Pricopie despre clasa zero: „Nu putem interzice schimbarea de domiciliu”. Se pregăteşte un ghid pentru fondul clasei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătitoarea, pasul de la grădiniţă la şcoală    FOTO: Eduard Enea / Adevărul
Pregătitoarea, pasul de la grădiniţă la şcoală    FOTO: Eduard Enea / Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că nu poate fi făcută o legătură directă între creşterea numărului de solicitări de schimbare a domiciliului şi înscrierile la clasa pregătitoarea din această perioadă şi, ca atare, nu poate fi limitat acest fenomen. Oficialul a dat asigurări că toţi copiii vor avea loc la clasa zero. Cât despre problema fondului clasei, Pricopie a spus că ministerul pregăteşte un ghid legislativ pentru şcoli.

„Nu putem interzice schimbarea de domiciliu. Este o uşoară creştere a numărului de solicitări pentru schimbarea de domiciliu, dar e greu de identificat dacă solicitările au crescut datorită înscrierilor la pregătitoare", a declarat ministrul Pricopie marţi, la Parlament. 

În ceea ce priveşte numărul mare de înscrieri la clasa zero, mai ales în Capitală, unde deja sunt în jur de 14.000 de cereri depuse înainte cu o săptămână de închiderea listelor, ministrul spune că toţi copiii vor fi înscrişi, chiar dacă în unele şcoli numărul locurilor a fost depăşit deja.

„În mod normal, trebuie să intre până în 200.000 de locuri la pregătitoare. Sunt sigur că la unele şcoli sunt mai multe cereri decât locuri, dar încă nu s-au terminat înscrierile. Anul trecut am avut mai puţine cereri la clasa pregătitoare decât locuri. Au fost mai multe familii care au ţinut copiii în grupa mare de la grădiniţă. Nu se pune problema ca un copil care trebuie înscris la pregătitoare să nu aibă loc", a spus Remus Pricopie.

Pricopie a adăugat că, în general, în jur de 0,2-0,3% dintre copiii de pregătitoare nu au fost înscrişi în clasa zero, aşa cum prevede legea, „procent care e tot mai mic de la an la an”.

Ministrul e reluat ideea de a coborî şi mai mult vârsta de la care toţi copiii să fie obligaţi să între în sistemul de învăţământ, de la 6 la 3 ani, în următorii patru-cinci ani.

„Am vrea să stabilim un program în următorii patru-cinci ani ca vârsta la care copiii intră în învăţământul obligatoriu să coboare până la trei ani, dar trebuie să asigurăm infrastructura necesară. Când vom şti că avem 99% din infrastructură pregătită vom coborî vârsta la 4 ani şi apoi la 3. Din septembrie 2015, vom coborî vârsta la 5 ani", a explicat Pricopie.

Ghid de utilizare a fondului clasei

Ministrul Educaţiei a făcut o serie de declaraţii şi despre probleme din sistem, reclamate în ultima vreme.

Una dintre situaţiile spinoase, care a culminat cu cercetări ale poliţiştilor pe numele unei învăţătoare de la Şcoala 10 din Bucureşti, este cea a fondului clasei, pentru care oficialul susţine că au gândit o soluţie. 

„Ne-am propus să facem un fel de ghid pe legislaţia actuală pentru ca şcolile să ştie cum pot fi accesate aceste fonduri prin intermediul asociaţiilor de părinţi", a explicat Pricopie.

Acesta a comentat din nou rezultatele slabe de la simularea Evaluării Naţionale de anul acesta, prezentând soluţiile sale. 

„Am rugat inspectorii să înceapă discuţiile cu directorii de şcoli, să meargă pe grupe, pentru ca într-un fel se discută la şcolile unde majoritatea elevilor a luat peste 5 şi altfel la şcolile unde rata de promovare a fost foarte mică. Spre exemplu, există în Bucureşti o unitate de învăţământ unde niciun copil nu a luat 5. De asemenea, trebuie să avem şedinţe cu părinţii acolo unde rezultatele au fost foarte slabe. Rezultatele pe care le adunăm de la simulare şi de la evaluările din vară sunt date acumulate, care ne vor permite să luăm măsuri mai dure acolo unde nu s-a schimbat nimic", a explicat Remus Pricopie.

Ministrul a mai spus că, deşi şapte din zece elevi au obţinut note sub 5 la simularea evaluării naţionale, nu trebuie să fie luate decizii pripite. Întrebat dacă ia în calcul reducerea programei şcolare, Pricopie a spus că rezultatele slabe obţinute de elevi nu trebuie să ducă la "sărăcirea programei şcolare, ci la mobilizarea elevilor".

Trei sferturi din cererile de înscriere la pregătitoare, depuse deja

Peste 146.000 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare au fost înregistrate, până luni seară, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Suceava, Constanţa şi Prahova. Înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2014-2015 a început pe 24 februarie, părinţii putând completa cererea-tip atât online, cât şi la unitatea de învăţământ.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, până luni la ora 20.00, au fost completate 146.410 cereri de înscriere, dintre care 117.849 pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2014, iar 28.561 pentru cei care împlinesc 6 ani după această dată, arată Mediafax.

Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Bucureşti (14.244) şi în judeţele Iaşi (7.108), Suceava (5.969), Constanţa (5.350) şi Prahova (5.318). iar cele mai puţine au fost în Caraş-Severin (1.457), Tulcea (1.600) şi Sălaj (1.773).

În cazul copiilor cu vârsta pentru integrarea în clasa pregătitoare, cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de învăţământ la care se solicită înregistrarea copiilor.

Calendarul înscrierilor la şcoala primară în 2014

  • 17 februarie 2014- afişarea circumscripţiilor şi a locurilor din şcoli
  • 19-28 februarie - „Zilele porţilor deschise”, în paralel cu întâlniri de informare cu părinţii în grădiniţe
  • 18 februarie-12 martie - evaluarea psihosomatică a copiilor pentru cazurile speciale
  • 24 februarie-14 martie - completarea de către părinţi a fişelor de înscriere la grădiniţă sau şcoală, fizic sau online, în care sunt sfătuiţi să treacă trei şcoli dorite în cazul în care ajung în etapa a doua a înscrierilor; programul de validare este între 8.00-20.00 (luni-vineri) şi 8.00-13.00 (sâmbăta). Tot acum se depun la şcoli şi cererile de înscriere directă în şcoală pentru copiii de şapte ani
  • 7 martie - prima etapă: repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie solicitată de părinţi
  • 18-20 martie - admiterea sau respingerea cererilor părinţilor care au cerut înscrierea în altă şcoală decât cea la care erau arondaţi, pe locurile rămase libere
  • 21 martie - repartizarea în şcolile de circumscrimpţie a celor care au vrut să-şi înscrie copiii la altă şcoală şi au menţiont în cerere posibilitatea revenirii la şcoala arondată
  • 21-22 martie - afişarea la şcoli şi pe site-urile inspectoratelor şcolare a elevilor înscrişi, precum şi locurile libere
  • 25 martie - 4 aprilie - a doua etapă: părinţii care nu au înscris copiii în prima etapă depun cereri la secretariatul şcolii aflate pe primul loc între cele trei opţiuni exprimate în fişa iniţială de înscriere
  • 7-10 aprilie - procesarea cererilor pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor rămase libere
  • 11 aprilie - afişarea în şcoli a listelor finale ale copiilor înscrişi, atât în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I
  • 14-18 aprilie - soluţionarea cazurilor copiilor rămaşi neînscrişi şi după etapa aceasta.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

REPORTAJ Pregătitoarea, joaca de-a şcoala. Ce învaţă copiii de şase ani

Astăzi încep înscrierile la clasa pregătitoare, iar părinţii au chiar mai multe emoţii decât copiii, întrebându-se cum se vor descurca micuţii în primul lor an de şcoală.

Înscrierea la clasa pregătitoare începe luni şi se încheie pe 14 martie. Peste 12.500 de locuri disponibile în Capitală

Înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2014-2015 începe luni, 24 februarie şi se va încheia vineri, 14 martie, perioadă în care părinţii pot completa online sau direct la şcoală ori la grădiniţă cererile de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa întâi. Programul este între 8.00-20.00 (luni-vineri) şi 8.00-13.00 (sâmbăta).

Înscrierile la pregătitoare şi clasa întâi, devansate cu o lună

Părinţii ar putea fi chemaţi să-şi înscrie copiii în clasa zero şi în clasa întâi în mai puţin de două săptămâni, adică din 24 februarie, potrivit calendarului propus de Ministerul Educaţiei.

DOCUMENTE Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare şi în clasa întâi

Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie, respectând modelul de anul trecut, potrivit documentelor puse în dezbatere publică, marţi, de Ministerul Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite