Patriarhia adoptă măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei religioase, pregătirea profesorilor şi noi manuale şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat o serie de propuneri pentru creşterea calităţii educaţiei religioase. pentru o mai bună pregătire a personalului didactic şi realizarea de noi manuale şcolare.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-a întrunit în zilele de 3-4 iunie şi a decis "adoptarea unor propuneri pentru creşterea calităţii educaţiei religioase, prin colaborarea strânsă a Bisericii cu toate instituţiile şi persoanelor implicate, precum Ministerul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, profesorii de religie, părinţii elevilor, pentru o mai bună pregătire a personalului didactic şi realizarea de noi manuale şcolare", se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei.

Contactat de "Adevărul" pentru a oferi mai multe detalii, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a spus că BOR are în vedere "creşterea pregătirii profesionale a profesorilor de Religie, care se face în primul rând în şcoală". În ceea ce priveşte cazul profesorului de Religie de la un colegiu din Braşov care a distribuit la clasă o broşură controversată realizată de o asociaţie studenţească ortodoxă păstorită de Patriarhie, părintele Stoica spune că acesta a fost un caz izolt. "Nu trebuie să generalizăm", a spus Stoica.

Printre altele, Sfântul Sinod a mai dezbătut şi fenomenul migraţiei şi adoptarea unor soluţii pastorale şi sociale propuse de eparhiile din România şi din afara graniţelor ţării, cu scopul diminuării impactului negativ al acestui fenomen asupra familiilor din ţară şi străinătate aflate în această situaţie.

De asemenea, conducerea BOR a mai aprobat proiectul de Regulament al activităţilor de voluntariat în Biserica Ortodoxă Română, în concordanţă cu schimbările legislative recente în domeniu.

Înscrierea la ora de Religie

Plenul Senatului (camera decizonală) a votat în data de 18 mai varianta finală a articolului de lege privind ora de Religie, care are următorul cuprins: "Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelului legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie".

Astfel, deputaţii au pus în acord Legea Educaţiei cu decizia Curţii Constituţionale, care a hotărât în data de 12 noiembrie anul trecut că depunerea de cereri de retragere de la Religie este neconstituţională.Părinţii care au vrut ca elevii să continue să studieze această materie au depus în luna martie cereri de înscriere la ora de Religie.

Însă, deputatul independent Remus Cernea consideră că varianta finală a articolului de lege privind înscrierea la ora de Religie, care pune în acord Legea Educaţiei cu decizia Curţii Constituţionale din 12 noiembrie anul trecut, este plină de ambiguităţi care generează confuzii. El i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care îi semnalează aceste nereguli.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite