Tot mai mulţi copii obezi, tot mai puţine ore de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a V-a (Şcoala nr. 135, Bucureşti) se pregătesc de ştafetă
Elevii de clasa a V-a (Şcoala nr. 135, Bucureşti) se pregătesc de ştafetă

Legea Educaţiei asumată de Guvern nu face nicio referire la orele de sport din şcoală, deşi un proiect adoptat de Senat cere măcar trei ore pe săptămână. În prezent, programa şcolară prevede o singură oră de sport în trunchiul comun, iar unele şcoli o include pe a doua la capitolul „discipline opţionale“.

Copiii de gimnaziu iubesc orele de sport. Cel puţin aşa se întâmplă cu elevii de clasa a V-a din Şcoala nr. 135, Bucureşti. Ei aşteaptă cu nerăbdare această oră, în fiecare săptămână, pentru că de fiecare dată sunt provocaţi la competiţie. Ştafetă, bucheţele, alergat la pas - acestea sunt probele pe care le pot face copiii într-o sală mică de 100 de metri pătraţi. Mărimea sălii nu mai contează însă atunci când vrei să câştigi.

Claudiu  spune că ar vrea să facă constant sport şi în afara şcolii. „Până acum am făcut dansuri şi fotbal. Am fost şi la echipă, la Steaua, la juniori. " Şi colegele lui, Valentina şi Alexandra, învaţă să danseze, la cursuri private. Alexandra povesteşte că părinţii îi spun să facă mişcare tot timpul. „Am început de două săptămâni dansuri moderne. Am învăţat două coregrafii, pentru că ne pregătim de un spectacol, în decembrie."

La aceeaşi şcoală, dar în clasa a VII-a, Ema înţelege cât de periculoasă e obezitatea. Fetiţa a fost în Spania, unde a văzut mulţi copii cu probleme de greutate. Emei îi plac jocurile de mobilitate, dar nu şi pedepsele.

„Suntem pedepsiţi dacă nu suntem cuminţi: genuflexiuni şi sărituri. Adică atunci când vorbim neîntrebaţi sau când ne atingem de calorifere sau de pereţi", recunoaşte Ema.

Profesoara lor de sport Doina Vasiliu spune că pe copii îi motivează în primul rând ideea de competiţie. Copiii vin la ore, chiar şi cei de clasa a VIII-a pentru care e greu, de multe ori, să înţeleagă de ce au cu o oră de sport mai puţin pe săptămână.

„Câteva fetiţe de a VIII-a vor să se învoiască. Se întâmplă mai ales cu fetele, mai puţin cu băieţii", spune profesoara Vasiliu.

Examenele alungă sportul

Elevii români fac cunoştinţă cu sportul numai atunci când au profesori dedicaţi, ori dacă părinţii îi duc la antrenamente pe banii lor şi în timpul liber al copiilor. În prezent, programa şcolară prevede o singură oră de sport în trunchiul comun, iar unele şcoli o include pe a doua la capitolul „discipline opţionale".

În anii terminali, clasele a VIII-a şi a XII-a, elevii fac sport în şcoală cel mult o dată pe săptămână, din cauza cutumei potrivit căreia, ei trebuie să se concentreze mai mult pe materiile la care dau examen. Cel puţin aceasta este explicaţia profesorilor de sport pentru această situaţie.

Sport pentru siluetă

„Aş vrea să îi fac pe copii să înţeleagă că fac sport pentru ei, le spun «duceţi-vă în parc să alergaţi!» şi îmi răspund «nu avem timp, învăţăm pentru facultate». Dar e vorba doar de 15 minute! Poţi face gimnastică în timp ce vorbeşti la telefon sau când te uiţi la televizor. I-am ameninţat: dacă nu veniţi, eu vă las corigenţi", spune Carmen Dumitrescu, profesoară de educaţie fizică la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu".

Sabrina este în clasa a XI-a

şi acum nu mai are probleme de greutate. Fata a înţeles recent că sportul este o cale sigură pentru a avea un corp frumos. Ea a slăbit nu mai puţin de 12 kilograme într-o lună şi jumătate.

„Fac două ore de sport aici şi trei ore la sală, pe săptămână. Este foarte important deoarece ajută la dezvoltarea corpului, la întărirea muşchilor. Mai fac sală de trei ori pe săptămână. Am vrut să scad în greutate şi exact asta am făcut: 12 kilograme, într-o lună şi jumătate. Cu sală şi cu regim".

Adolescenta mai are un an până să se gândească la Bacalaureat şi la admiterea la facultate. În anii terminali de liceu, în fiecare clasă până la şase elevi prezintă scutire medicală pentru a scăpa de oră, spune Elena Bălăşoiu, o altă profesoară.

Ministerul Educaţiei: vrem, dar nu acum

Ministerul Educaţiei a dat aviz negativ proiectului de lege adoptat de Senat care obligă şcolile şi elevii la minimum trei ore săptămânal. Asta pentru că ministerul are în pregătire o reformă a programei, ce ar putea fi gata în câţiva ani.

Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, spune că instituţia pregăteşte, ca parte a acestei reforme, şi o creştere a numărului de ore de sport. „Când am discutat cu parlamentarii, am cerut răgazul să fie ceva structurat, fiindcă altfel înseamnă că facem o lipire forţată. E ca şi cum am lua nişte ore de undeva şi le-am pune în altă parte.

Trebuie să gândim o adevărată reaşezare, o nouă curriculă, prin care încercăm să găsim o abordare sănătoasă. Până acum, lucrurile s-au desfăşurat cam haotic. Noi tindem tot către trei ore de sport pe săptămână. În plus, legea nouă a Educaţiei oferă posibilitatea părinţilor să decidă asupra opţionalelor. Aşa că acum şi ei au puterea de a decide mai mult sport", explică secretarul de stat. 

"Poţi face gimnastică în timp ce vorbeşti la telefon sau când te uiţi la televizor."
Carmen Dumitrescu
profesoară de sport

"Noi tindem tot către trei ore de sport pe săptămână, dar vrem să facem ceva structurat."
Oana Badea
secretar de stat

3,6% este procentul elevilor de clasa a IV-a diagnosticaţi cu obezitate neendocrină, potrivit Institutului de Sănătate Publică (2009).

OMS trage un semnal de alarmă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de numărul de preşcolari obezi. Potrivit studiului OMS, procentul a crescut cu 60% în ultimii 20 de ani. Dacă tendinţa se menţine, în jurul anului 2020 procentul de copii de grădiniţă obezi va ajunge la peste 9%. În Europa, prevalenţa obezităţii la copii este de 16-20%, cu extreme în ţările scandinave.

În Marea Britanie, copiii supraponderali reprezintă 22% din copiii în vârstă de 6 ani şi 31% din cei de 15 ani. În SUA, cifra ajunge la 27% la grupa de vârstă 6-11 ani şi 22% între 12 şi 18 ani. Cel mai mare număr de preşcolari supraponderali se înregistrează în ţările Africii de Nord. În Egipt, unul din cinci preşcolari suferă de obezitate, iar în Libia - 22%.

Despre sport şi sănătate, în şcoli europene

Elevii şcolii nr. 135 (Bucureşti) au vizitat Spania şi Anglia Foto: Adevărul



Alături de şcoli din Polonia, Olanda, Marea Britanie şi Spania, şcoala nr. 135 din Bucureşti derulează un proiect pentru a-şi încuraja elevii să mănânce sănătos, să facă sport şi să nu uite de natură.

Până acum, câţiva elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a au vizitat şcoli din Marea Britanie şi Spania. Copiilor le-a plăcut că în oraşul britanic Prescot, elevii primeau din partea şcolii o gustare cu fructe: mere, pere şi portocale. Fetelor care au stat zece zile în Spania li s-a părut la fel de uimitor că fiecare elev scria pe laptop la ore.

Coşuri cu fructe, în şcoli

Impresionaţi că pe stradă nu se aruncau gunoaie, iar maşinile nu claxonau ca în România, elevii şcolii situate în cartierul Ferentari au fost uimiţi şi de atitudinea relaxată a profesorilor din străinătate. Elevă în clasa a VII-a, Ema îşi aminteşte că „la ora de matematică, mulţi dintre copiii erau pe messenger, iar profesorul le preda lucruri foarte simple: ordinea operaţiilor, care la noi se face într-a IV-a.

Însă, o problemă pe care am văzut-o în Spania a fost obezitatea, am văzut mulţi copii supraponderali, au multe feluri de mâncare grase".  Colegul Emei, Pavel, a fost în Marea Britanie. El şi-ar dori ca în şcolile din România „să existe fructe la discreţie, în coşuri pe coridoarele şcolii. Mi-ar plăcea să fie şi aici respect pentru natură şi pentru toată lumea din jur", povesteşte Pavel.

În decembrie, şcoala organizează Festivalul Sportului şi o expoziţie culinară de mâncare sănătoasă, gătită de copii. Mariana Savu este profesoară de limba engleză şi este coordonator, din partea României. „Ideea proiectului ne-a venit după ce am observat că tot mulţi copii au tendinţe de obezitate, dar şi de a se izola în faţa calculatoarelor, de a nu mai practica sportul", povesteşte profesoara.

Elevii școlii nr. 135 (București) au vizitat Spania și Anglia Foto: Adevărul
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite