FOTO Cum pot ieşi tinerii şomeri din cercul vicios al lipsei de experienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
23% este rata şomajului în rândul tinerilor din România   FOTO: Shutterstock
23% este rata şomajului în rândul tinerilor din România   FOTO: Shutterstock

Tinerii vor să se angajeze şi firmele ar vrea să-i angajeze, dar nu fără experienţă de muncă. Pentru a depăşi acest cerc vicios, 13 mari companii din România s-au implicat într-un program prin care îşi asumă responsabilitatea de a crea, pentru tineri, un pod de legătură între facultate şi piaţa muncii, punându-le la dispoziţie peste 2.500 de joburi şi 200 de stagii de practică, în următorii trei ani.

Interviu job:

Angajator: Ce experienţă de muncă aveţi?
Intervievat: Păi... am făcut ceva voluntariat prin facultate, un internship la firma cutare, dar nu aveau locuri libere şi nu m-au mai angajat... Dar am terminat două facultăţi şi am şi un master şi...
Angajator: Deci nu aveţi experienţă.
Intervievat: De muncă... nu, nu propriu-zis.
Angajator: Ne pare rău atunci, noi căutăm persoane cu experienţă.

"Experienţa" este cuvântul magic la un interviu de job: cine vrea să muncească, trebuie să fi avut în trecut experienţă de muncă. Cam astfel arată încercarea unui tânăr care vrea să treacă puntea de la universitate la piaţa muncii, numai că acea punte de multe ori i se năruie sub picioare.

Şomaj ridicat în rândul tinerilor

Rezultatul? 23% este rata şomajului în rândul tinerilor din România, în condiţiile în care, în 2008 era 11%.

Însă, sunt şi angajatori care vor să vină în ajutorul tinerilor, chiar dacă pregătirea lor îi costă destul de mult. Astfel, 14 companii atât multinaţionale cât şi firme româneşti, se vor implica pentru următorii trei ani într-un proiect lansat de Nestle la nivel european şi joi în România. 

"Alliance for youth" îşi propune să creeze peste 2.500 de locuri de muncă şi 200 de stagii de practică în următorii trei ani, în România, şi 100.000 de job-uri la nivel european. 

"Avem două scopuri: de a crea oportunităţi de angajare temporare sau permanente pentru tineri şi dezvoltarea lor profesională. Aceste lucruri se pot face prin stagii de parctică, creând astfel puntea de legătură dintre facultate şi piaţa muncii. De asemenea, îi ajutăm să cunoască mai bine piaţa muncii, companiile, să ştie să scrie un CV, o scrisoare de intenţie", a explicat directorul geneal Nestle Romania, Hervé de Froment.

Prelungirea copilăriei, o capcană ce trebuie evitată

El spune că abordarea companiilor care cer experienţă de la studenţi nu are sens, având în vedere că tinerii tocmai de aceea vin la interviu, să capete experienţă. Pe tineri îi sfătuieşte să intre pe piaţa muncii înainte de 25 de ani şi să nu urmeze facultate după facultate, să nu îşi prelungească copilăria. 

"Într-un fel, ei refuză să devină adulţi. La 25 de ani este de preferat să aibă deja o experienţă de muncă, să nu aştepte prea mult până ajung în acest punct, care este esenţial (acumularea de experienţă practică). Tinerii trebuie să ne demonstreze că vor să lucreze", a mai spus directorul Nestle.

"Îi ajutăm pe copii să aibă viitorul pe care şi-l doresc ei, nu cel pe care îl vrem noi pentru ei. Lucrul acesta se face ajutându-i să se cunoască pe sine, care sunt valorile şi necesităţile lor. Nimic nu poate fi o sursă de satisfacţie dacă nu se potriveşte cu valorile tale. Încercăm să îi ajutăm pe drumul lor de la facultate la piaţa muncii. La o persoană tânără căutăm să aibă energie, să fie consecventă, să dea dovadă de transparenţă, adică să fie sinceri cu ei înşişi şi cu ceilalţi. Nu e vorba aici numai de găsirea unui job bun, ci a unui loc pe lumea asta", a spus Gabriella Carello, Director Resurse Umane Nestle România.

60% rată de angajare după ucenicie

Companiile implicate în proiect oferă două tipuri de programe de stagiatură: internship-uri (cu o durată de câteva luni, pe un singur proiect) şi traneeship-uri (durată de un an şi cu practică prin mai multe departamente ale firmei). 

"După aceste programe, cel puţin 60% din ei se angajează la noi. Căutăm voinţă şi foarte mult entuziasm să înveţe să facă lucruri. Nivelul de inteligenţă şi educaţie e deja un dat la persoanele care vin la noi, dar cel mai important lucru este starea de spirit şi dorinţa să faci ceva", a spus Ela Moraru de la Google. 

Şcoala nu oferă formarea de care are nevoie un tânăr 

Sociologul Alfred Dumitrescu spune că a avea o primă experienţă de muncă înseamnă "infinit mai mult" decât a putea plăti pentru toate necesităţile (chirie, întreţinere, abonamente). 

"Înseamnă posibilitatea pentru cei tineri de a-şi construi un cadru de repere interioare despre realitate pe care nicio altă experienţă nu ţi-o poate oferi. Avem nevoie de aceste repere pentru a ne construi o imaginea reală asupra lumii. Din păcate, şcoala, cu toată informaţia pe care ne-o oferă, nu ne oferă şi formarea de care avem nevoie: punctualitatea, deadline-ul, responsabilitatea, lucrurile pe care toţi cei care au lucrat într-o structură le-au învăţat. A-i ţine pe tineri departe de posibilitatea de a învăţa lucrurile acestea înseamnă a-i ţine suspendaţi într-un fel de copilărie prelungită, care desigur că poate fi foarte plăcută, dar extrem de dăunătoare pe termen lung", a spus sociologul.

Poveştile tinerilor stagiari de la Nestle

Luiza Amzolin a terminat Facultatea Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice şi este în a treia săptămână de "trainee" la Nestle. Va sta timp de un an în companie şi va lucra în mai multe departamente. 

image

"A fost foarte confortabil fiindcă avem un "buddy" (mentor) care se ocupă de noi, ne ajută să ne integrăm în colectiv şi am avut foarte mult sprijin din partea celorlalţi colegi. Îmi dau seama că învăţ mult mai bine dacă fac lucrurile practic decât dacă îmi însuşesc nişte cunoştinţe teoretice", a povestit Luiza. 

Ea a mai spus că majoritatea tinerilor din generaţia ei (22-23 ani) vor continua cel mai probabil cu studiile şi cel mult vor opta pentru un part time. Abia după ce termină masterul vor continua cu programe full time. Luiza are şi un sfat pentru tinerii studenţi: să se implice foarte mult în activităţi de voluntariat pe parcursul şcolii.

Andreea Vasilică (21 ani), studentă în anul II la ASE, este stagiar Nestle din noiembrie 2013. A fost prima din anul ei care a intrat în rândul companiei, iar interviul l-a susţinut online, fiindcă era plecată în Grecia cu Work and travel (program de muncă pentru tineret). 

image

"Când am intrat prima oară în companie eram timidă, dar mi-a plăcut atmosfera lor şi faptul că am avut un "buddy" care m-a introdus tuturora din celelalte departamente ca "noua noastră colegă", nu ca pe un stagiar. Toţi sunt comunicativi, sociabili şi vor să te ajute. Niciodată nu mi-a trântit cineva uşa în nas, niciodată nu mi-a zis "nu". Înainte aveam mai multe cunoştinţe teoretice, dar acum ştiu mult mai multe lucruri practice şi m-aş duce cu mult mai multă încredere la un interviu. Mă cunosc pe mine şi ce pot să fac", spune Andreea. Ea îi sfătuieşte pe tineri să "nu stea deloc în studenţia lor."

"Când am intrat prima dată în ASE, un decan ne-a spus aşa: "Sfatul meu e să nu munciţi, o să aveţi de acum înainte mult timp să munciţi, bucuraţi-vă de anii de studenţie! Eu nu am ascultat asta, am intrat din prima lună într-o asociaţie de voluntariat, am stat un an acolo, apoi în vară m-am dus cu Work and travel în Grecia şi apoi la Nestle. Nu am stat pe loc. Dacă nu eşti ambiţios şi nu cauţi, nu te interesezi, nimeni nu-ţi va da absolut nimic", a mai spus Andreea. 

Ea spune că în familie a învăţat această abordare asupra vieţii. "Mama m-a învăţat acea putere de a te trezi dimineaţa să te duci la muncă, deşi ai 20 de ani şi toate colegele tale de cameră dorm, pentru că peste cinci ani se va vedea diferenţa", este de părere Andreea.

Irina Gheorghescu are 26 de ani şi lucrează de patru ani la Nestle încă de pe băncile Facultăţii de Marketing din ASE. Şi ea povesteşte acelaşi lucru despre începutul carierei, lumea s-a comportat frumos cu ea şi atitudinea pozitivă a celor mai mari decât ea şi cu mai multă experienţă a contat foarte mult.

image

"Majoritatea colegilor mei de facultate au avut suişuri şi coborâşuri în carieră, chiar dacă îşi găseau un stagiu de practică, nu rămâneau acolo. Se întâmplă des lucrul acesta, să faci un internship, să nu te angajeze, să mai faci un internship după... le-a fost foarte greu unora dintre ei să rămână definitiv într-o companie fiindcă angajatorii nu erau dedicaţi să crească oamenii, era doar un program temporar", a explicat ea drama tinerilor şomeri. 

Ea îi sfătuieşte pe aceştia să facă mult voluntariat, să nu se oprească din încercări şi să nu plece din ţară, fiindcă este nevoie mai mare de ei aici.


Pe aceeaşi temă:

Aproape 20% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani figurează ca şomeri

Peste două milioane de români suferă de depresie. Tinerii de azi, mai depresivi decât generaţiile anterioare

Val de şomeri dintre picaţii de la Bac

ANALIZĂ ANOSR De ce avem absolvenţi şomeri: un consilier se ocupă în medie de 8.500 de studenţi

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite