Tinerii îmbie oraşul să citească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul „Lecturi urbane“ atrage la fiecare ediţie mulţi voluntari care încurajează cititul la metrou
Evenimentul „Lecturi urbane“ atrage la fiecare ediţie mulţi voluntari care încurajează cititul la metrou

Liceenii sunt cei mai harnici voluntari ai proiectului „Lecturi urbane“. Începută la metrou, acţiunea prin care orăşenii sunt încurajaţi să citească oricând găsesc un moment de răgaz, a prins în toată ţara.

Un peisaj obişnuit acum: tineri care citesc în metrou, pe scaune, în picioare, sprijiniţi de uşi şi de barele de susţinere. Un merit îl au şi cei din echipa „Lecturi urbane", care s-au gândit să promoveze prin „puterea exemplului" cititul pretutindeni.

Astfel, tinerii promoteri au început, în urmă cu peste un an, să strângă cărţi din donaţii, pe care le-au oferit călătorilor din metroul bucureştean. Sub deviza „Citeşte şi dă mai departe", oamenii au fost încurajaţi ca, după ce termină de citit, să transmită cărţile, la rândul lor, altor iubitori de lectură. „Între timp am ieşit la suprafaţă, am avut şi ediţii în parcuri. În acest an, tineri din mai multe oraşe din ţară au preluat iniţiativa", povesteşte Andreea Burlacu, „un fel de PR" al proiectului „Lecturi urbane", după cum obişnuieşte ea să spună.

Principalul sprijin e primit din partea liceenilor şi studenţilor. „Copiii ne sună sau ne trimit e-mailuri, iar noi le spunem ce paşi am urmat şi le dăm libertatea de a se organiza aşa cum consideră. Am ajuns la peste 25 de oraşe, dar dorim să implicăm toată ţara în eveniment", spune Andreea.

„Liceenii fac lucruri minunate"

„Elevii ne sunt foarte dragi. De exemplu, în Câmpina avem voluntari din clasele a X-a şi a XI-a. Liceenii au prezentat proiectul şi în afara ţării, în cadrul unor schimburi interculturale", a povestit Andreea. Mulţi dintre cei care organizează astfel de iniţiative în provincie nu au mai mult de 17 ani, confirmă Claudia Tocilă, care face parte din echipa „Lecturi urbane". „Aceşti tineri îţi inspiră un entuziasm extraordinar, în condiţiile în care, de obicei, ei nu se gândesc la evenimente culturale la care se împart cărţi. Este minunat să-i vezi câte griji îşi fac pentru ca totul să iasă bine. În plus, învaţă multe lucruri: să ia aprobări pentru desfăşurarea evenimentului, să găsească sponsorizări sau să tipărească semne de carte", povesteşte Claudia.

Cărţile alungă monotonia

Ideea a venit strict de la mersul cu metroul şi timpii morţi petrecuţi în mijloacele de transport, menţionează Andreea. „Eu, dacă citesc o carte, mă binedispun şi petrec o oră, până ajung la muncă, în mod plăcut. Am zis să promovăm asta şi în rândul celorlalţi călători", spune Andreea.

Adevărul Holding iubeşte cărţile

Până în prezent, peste 42 de milioane de cărţi ale editurii Adevărul Holding au ajuns în casele românilor, prin colecţiile lansate până acum de Divizia de Carte şi succesul lor imens. Pentru a facilita tot mai mult accesul cititorilor săi, Adevărul Holding a lansat site-ul www.adevarulshop.ro., de unde se pot comanda cărţi, muzică şi filme cu o simplă accesare. De asemenea, într-o fază ulterioară, adevarulshop.ro va oferi şi o bibliotecă online precum şi posibilitatea de a viziona filme online.

Trustul a decis, de curând, să se implice şi în proiectul „Lecturi urbane", care încurajează cititul în spaţiile publice. Astfel, în urmă cu o săptămână, Adevărul Holding a donat echipei „Lecturi urbane" 100 de de volume din colecţia cunoscută de public drept „Cartea Verde". Acestea, alături de multe cărţi vechi, din perioada comunistă, donate de cetăţeni darnici, au fost oferite cititorilor din metrou, totul sub deviza „Citeşte şi dă mai departe".„Adevărul Holding" intenţionează să sprijine şi ediţiile viitoare ale proiectului „Lecturi urbane", care vor avea loc din trei în trei săptămâni, până pe 14 decembrie.

"Elevii au promovat proiectul «Lecturi urbane» şi în afara ţării, în cadrul unor schimburi interculturale."
Andreea Burlacu PR „Lecturi urbane"

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite