Ora de religie. Parlamentarii propun ca înscrierea sau retragerea de la cursuri să se facă prin cerere scrisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierea, reînscrierea sau retragerea elevului de la ora de religie se va face prin cerere scrisă, potrivit unui proiect de lege, depus miercuri, 4 martie, de un grup de 33 de parlamentari.

"Încrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, părintelui sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau tutorelui legal. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie", prevede proiectul de lege care modifică articolul 18 din legea educaţiei naţionale.

Potrivit iniţiatorilor, propunerea legislativă, care se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, "pune în acord dispoziţiile articolului 18 alin 1 din legea educaţiei naţionale cu decizia Curţii Constituţionale întrucât asigură participarea elevului la ora de religie în urma exprimării dorinţei persoanei îndreptăţite legal, conform libertăţii de conştiinţă, ţine cont de caracterul orei de religie în urma exprimării dorinţei persoanei îndreptăţite legal, conform libertăţii de conştiinţă, ţine cont de orei de religie de disciplină aflată în trunchiul comun".

Printre iniţiatori se află deputaţi din toate partidele: Petre Andea, Anghel Stanciu, Adrian Solomon, Doina Pană, Marian Enache, Sorin Iacoban, Camelia Bogdănici, Raluca Turcan, Daniel Fenechiu, Niculae Mircovici, Aurel Vainer.

Deputaţii din Comisia juridică au discutat, în 24 februarie, despre decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Preşedintele comisiei Bogdan Ciucă a precizat atunci că va fi elaborat un proiect de lege care să prevadă că înscrierea la ora de religie se va face la începutul oricărui ciclu şcolar, iar renunţarea la această opţiune se va putea face oricând.

Legea care reglementa procedura de înscriere se anulează duminică

De duminică, articolul din Legea Educaţiei care reglementează participarea la ora de Religie este automat abrogat, în urma deciziei Curţii Constituţionale care a schimbat regula de înscriere la această disciplină. Parlamentarii au avut la dispoziţie 45 de zile la publicarea motivării sentinţei CCR, să modifice Legea Educaţiei în sensul cerut de judecători, însă nu au decis încă nimic. Deputaţii din Comisia de Educaţie şi cea Juridică au promis că se vor întâlni marţi să dezbată varianta finală a articolului care va reglementa modalitatea de înscriere la ora de Religie.

Între timp, această disciplină se va desfăşura în continuare ca până acum pentru elevii care au depus cerere de participare până pe 6 martie, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 

Decizia Curţii Constituţionale a declanşat numeroase controverse

Decizia Curţii Constituţionale a dus la controverse, fiind organizate mai multe dezbateri parlamentare şi campanii de televiziune în susţinerea orei de religie în şcoli.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie.

Pentru a fi pusă în practică decizia Curţii Constituţionale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la hotărârea CC şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că aproximativ 88 la sută dintre elevii care fac în prezent religie ca materie opţională au ales să urmeze în continuare acest curs, completând cereri în acest sens, conform deciziei Curţii Constituţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite