Educatoarele din grădinițe vor avea nevoie de studii superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educatoarele din grădinițe vor avea nevoie de studii superioare, cu specializarea „Educație timpurie” pentru a profesa, potrivit noilor legi ale Educației. Examenul de definitivat va fi înlocuit cu licențierea în cariera didactică.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Această măsură se regăsește în proiectul legii învățământului superior, în art. 107.

Art. 107 – „Absolvenții programelor de studii universitare de licență cu specializarea „Educația timpurie”, ai liceelor pedagogice cu specializarea pedagogia învățământului primar care au parcurs studii de licență cu specializarea „Pedagogia învățământului primar”, ai programelor de studii de masterat didactic de 60 de credite care au parcurs programul de formare psihopedagogică, ai programelor de studii universitare de masterat didactic de 90 de credite, ai programelor de studii universitare de masterat cu specializarea psihopedagogia specială, respectiv consiliere școlară și în carieră, și cei ai programelor de studii postuniversitar de formare profesională a adulților pentru reconversie profesională au dreptul de a participa la examenul de licențiere, pentru a obține statutul de cadru didactic cu drept de practică”.

Foto: Captură proiectul legii învățământului superior
Foto: Captură proiectul legii învățământului superior

În proiectul de lege al învățământului preuniversitar există un capitol referitor la licențierea în cariera didactică, respectiv capitolul VI, dar nu există nicio precizare cu privire la studiile superioare pentru educatoare, a semnalat Edupedu.ro.

 Examenul de licențiere în cariera didactică va cuprinde o evaluare a portofoliului personal și o probă scrisă, se arată în document.

Art. 169 – „(1) Examenul național de licențiere în cariera didactică, constă în mod obligatoriu dintr-o etapă de evaluare a portofoliului personal și o probă scrisă și este organizat de Ministerul Educației, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Documentul mai arată că persoanele care nu promovează examenul de licențiere se pot prezenta la o nouă sesiune. În cazul în care nu promovează examenul, candidații pot fi angajați în școli și grădinițe numai pe perioadă determinată, cu statut de cadru didactic debutant suplinitor.

De asemenea, învățătorii formați în liceele pedagogice au nevoie de diploma de licență a specializării „Pedagogia învățământului primar”, pentru a se putea înscrie la examen: „Înscrierea la examenul de licențiere a absolvenților de liceu pedagogic cu specializarea pedagogia învățământul primar este condiționată de absolvirea cu diplomă de licență a specializării „Pedagogia învățământului primar”. – art. 169 alin. (5)

Foto: Captură proiectul legii învățământului preuniversitar
Foto: Captură proiectul legii învățământului preuniversitar

Tot în document se mai arată că, absolevnții de educație timpurie din liceele pedagogice nu sunt considerați debutanți și li se permite să ocupe un post.

Foto: Captură proiectul legii învățământului preuniversitar
Foto: Captură proiectul legii învățământului preuniversitar
Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite