Insituțiile de învățământ superior din Asia câștigă teren în fața celor occidentale în clasamentul mondial al universităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitățile din Asia au reușit în ultimii ani să câștige teren în clasamentul mondial al universităților, în detrimentul instituțiilor de învățământ superior occidentale.

Insituțiile de învățământ superior din Asia câștigă teren în fața celor occidentale Foto Epa-Efe
Insituțiile de învățământ superior din Asia câștigă teren în fața celor occidentale Foto Epa-Efe

Nu mai puțin de 7 universități din China se află în primele 100 de poziții ale clasamentului mondial al universităților Times Higher Education 2023. Este o creștere considerabilă a universităților asiatice care în urmă cu doi ani aveau doar cinci universități în topul clasamentului la nivel mondial, potrivit Agerpres.

Cea mai performantă instituție de învățământ superior chineză este Universitatea Tsinghua, poziționată pe locul 16 în clasamentul mondial. Asia a devenit cel mai reprezentat continent cu 669 de universități din 1.799. 

Japonia este țara cu cele mai multe universități din Asia prezente în clasamentul mondial, 117, urmată de China cu 95 și India cu 75. 

În Europa, Germania este țara cea mai bine poziționată, cu 9 universități în top 100 și alte 22 în top 200. 

Noile date ilustrează o "schimbare reală a raportului de putere în economia globală a cunoaşterii, departe de lumea occidentală dominantă în mod tradiţional", potrivit reprezentantului Times Higher Education, Phil Baty. 

Pe prima poziție în clasamentul Times Higher Education se poziționează Universitatea Oxford din Regatul Unit. Este al șaptelea an consecutiv pe prima poziție pentru prestigioasa universitate. 

Clasamentul mondial al universităților Times Higher Education se realizează analizând 15.5 milioane de cercetări publice și 121 milioane de referințe ale acestora. De asemenea, se iau în considerare și peste 40.000 de răspunsuri la un sondaj de reputație academică, plus alte sute de mii de date suplimentare.

Toate instituțiile sunt evaluate pe baza a 13 indicatori de performanță distincți din cinci domenii (predare, cercetare, citare, perspectivă internațională, impact industrial prin transferul de cunosținte). 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite