Topul liceelor din toată ţara după promovarea la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţin de 60% dintre elevii care au dat Bac-ul anul acesta au luat notede trecere  FOTO: Adevărul
Mai puţin de 60% dintre elevii care au dat Bac-ul anul acesta au luat notede trecere  FOTO: Adevărul

55 de licee din România au înregistrat un rezultat ruşinos la Bacalaureatul din 2013: niciun elev nu a luat examenul. La polul opus, 20 de licee se pot lăuda cu promovare de 100%.

În urma sesiunii de Bacalaureat din vara lui 2013, în România există 55 de licee care au rata de promovare la Bac zero, faţă de 54 în 2012, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei obţinute de „Adevărul“.

La polul opus se află 20 de licee care se laudă cu 100% promovare la examenul de maturitate, majoritatea din provincie.

Chiar dacă şi acum sunt unităţi şcolare cu rezultate foarte slabe acestea nu pot fi penalizate în niciun fel, aşa cum prevedea Legea Educaţiei Naţionale în trecut, din cauza unei decizii luate de fostul ministru Ecaterina Andronescu.

„Elevii care intră în clasa a IX-a la noi sunt cei mai slabi, sunt acei elevi care au luat note de 2 şi 3 la Evaluarea Naţională (Capacitate). Ce putem noi să facem ca să-i ridicăm de la nivelul acela în patru ani când ajung la Bac? Anul acesta, din două clase cu aproape 60 de copii în total, doar 32 au terminat clasa a XII-a cu certificat de absolvire. Cu toţii însă au picat examenul de maturitate“, au declarat reprezentanţii Liceului Tehnologic Giurgiu, care până de curând a fost şcoală de arte şi meserii şi care anul acesta a intrat pe lista „ruşinii“.

Explicaţia, susţin aceştia, este că, „în realitate, elevii nu urmăresc să dea Bac-ul, ci să obţină o diplomă de calificare de gradul III, adică de tehnician calificat, cu ajutorul căreia să se poată angaja, ei lucrând pe timpul vacanţei“. Cei care au terminat clasa a XII-a anul acesta sunt prima generaţie de absolvenţi ai şcolii de arte transformate în liceu tehnologic.

Adrian Troie, director-adjunct la Colegiul naţional „Sf. Sava“, explica de altfel că nu toţi elevii de liceu trebuie să ia neapărat Bac-ul, o diplomă „inutilă“ dacă nu are în spate competenţe dobândite, mai ales că piaţa muncii cere mai mulţi muncitori calificaţi. „Există ideea generală că toţi absolvenţii de liceu trebuie să meargă la facultate. Este o irosire de resurse, pentru că foarte mulţi termină o facultate şi nu ştiu să facă nimic sau ajung să profeseze în alte domenii sau în meserii, cum e cea de vânzător, pentru care nu e nevoie decât de studii medii“, susţine Troie.

Disciplina militară, avantaj la Bac

De cealaltă parte, în topul listei liceelor fruntaşe, cu niciun picat, sunt instituţii cu un statut diferit, fie militar, fie teologic, locuri unde disciplina e cuvânt de ordine. Unul dintre cele 20 de licee cu rata de promovare 100% este Colegiul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia. Explicaţia: dacă la liceele cu rata de promovare zero intră elevi foarte slabi, şi cu note de doi la Capacitate, la liceul militar are loc o selecţie foarte riguroasă.

„Îi selecţionăm pe baza unui examen de admitere şi facem pregătire cu ei zilnic special pentru Bac, dar şi pentru admiterea în academiile de forţe, în care 64% din locuri sunt ocupate de elevi care termină licee militare“, a explicat comandantul Marcel Domşa, directorul liceului. Pe scurt, elevii sunt motivaţi de o carieră militară, un loc de muncă asigurat şi beneficiază de o pregătire şi o disciplină mai riguroasă decât într-un liceu „civil“.

Printre liceele cu rata de promovare 100% se află însă şi licee tehnologice. Un caz special în acest sens este Liceul Tehnologic special Bivolărie din Suceava, unde învaţă copii surdomuţi. 10 elevi au terminat anul acesta clasa a XII-a aici şi au intrat în examenul de Bacalaureat, pe care toţi l-au promovat. Şi cazul Capitalei este unul special.

Top schimbat în Capitală

Deşi nu are niciun liceu fără promovare la Bac (cea mai mică rată de promovare a fost 2,35%, la Liceul Tehnologic „Dacia“ din sectorul 3), nu se poate lăuda decât cu o instituţie în lista liceelor cu 100% promovare: Complexul educaţional privat Lauder Reut. Însă aici a fost vorba doar de şapte candidaţi. În plus, acest criteriu al promovării la Bac schimbă topul liceelor bucureştene în funcţie de media de admitere: Colegiul Naţional „Sf. Sava“ figurează tocmai pe locul 95, cu o rată de promovare de 98,59%, în urma colegiilor naţionale rivale precum „Mihai Viteazul“, primul după complexul privat din Capitală. Pe locul doi se află „Gheorghe Şincai“ (99,16%), urmat de „George Coşbuc“ (98,84), „Tudor Vianu“ (98,67%).

„Nu mi se pare un capăt de ţară că la licee de renume sunt copii care nu au luat Bac-ul, e un lucru normal, se pot întâmpla multe, deziluzie, depresie. Nu e neapărat necesar ca un liceu de renume să aibă promovabilitate 100%“, a explicat la Adevărul Live Ecaterina Stanca, profesoară de română la Colegiul „Tudor Vianu“. ;

Top 10 licee cu promovare 100%

1. Liceul teologic ortodox „Cuvioasa Parascheva“, Agapia

2. Colegiul militar liceal
„Mihai Viteazul“, Alba Iulia

3. Liceul tehnologic special „Sfânta Maria“, Bistriţa

4. Liceul tehnologic de cooperaţie, Botoşani

5. Colegiul naţional
„Gh.M. Murgoci“, Brăila

6. Colegiul naţional
„Andrei Şaguna“, Braşov

7. Colegiul militar liceal „Dimitrie Cantemir“, Breaza

8. Complexul educaţional Lauder Reut, Bucureşti

9. Colegiul militar liceal
„Ştefan cel Mare“,
Câmpulung Moldovenesc

10. Liceul teoretic „Gheorghe Şincai“, Cluj-Napoca

Top 10 licee din Bucureşti

1. Complexul educaţional Lauder Reut - 100%

2. Colegiul naţional
„Mihai Viteazul“ - 99,60%

3. Colegiul naţional
„Gheorghe Şincai“ - 99,16%

4. Colegiul naţional bilingv „George Coşbuc“ - 98,84%

5. Colegiul naţional de informatică „Tudor Vianu“ - 98,67%

6. Colegiul naţional
„Sf. Sava“ - 98,59%

7. Colegiul naţional
„Cantemir Vodă“ - 98,29%

8. Colegiul naţional
„Gheorghe Lazăr“ - 97,72%

9. Colegiul naţional
„Grigore Moisil“ - 96,30%

10. Colegiul economic
„Virgil Madgearu“ - 96,01%

BAC Promovare 2013

Bac 2013 în cifre

Procentul de promovare a examenului de Bacalaureat 2013, după cele trei sesiuni (sesiunea olimpicilor, sesiunea iunie - iulie şi sesiunea august - septembrie) a fost de 57,69%. În cifre, peste 113.900 de candidaţi au reuşit să promoveze Bacalaureatul, dintr-un total de aproximativ 197.400 de participanţi. Cei care au tras în jos şi anul acesta rata de promovare sunt elevii din promoţiile anterioare: mai puţin de 40% din ei au reuşit să ia note de trecere la Bac, în timp ce candidaţii care au terminat liceul anul acesta au avut o promovare de aproape 64%. Însă, faţă de anul trecut, anul acesta a adus o rată de promovare pe ţară mai mare cu aproximativ 6%. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite