Sorin Cîmpeanu a retras un proiect de ordin de ministru prin care în jur de 5.000 de angajaţi din sistem şi-ar fi pierdut locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că a retras un proiect de ordin de ministru din decembrie 2013, care a generat controverse în presă. Dacă ordinul ar fi fost avizat, în jur de 4.000 – 5.000 de angajaţi din sistemul de educaţie de stat şi-ar fi pierdut locul de muncă.

Proiectul prevedea dispariţia de posturi de secretari, administratori, îngrijitori, bucătari, directorii de grădiniţă ar fi trebuit să aibă grijă de o grupă cu normă întreagă, potrivit Hotnews.ro.

Proiectul mai preciza că în învăţământul preşcolar, la nivelul fiecărui judeţ, posturile didactic auxiliare (inclusiv posturile de conducere) şi posturile nedidactice din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat s-ar fi normat având în vedere o medie de 1/90 elevi/preşcolari pentru personalul nedidactic.

Proiectul de ordin de ministru a ajuns la sindicatele din învăţământ înainte să treacă efectiv prin mâinile noului ministru al Educaţiei, au explicat surse din minister pentru "Adevărul".

Sorin Cîmpeanu a declarat că proiectul este scris în decembrie 2013, deci pe vremea ministrului Remus Pricopie, adăugând că documentul nu are avizul şi susţinerea sa. El a transmis mai departe, printr-un comunicat de presă, că a retras proiectul intern care a generat neînţelegeri. De asemenea, Cîmpeanu a mai spus în cadrul unei conferinţe de presă de la Arad că funcţionarii din minister, care au promovat proiectul neavizat, riscă sancţiunile legale care se impun.

„Nu sunt adeptul schimbărilor insuficient analizate, cu atât mai puţin al schimbărilor care să afecteze desfăşurarea unui an şcolar. Sistemul de învăţământ trebuie să fie predictibil, iar acesta e un principiu după care mă ghidez.

Resping cu fermitate teza conform căreia vor fi reduse peste 4.000 de posturi în învăţământul preuniversitar. E falsă!

Numai anul trecut au fost angajate 4.600 de noi persoane (personal didactic, auxiliar şi nedidactic), cu circa 1.700 peste numărul iniţial de posturi aprobate. Sunt depăşiri, justificate în unele cazuri, dar sunt înregistrate ca depăşiri din cauza metodologiei de normare a personalului didactic auxiliar şi nedidactic, neactualizată din anul 1998! După intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar şi nedidactic din învăţământul preuniversitar în vederea armonizării acestuia cu noile prevederi legale, însă acest lucru va fi reglat fără bulversarea sistemului.

Guvernul din care fac parte a tratat de fiecare dată cu respect cadrele didactice şi a susţinut educaţia, venind în întâmpinarea nevoilor elevilor şi profesorilor. Îi asigur, deci, pe toţi cei implicaţi în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar că orice modificare va fi introdusă numai dacă este absolut necesară şi dacă este cerută de sistem.

Orice demers de acest tip va avea şi girul dialogului cu toţi partenerii sociali. Dialogul social este un instrument eminamente necesar într-un domeniu complex şi vital precum educaţia, iar Ministerul Educaţiei va ţine întotdeauna cont de acesta.

Am retras proiectul/documentul intern care a generat neînţelegeri. Începând de săptămâna viitoare vom relua dialogul cu sindicatele, cu directorii de şcoli, cu asociaţiile profesionale şi de elevi, pentru a găsi cele mai bune soluţii, dar fără a afecta în vreun fel actualul status quo.”, a treansmis ministrul Educaţiei printr-un comunicat de presă.

Proiectul de Ordin al ministrului Educatiei

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite