facultăţile care te ajută să-ţi găseşti un job după absolvire

VIDEO Ministrul Mihnea Costoiu: „Vrem să reducem numărul specializărilor care nu mai au căutare pe piaţa muncii“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite