România riscă să fie condamnată la CEDO din cauza manualului unic
0România ar putea fi obligată să înlăture monopolul deţinut de Editura Didactică şi Pedagogică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, asupra pieţei manualelor şcolare. Cel puţin aşa susţin specialiştii consultaţi de „Adevărul“, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnant statul ungar pentru că a centralizat editarea manualelor către o singură editură, de stat, eliminând din schemă editurile private.
Concret, Judecătorii CEDO au spus că autorităţile de la Budapesta au încălcat drepturile firmelor care se ocupă de comercializarea manualelor şi că elevii nu au avut niciun avantaj din crearea sistemului centralizat. Mai exact, Ungaria a centralizat editarea şi comercializarea manualelor şcolare începând cu anul 2011 către o singură editură, cea de stat.
Or, asta a dus la falimentarea celor peste 10 edituri de manuale şcolare existente pe piaţă la acea dată, dintre acestea doar trei supravieţuind cu alte cărţi pentru şcolari, alternative. De altfel, acesta este şi motivul pentru care cele trei firme (Könyv-Tár Kft., Suli-Könyv Kft şi Tankönyv-Ker Bt) au mers în faţa instanţei de la Strasbourg.
CEDO: elevii nu au avut niciun avantaj de pe urma manualelor unice
Decizia CEDO spune că modificarea făcută de guvernul de la Budapesta a prevăzut poveri necinstite pentru firmele implicate, i-a privat de clientela obişnuită, iar reglementările noi au contribuit practic la formarea unui monopol pe piaţa aprovizionării cu manuale şcolare. Judecătorii adaugă că aceste companii nici nu au fost despăgubite, ca urmare a faptului că au fost eliminate de pe piaţă. „Elevii şi părinţii nu au avut niciun avantaj din crearea sistemului centralizat”, se mai arată în decizia CEDO.
Sentinţa este în prima instanţă şi prevede că autorităţile de la Budapesta au încălcat articolul cu privire la proprietatea privată din Charta Europeană a Drepturilor Omului şi poate fi atacată cu recurs.
Hotărârea, binevenită pentru elevii români
În ceea ce priveşte România, specialiştii din domeniul juridic afirmă că ar putea fi pusă în situaţia de a respecta această decizie. „Deciziile CEDO sunt obligatorii pentru toate statele care sunt implicate în cazul soluţionat. De ce? CEDO este singura autoritate la nivel european care implementează în mod oficial Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Cu alte cuvinte, ceea ce spune CEDO într-o anumită speţă devine jurisprudenţă. Asta înseamnă că se aplică pentru toate cele 47 de state membre ale Consiliului European“, a explicat, pentru „Adevărul“, judecătorul Cristi Danileţ.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston, care subliniază, la rândul rău, inclusiv incompetenţa Editurii Didactice şi Pedagogice. „Decizia CEDO este binevenită pentru elevii din România. Editura Didactică şi Pedagogică este depăşită de situaţie. S-a văzut că nu are capacitatea necesară pentru a face nişte manuale de calitate pentru elevi. Cărţile şcolare nu au avut niciodată atât de multe greşeli precum au avut în acest an“, atrage atenţia expertul în Educaţie.
Manuale unice care abundă în greşeli
Reamintim că şi România a trecut la manualele realizate de editura unică a statului, anul acesta fiind primul în care editurile private au fost scoase din zona de manual şcolar. Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, este cel care a introdus Editura Didactică şi Pedagogică drept unic editor de manuale, iar cel care l-a succedat, Valentin Popa, a pus în practică modelul pregătit de Pop. Manualele unice s-au dovedit, însă, a fi un dezastru încă de la începutul anului şcolar.
De pildă, în manualul de Limba Română de clasa a VI-a se regăsesc dezacorduri între subiect şi predicat, la cel de Biologie organele din desene sunt poziţionate greşit. De asemenea, multiple erori factuale sau de reprezentare pe hartă s-au găsit şi în manualul de Istorie, respectiv de Geografie. Mai mult, din manualul de Matematică de clasa I elevii află că „12 este mai mare decât 16“, iar în cel de Română de clasa a II-a poezia „Balada unui greier mic” a lui George Topârceanu este modificată.