PISA 2025. Când are loc testarea și la ce materii vor fi evaluați elevii

0
Publicat:

Peste 10.000 de elevi de 15 ani din România vor participa anul acesta la testările PISA, un studiu comparativ internațional care le măsoară competențele la Citire, Matematică, Științe, Limba englează și cunoștințe digitale.

examen
Testarea PISA 2025 începe la finalul lunii aprilie. Arhivă

PISA, acronimul pentru Programme for International Student Assessment (Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor), este un program de evaluare a elevilor inițiat de OCDE acum trei decenii. Acesta reprezintă un studiu comparativ de măsurare a dezvoltării competențelor de bază în trei domenii principale – Matematică, Citire și Științe – pentru elevii de 15 ani din peste 80 de țări din lume, între care și România.

Aceste teste oferă nu doar o perspectivă amplă asupra modului în care sistemele de învățământ îi pregătesc pe elevi pentru provocările vieții de zi cu zi, ci furnizează date comparative și stimulează schimbul de bune practici între țările participante pentru îmbunătățirea continuă a calității domeniului educațional.

PISA 2025. Când are loc testarea și cum vor fi evaluați copiii

Evaluarea internațională PISA 2025 se va desfășura în România în perioada 28 aprilie – 9 iunie, iar la ea vor participa 10.000 de elevi, dar și părinții acestora. Copiii, care provin din aproximativ 350 de școli gimnaziale, licee și școli profesionale, vor participa la trei evaluări de competență: Matematică, Științe și Lectură. Anul acesta, România participă și la evaluarea altor competențe precum Limba străină și competențe digitale. 

Ce conține chestionarul pentru părinți și profesori 

Tot de anul acesta, atât părinții cât și profesorii vor trebui să răspundă unui chestionar. Întrebările pentru părinți vizează implicarea acestora în educația copilului, sprijinul emoțional pe care îl oferă, așteptările pe care le au cu privire la evoluția educațională a copilului. Părinții vor fi chestionați și în ceea ce privește implicarea lor în activitățile școlare. 

Chestionarul pentru profesorii de Științe și Limba engleză colectează informații cu privire la datele socio-demografice, calificări, dezvoltare profesională, experienţă de lucru, practici instructive și satisfacția față de locul de muncă, suplimentar față de întrebările specifice domeniilor de bază și inovatoare. 

Modele de testări PISA

La testarea PISA din anul 2022, la Matematică, una dintre probleme făcea referire la un camion pentru mutări. Copiilor li s-au oferit dimensiunile acestuia și ale cutiilor pe care le folosesc oamenii care doresc să se mute. Elevii trebuiau să afle câte cutii medii încap în camion. 

La problema legată de cumpărarea unei mașini, elevilor li se dau mai multe informații despre costul unei mașini, întreținerea ei și combustibil. În a doua întrebare, folosindu-se de un calculator integrat în pagina web, elevii trebuie să afle care dintre cele patru opțiuni de mașină ar fi mai ieftină. Într-un final, ei trebuie să calculeze un preț aproximativ de revânzare.

România, codașa Europei la educație

Potrivit rezultatelor PISA 2022, elevii români se află la citire pe locul 45 în lume. Locul 1 este ocupat de Singapore, locul doi de Irlanda, locul trei de Japonia. Pe locul patru se clasează Coreea de Sud.

La Matematică, tot pe locul 45 ne clasăm, cu doar trei locuri deasupra Bulgariei. La Științe, țara noastră ocupă, de asemenea, un loc rușinos: ne afăm pe poziția 48 din 81 și pe penultimul loc în UE. Pe locul 1 se află Singapore, pe locul doi Japonia, pe locul trei China și pe locul patru Taiwan. Cât despre analfabetismul funcțional, procentul în România este de 42%.

În 2018, 41% dintre elevii români erau analfabeți funcțional la citire/lectură. Analfabetismul funcțional este definit prin faptul că un elev care citește un text nu poate explica și nu înțelege despre ce este vorba în textul respectiv. La matematică erau și mai mulți elevi care nu se descurcau nici măcar cu operații aritmetice de bază, 47%. De exemplu, nu s-au descurcat să convertească prețuri din lei în valută. Științele marcau o creștere până la 44% a proporției celor care nu puteau trage concluzii bazate pe simple investigații.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite