Noi reguli pentru doctorate. Cum vor fi acordate titlurile universitare şi cum pot fi retrase plagiatele demnitarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei a anunţat noile reguli pentru doctorate Foto: Silviu Pal
Ministrul Educaţiei a anunţat noile reguli pentru doctorate Foto: Silviu Pal

Acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţia universităţilor, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor va fi instanţă de apel, iar ministrul nu va putea evita retragerea unui titlu, conform Hotărârii de Guvern privind doctoratele, care a intrat, duminică, în dezbatere.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat lansarea în dezbatere publică a modificărilor aduse Codului studiilor universitare de doctorat. Legea care stabileşte în detaliu procedura de acordare a titlului de doctor prevede şi că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, iar şcolile doctorale vor trece printr-un proces de evaluare internaţională. 

„De acum înainte, acordarea şi retragerea vor fi în atribuţia instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar!“, a declarat ieri ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Conform ministrului Educaţiei, Consilul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi instanţa de apel la deciziile universităţilor privind doctoratele.

Titlurile de doctor, acordate după reguli stricte

„CNATDCU verifică procedura şi se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. Pentru toate situaţiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat atrage suspendarea şcolii doctorale”, a mai declarat ministrul.

O altă prevedere care apare în modificările privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat menţionează folosirea unui soft anti-plagiat în verificarea tezei de doctorat. Potrivit proiectului de lege pus duminică în dezbatere publică, şcoala doctorală realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut de CNATDCU şi, suplimentar, un program dezvoltat la nivel naţional privind detecţia de similitudini. Documentul mai precizează că rapoartele de similitudini se includ în „dosarul de doctorat“, a afirmat Adrian Curaj. 

Întrebat de jurnalişti despre cazul lui Victor Ponta, care este acuzat din 2012 că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept, ministrul a declarat: „Clarificările actuale sunt foarte directe, soluţia pe care o propunem este una aplicabilă la absolut toate situaţiile. Universitatea va analiza, rectorul va semna, va înainta la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, iar acesta va aviza conform. Ministrul va emite, nu va putea să ocolească pentru că eu vreau ca ceea ce am propus să treacă dincolo de mandatul meu“.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi aprobat în următoarea şedinţă de Guvern, iar modificările ar urma să intre în vigoare la finalul lunii martie.

Titlurile de doctor, la mâna ministrului Educaţiei

Până în momentul intrării în vigoare a noilor reguli pivind şcolile doctorale, ministrul Eduaţiei este singurul care poate retrage titlurile de doctor, în baza deciziei scrise a rectorului universităţii în cauză şi cu avizul Consiliului National de Atestare a Titlurilor. 

Practic, doctoratele unor demnitari, asupra cărora au existat acuzaţii de plagiat, cum ar fi cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă, vor putea fi retrase prin solicitarea rectorului universităţii, cu aviz de la Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor, dar de către ministrul Educaţiei, nu de către universitate. 

Cum devine publică o teză de doctorat devine publică 

Potrivit proiectului normativ orice teză de doctorat trebuie să parcurgă anumiţi paşi.

  • Rezumatul tezei este publicat pe site-ul universităţii sau, după caz, al Academiei Române şi poate fi consultat public după emiterea dispoziţiei de numire a comisiei de susţinere; 
  • Teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea publică; 
  • Dacă doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitală a tezei este făcută publică şi va putea fi accesată liber pe platforma naţională după emiterea dispoziţiei de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licenţă de protecţie a dreptului de autor; 
  • Dacă doctorandul optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primeşte un termen de graţie de maximum trei ani pentru realizarea acestei publicări; 
  • După expirarea termenului de graţie, în cazul în care nu a fost primită la instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma naţională cu atribuirea unei licenţe de protecţie a dreptului de autor; după publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligaţia de a notifica IOSUD asupra acestui fapt şi de a transmite indicaţia bibliografică şi un link la publicaţie, care vor fi făcute apoi publice pe platforma naţională.
Etapele de elaborare
Etape pentru soluţionarea suspiciunilor de nereguli în procesul de acordare a titlului de doctor de universităţi / Academia Română
Etape pentru soluţionarea suspiciunilor de nereguli în procesul de acordare a titlului de doctor prin ordin de ministru
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite