Meseria de asistentă, noul El Dorado al învăţământului. Bătaie pe locurile la postlicealele sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Postlicealele sanitare au devenit un adevărat magnet pentru tinerii care au picat admiterea la Medicină şi vor totuşi să studieze în domeniu sau pentru cei care au absolvit deja o facultate, iar acum sunt în prag de şomaj

Postlicealele sanitare au devenit un adevărat magnet pentru tineri, în special pentru cei care au absolvit deja o facultate şi se află în prag de şomaj fiindcă nu îşi găsesc un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat. De aceea, la admiterea de la postliceală vedem o medie de vârstă ceva mai mare decât cea de la facultăţi, fiind vorba de tineri care au în jurul vârstei de 30 de ani şi care vin cu gândul să înveţe o meserie care să le asigure un loc de muncă, poate chiar în străinătate unde sunt şi salarii mai bune. O altă categorie de candidaţi sunt cei care au picat Bacalaureatul şi care se pot înscrie la postliceală, unde primesc şi susţinere pentru reluarea Bac-ului şi obţinerea diplomei. Nu în ultimul rând, există şi categoria de tineri care au dat fără succes admiterea la Facultatea de Medicină şi care optează totuşi să studieze în domeniu la postliceală.

Drept urmare, la Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila“, locurile sunt ocupate deja în proporţie de 80%, a explicat pentru „Adevărul“ directoarea Daniela Stoian. „Mai avem în jur de 100 de locuri neocupate în momentul de faţă. În jur de 20% din ei vin fără diplomă de Bac, dar noi îi ajutăm să obţină această diplomă pe parcursul anilor de studiu aici“, a explicat Stoian. Ea a mai povestit că în ultimii ani a tot crescut numărul de candidaţi la postliceala sanitară, chiar în rândul celor care au terminat deja o facultate, însă nu şi-au găsit încă un loc de muncă. „Sunt tineri absolvenţi de drept, filologie, limbi străine, chiar tineri profesori din sistemul de educaţie care au decis să se reprofileze şi unii dintre ei se gândesc să se angajeze în străinătate. De asemenea, avem şi candidaţi care nu au intrat la facultate la Medicină şi au optat apoi pentru postliceala sanitară“, a arătat Stoian.

La rândul său, profesoara Nicoleta Oprea de la aceeaşi şcoală a explicat că în mod curent, în fiecare generaţie de absolvenţi, întâlneşti persoane trecute de 30-40 de ani care vin să se reprofileze. „Sunt inclusiv persoane care deja fac parte din personalul din spitale (infirmiere, liftiere, agenţi de pază chiar) care vor o creştere a gradului de calificare. Mai sunt persoane în prag de şomaj, care au locuri de muncă instabile, casnice sau tineri care nici după terminarea masteratului nu şi-au găsit un loc de muncă. Practic, în jur de 25% din elevii de postliceală sunt absolvenţi de facultate“, a explicat Oprea. La postlicealele de stat, unde există şi locuri la bursă, bătaia este la fel de mare ca la facultăţile de profil. Spre exemplu, la Şcoala Postliceală Sanitară din Iaşi, sunt deja peste 700 de candidaţi pe cele 112 locuri la buget. La Şcoala Postliceală Fundeni din Bucureşti, înscrierile la admitere încep abia de pe 24 august şi examenul de admitere are loc pe 9 septembrie, iar anul trecut au fost 4 candidaţi pe loc, potrivit reprezentanţilor şcolii.

Elev de postliceală: Nu mă angajez în spitalele din România

O elevă a Şcolii Postliceale „Carol Davila“ din Bucureşti, Maria, a povestit că a ales această pregătire în primul rând pentru a-şi găsi sigur un loc de muncă şi în al doilea rând pentru că o preocupă domeniul medicinei. Însă, povesteşte Maria, după ce a făcut practică în spitalele româneşti, s-a lecuit de dorinţa de a lucra în sistemul sanitar de aici.

„Vreau să lucrez acolo unde este oferta mai bună. Am făcut practică în spitale, însă condiţiile de acolo mi-au lăsat o impresie foarte proastă, nu m-aş vedea să lucrez în spitalele româneşti, dar în altă ţară cum ar fi Marea Britanie, poate da. Eu studiez medicina generalistă şi după ce acumulezi cunoştinţe, îţi schimbi modul în care priveşti viaţa şi oamenii, îţi schimbi gândirea“, a povestit Maria cum deja începe să vadă lucrurile prin ochii de asistentă. „Am vrut să fac ceva de viitor, ceva care să mă atragă“, a mai spus ea.


Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul

De ce au apărut 22 de locuri în plus la cifra de studenţi admişi la Universitatea de Medicină din Bucureşti

Rezultate admitere Medicină 2015. Rectorul UMF „Carol Davila”: „Candidaţii au fost extrem de pregătiţi, s-a intrat cu punctaje foarte mari”

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite