Sindicaliştii susţin că legile strâmbe lasă o parte din dascăli fără salarii şi fără banii de navetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii spun că Educaţia are un buget prea mic  FOTO: Adevărul
Profesorii spun că Educaţia are un buget prea mic  FOTO: Adevărul

Liderii sindicali de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au trimis o scrisoare premierului Victor Ponta pentru a reclama neconcordanţele din legislaţie care le permit primarilor să nu plătească din bugetele locale naveta dascălilor sau generează bugete insuficiente pentru achitarea salariilor profesorilor în multe oraşe din ţară.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) menţionează în scrisoarea trimisă vineri Guvernului României că a sesizat, de mai multe ori, Ministerului Educaţiei Naţionale, problemele generate de costul standard per elev care nu este stabilit corect şi nici nu există un coeficient de corecţie în costul standard. 

„Costul standard astfel cum este stabilit nu are în vedere faptul că, există numeroase unităţi de învăţământ, care au un număr mare de elevi şi la nivelul cărora sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu mulţi ani de vechime în învăţământ şi unele dintre ele beneficiare ale gradaţiei de merit, elemente care nu au fost avute în vedere la fundamentarea costului standar per preşcolar/elev, ceea ce creează, an de an, dificultăţi în plata salariilor personalului didactic, datorită insuficienţei fondurilor alocate pentru plata salariilor”, susţine Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Aceştia au venit şi cu exemple concrete în acest sens:

  • la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu, care are  940 de elevi şi un număr de 31 de clase, deci, are o medie de 30,32 elevi/clasă, mai sunt necesari 63.950 lei pentru a se putea plăti salariile pentru anul 2014
  • la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, la care învaţă 1525 de elevi, care are un număr de 55 de clase, deci, o medie de 28 de elevi/clasă, mai sunt necesari 787.030 lei, pentru plata salariilor aferente anului 2014
  • La Colegiul Naţional „Emaniul Gojdu” din Oradea, care are 1170 de elevi şi un număr mare de cadre didactice cu gradul didactic I, care au peste 25 de ani vechime în învăţământ şi care  beneficiază de gradaţie de merit, costul standard  astfel stabilit acoperă 80% din salarii
  • la Colegiul Naţional „ Gheorghe Şincai” din Baia Mare, cu un număr de  935 de elevi, la care sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, care au peste 25 de ani vechime în învăţământ şi care  beneficiază de gradaţie de merit , pentru acoperirea salariilor aferente anului 2014, mai sunt necesari 669.980 lei
  • la Colegiul Naţional „B.P.Haşdeu” din Buzău – care are un număr de 1394 de elevi, o medie de 30,30 elevi/clasă mai sunt necesari 1.517.997 lei, pentru plata salariilor aferente anului 2014.


„Sunt doar câteva exemple, iar situaţia cea mai dramatică se înregistrează la nivelul unităţilor de învăţământ vocaţional. Având în vedere aceste aspecte, este evident faptul că marea majoritate a unităţilor de învăţământ din mediul urban, cu un număr mare de elevi şi cadre didactice cu grade didactice şi mulţi ani de vechime în învăţământ nu se pot încadra în bugetul aprobat, calculat pe baza costului standard”, a explicat liderul sindical. 

Dascăli lăsaţi fără bani de navetă

O altă problemă care ne-a fost sesizată de către organizaţiile sindicale afiliate la F.S.L.I. este generată de două note la legea bugetului de stat pe anul 2014, conform cărora se pot deconta din economiile şcolilor „cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanţei de 50 km, şi în limita sumei de 26 lei/cadru didactic/lună pentru distanţa de 3 km”, iar „pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la 50 km, suma de 26 lei/cadru didactic/lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru” din aceste resurse.

„Plecând de la aceste note, există numeroase situaţii în care autorităţile administraţiei publice locale au transmis deja că ele nu mai decontează cheltuielile de navetă ale cadrelor didactice, invocând prevederile legii bugetului de stat. S-a ajuns în situaţia în care, în prezent, cadrelor didactice navetiste nu li se mai decontează aceste cheltuieli deşi dispoziţiile art. 105 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt în vigoare”, atrag atenţia sindicaliştii.

Ca atare, ei cer Executivului să adopte o hotărâre de guvern, prin care să se stabilească procedura aplicabilă în situaţiile reglementate de aceste note şi prin care să se reglementeze expres că diferenţa până la decontarea integrală a cheltuielilor de navetă ale cadrelor didactice se suportă de către autorităţile administraţiei publice locale, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Liderii FSLI mai spun că alte note aduse Legii bugetului pe 2014 modifică prevederile Legii educaţiei, care le dă dreptul directorilor de şcoală să fie scutiţi de norma de predare, în sensul degrevării lor doar până la patru ore din normă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite