Gala Studenţilor Români din Străinătate. Premiul cel mare a fost câştigat de o tănără care studiază la Harvard
0Tinerii români care au obţinut în anul universitar trecut cele mai bune rezultate pe plan academic la universităţi din ţară şi din străinătate au fost premiaţi joi în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate.
Rezultatele celor 39 de finalişti au fost recunoscute prin şase categorii de premii: studentul român al anului în Europa - nivel universitar şi nivel postuniversitar, studentul român al anului în America de Nord, studentul român al anului pe alte continente, studentul român Erasmus al anului, studentul anului în România. Unul dintre cei 39 de finalişti a primit marele premiu - "Studentul român al anului în străinătate", scrie Agerpres.
"Poate vom reuşi în acest an al Centenarului să ne găsim unitatea de care avem nevoie să ne fie mai bine. Să încetăm să mai arătăm în stânga şi în dreapta, în spate sau înainte şi să ne găsim unitatea spre a ne găsi de fapt forţa pe care această Românie o regăseşte de fiecare dată pentru a marca prin valoare scena internaţională", a afirmat gazda galei, Dragoş Preda.
Preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), Rareş Răducanu, a afirmat că şi în acest an LSRS a continuat seria sutelor de proiecte care aduc o imagine pozitivă României datorită voluntarilor care au format comunităţi solide în Diaspora.
"Începutul de an reprezintă pentru LSRS şi un moment dublu de sărbătoare. În data de 8 ianuarie liga va împlini nouă ani de activitate, nouă ani de voluntariat, de încredere şi entuziasm, marcaţi prin acţiuni concrete dedicate românilor de peste hotare, dar şi promovării imaginii României în străinătate", a spus reprezentantul LSRS.
"Ştim că suntem pe locul doi în lume după Siria ca ritm de creştere a Diasporei, ca rată a imigrării. Sunt date ONU. Când într-o ţară cel mai mare vis al unui tânăr este să plece, avem o problemă. Când dintr-o ţară pleacă atât de mulţi şi conform sondajelor ligii peste o jumătate din absolvenţii români de studii în străinătate nu se mai gândesc la întoarcerea în România, avem o problemă. Şi mai puţin de un sfert se gândesc să revină vreodată. (...) Vă spun acest lucru pentru că sunt convins că dumneavoastră vă pasă şi că puteţi face ceva să schimbaţi aceste lucruri, că de aceea sunteţi în sala aceasta şi în fiecare an. Dacă nu dumneavoastră şi dacă nu noi toţi împreună, atunci cine, vă întreb? (...) România poate să fie prima din lume măcar la câteva lucruri. (...) Dacă sunteţi student român în străinătate sau absolvent şi aveţi gândul de a veni acasă, vă rog să o faceţi. Nu vă aşteptaţi la covor roşu, v-o spunem din proprie experienţă, nu vă aşteptaţi la multe uşi deschise. Faceţi-o pentru că este greu. Faceţi-o pentru că aici puteţi face ceva, puteţi lăsa în urmă ceva. Faceţi-o pentru că aici este acasă, că poate credeţi, ca noi, că România poate să fie prima din lume la ceva", a afirmat preşedintele de onoare al LSRS, Sebastian Burduja.
Consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a adus salutul preşedintelui Klaus Iohannis şi aprecierea acestuia pentru toţi cei care se dedică performanţei academice cu seriozitate.
"Domnia sa felicită conducerea Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru toate proiectele derulate de-a lungul anului de organizatorii acestui eveniment şi, bineînţeles, pentru laureaţii acestei gale. După cum ştiţi, preşedintele României susţine recunoaşterea performanţei în toate domeniile, mai ales în domeniul educaţional. Protestele din Diaspora din acest an au arătat că românii din străinătate sunt din ce în ce mai interesaţi de calitatea guvernării din România şi că rămân implicaţi în treburile publice ale ţării. Am intrat de câteva zile în anul Centenarului Marii Uniri. Celebrarea Centenarului îi va aduce împreună pe românii de pretutindeni. Este momentul unor proiecte de viitor pentru România următorului Centenar, inclusiv proiecte care să îi aducă pe cetăţenii români din străinătate cât mai aproape de ţara lor, într-un spirit de unitate şi solidaritate naţională. LSRS se poate implica în definirea priorităţilor ţării noastre pentru următorii 100 de ani", a spus consilierul prezidenţial.
Marele premiu - "Cel mai bun student român al anului" - a fost obţinut de Ana Maria Raclariu, de la Harvard.
Premiul "Studentul român al anului în Europa" - nivel universitar i-a revenit studentei Claudia Gabriela Mitrofan, de la University of Cambridge, cel pentru "Studentul al anului în Europa" - nivel postuniversitar i-a revenit Mariei Bostenaru Dan, de la University of Hagen, premiul "Studentul român al anului în America de Nord" a fost obţinut de Dumitrescu Eduard, de la Clarkson University, Potsdam, New York.
Premiul la secţiunea de "Studentul român al anului pe alte continente" a fost obţinut de Tulia Alexandra Savulov, de la Universitatea Anahuac Puebla, cel la secţiunea "Studentul român Erasmus al anului" a fost câştigat de Raluca Andreea Manea, de la Universitate Caroline din Praga - Cehia, premiul "Studentul anului în România" i-a revenit Dianei-Belatrix Velicu, de la UMF "Carol Davila".
Au mai fost oferite premii speciale de către Fundaţia pentru SMURD şi Institutul Bancar Român.
Festivitatea de deschidere a evenimentului a început prin intonarea imnului naţional de către elevi ai Şcolii de Canto Next Star Studio.
Printre cei prezenţi la gală s-au numărat studenţi români de la universităţi de renume precum Harvard, Stanford, Oxford, NYU, Imperial College London sau Columbia.