Organizațiile studențești fac apel la adoptarea urgentă a unei legi care să asigure prevenirea hărțuirii sexuale
0Studenții cer cu insistență adoptarea unei legi care să protejeze împotriva hărțuirii sexuale și să permită victimelor să depună plângeri în condiții de anonimat.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a lansat, luni, un apel către Camera Deputaților pentru adoptarea rapidă a unei legi care să prevină și să combată hărțuirea sexuală.
Pentru a asigura o aplicare eficientă a noii legi, ANOSR cere ca Ministerul Educației să modifice ordinul 6869/2024, permițând astfel ca sesizările anonime să fie acceptate și analizate de către comisiile de etică.
„Joi, 03.10.2024, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6869/2024 ce reglementează noul regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de etică universitară. Având în vedere cazurile de abateri de la normele de etică universitară semnalate în spaţiul public, necesitatea creării unui cadru legislativ clar privind sesizarea şi sancţionarea acestora este incontestabilă. ANOSR a abordat dintotdeauna o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcare a acestor norme, raţionament pentru care federaţia s-a poziţionat ferm împotriva oricăror acţiuni ce contravin principiilor de etică şi integritate academică, inclusiv împotriva celor ce privesc hărţuirea şi hărţuirea sexuală”, a comunicat, luni, organizaţia, într-un comunicat de presă.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a cerut, încă din luna august, ca membrii comunității academice să poată raporta cazuri de hărțuire sexuală fără a-și dezvălui identitatea.
Organizația a mai adăugat: „Pentru a integra această propunere este necesară, însă, modificarea art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, completarea acestui act normativ fiind o etapă obligatorie în reglementarea posibilităţii de a înainta sesizări anonime comisiilor de etică. Atragem atenţia asupra faptului că, deşi procesul de modificare a început în Senat încă din data de 21.08.2024, prin L429/2024, acesta nu a constituit o prioritate pentru reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României. Din lipsa de interes în ceea ce priveşte urgentarea demersurilor, ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenţilor din România, solicită membrilor Camerei Deputaţilor, proiectul fiind în competenţa sa pentru adoptarea finală în Parlament, să prioritizeze iniţiativa şi să o adopte cu celeritate”.
Studenții insistă ca Ministerul Educației să asigure cadrul legal necesar pentru ca sesizările anonime să fie admisibile în cadrul procesului de investigare a cazurilor de hărțuire sexuală. „Cu toate acestea, actul normativ conţine propuneri ale federaţiei înaintate ministerului, încă din perioada de transparenţă decizională a actului normativ, ce contribuie la îmbunătăţirea siguranţei studenţilor din instituţiile de învăţământ superior”, au mai transmis aceștia.
La ce fac referire studenții
Obligativitatea comisiilor de etică universitare de a desfășura acțiuni de educare și conștientizare a studenților cu privire la importanța respectării normelor de etică academică, prin organizarea de sesiuni de informare, workshop-uri și alte activități similare.
Asigurarea transparenței în funcționarea comisiilor de etică prin publicarea online a componenței acestora și a tuturor informațiilor relevante pentru depunerea sesizărilor, inclusiv formulare tip și contacte.
Necesitatea implementării unor programe educaționale continue, menite să cultive o cultură a integrității academice în rândul tuturor membrilor comunității universitare.
Recunoașterea dreptului autonom al comisiilor de etică de a iniția din proprie inițiativă analiza și soluționarea oricăror situații care pot constitui abateri de la normele de etică academică.
Garantarea dreptului victimelor hărțuirii sau abuzului de a beneficia de asistență specializată din partea instituției de învățământ superior, în vederea recuperării și reintegrării.