Marea testare a elevilor. Şase întrebări despre testele COVID pe bază de salivă
0Elevii din România au efectuat, luni, primul test COVID pe bază de salivă, primit de la şcoală săptămâna trecută. Sau aşa ar fi trebuit, căci măsura nu e obligatorie. Este greu de verificat dacă părinţii îşi testează cu adevărat copiii, acasă, sau dacă respectă procedura.
Cine semnează de primirea lor?
Testele rapide pe bază de salivă au fost împărţite elevilor la finalul săptămânii trecute. Fiecare a primit câte două teste, urmând să le folosească în zilele de luni şi joi. Nu există o procedură clară privind asamblarea lor individuală şi împărţirea lor, fiecare şcoală luând propriile decizii. La Şcoala 150 din Bucureşti, testele se împart de către învăţător/diriginte. „Fiecare s-a organizat la nivelul clasei, se dau fie elevilor, fie părinţilor”, ne-a spus directorul şcolii, prof. Marineta Popa. În unele cazuri se semnează pentru ele, dar sunt şi situaţii în care testele le-au fost puse în ghiozdănele copiilor. Unele şcoli au decis să facă testele la clasă, dar majoritatea le-au dat elevilor, acasă.
Testele chiar se fac acasă?
Greu de spus, pentru că nu există o procedură de verificare. Părinţii nu trebuie să raporteze rezultatul decât dacă el e pozitiv. „Cei care ies pozitivi trebuie să trimită poza. Însă şi în acest caz se mizează pe responsabilitatea părinţilor, altă măsură de control nu există. Pot exista situaţii în care copilul sau părintele să refuze chiar să ia testul de la şcoală, caz în care nu se întâmplă nimic, ministerul nu are măsuri punitive”, explică directorul Şcolii 150.
Citeşte continuarea pe Click!