Profesorii şi elevii critică faptul că vacanţa de vară vine prea târziu şi în viitorul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a scos în dezbatere publică proiectul de structură a anului şcolar următor. Astfel, copiii vor lua la fel de târziu vacanţa de vară, însă vor avea 8 zile de „Şcoală altfel”. Dascălii şi reprezentanţii elevilor critică dur propunerile.

Anul şcolar 2016-2017 va  începe pe 12 septembrie, însă festivitatea de deschidere va avea loc abia pe 15 septembrie, întrucât primele zile sunt dedicate acomodării elevilor, potrivit proiectului de structură a anului şcolar următor pus în dezbatere la sfârşitul săptămânii trecute de Ministerul Educaţiei.

În plus, faţă de anul care tocmai s-a încheiat, din toamnă elevii vor avea 8 zile de „Şcoală altfel” ce vor fi împărţite în două perioade prima fiind programată în intervalul 12-14 septembrie, iar cea din timpul anului va fi stabilită de fiecare şcoală în parte, în funcţie de ciclul de învăţământ. De asemenea, Ministerul Educaţiei lasă la alegerea profesorilor când să dea tezele semestriale. Anul şcolar se va încheia în 23 iunie, spre dezamăgirea elevilor, dar şi a profesorilor, care în ultimii ani se încing la propriu în sălile de curs, în ultimele săptămâni de şcoală.

„Faptul că anul şcolar începe cu Şcoala altfel nu afectează cu nimic, pentru că oricum în primele zile sunt mai multe de organizare, numai că nu înţeleg de ce se întind cursurile până pe 23 iunie, când este o căldură teribilă. Măcar dacă s-ar crea condiţii de studiu, cu apă, aer condiţionat, transport. E prea lung anul şcolar. Ar trebui să fie vacanţa de vară mai mare”, atrage atenţia directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, Alexandru Constantinescu.

Pe de altă parte, profesorul Costel Barbălată de la Liceul „Marin Preda” din Bucureşti consideră că din momentul în care nu va mai fi o perioadă fixă pentru derularea programului „Şcoala altfel” se va crea haos. „Va fi o harababură. Mi se pare o decizie nepotrivită, pentru că de multe ori nu se fac activităţi extracurriculare. Mai bine ar simplifica metodologia, pentru că în acest moment, dacă mergi într-o excursie, trebuie să fie câte un cadru didactic la 10 copii, or nu poţi să iei profesorii de la alte clase în excursie când şi ei la rândul lor trebuie să facă activităţi extracurriculare”, a explicat profesorul de geografie Costel Barbălată.

„Vacanţă, în funcţie de specificul şcolii şi de condiţiile meteo”

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa, spune că elevii ar trebui să ia vacanţă pe rând în funcţie de regiunea în care locuiesc.

„Eu nu înţeleg de ce nu se face o descentralizare, astfel încât să lase la latitudinea fiecărei şcoli când să încheie cursurile. Astfel, în funcţie de cum se dau tezele, în funcţie de cum se încheie mediile, şcolile să poată să închidă porţile într-o perioadă dată, să spunem între 1 şi 20 iunie, dar nu mai târziu, pentru că este un disconfort atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. De asemenea, este o problemă şi vacanţa de iarnă. În unele locuri mai izolate, la munte, de exemplu, vacanţa ar trebui să fie mai mare iarna şi mai mică vara. Aici şcolile ar putea începe mai devreme vara, să spunem la 1 septembrie”, a spus preşedintele CNE, Horia Oniţa.

Cum va fi organizat anul şcolar 2016-2017

Anul şcolar 2016-2017 va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, excepţie făcând clasele a XII-a pentru care anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie în data de 2 iunie 2017, dar şi clasele a VIII-a pentru care anul şcolar are 34 de săptămâni şi se încheie în data de 16 iunie.

„Ministerul Educaţiei lasă la decizia profesorilor stabilirea perioadelor de susţinere a lucrărilor semestriale, cu condiţia ca evaluările să aibă loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare şi cu cel puţin două săptămâni înainte de finalul fiecărui semestru”, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale. În semestrul I cursurile se vor desfăşura în perioada 12 septembrie 2016  - 3 februarie 2017, iar  în semestrul al II-lea între 13 februarie 2017 şi 23 iunie 2017. 

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (17 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017), vacanţa de primăvară (19 - 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (24 iunie - 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale vor fi organizate în perioada vacanţei de primăvară (19 - 30 aprilie 2017).

Proiectul va rămâne în dezbatere publică până pe 4 iulie, potrivit Ministerului Educaţiei. De asemenea, cei care vor să facă propuneri în această privinţă pot transmite părerile pe adresa de e-mail: dezbateripublice@edu.gov.ro.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite