Educaţia sexuală, contestată masiv de ONG-uri religioase şi „pentru familie”, în ciuda recomandărilor Ministerului Sănătăţii
0Peste 80 de ONG-uri religioase şi „pentru familie” au lansat o nouă scrisoare deschisă în care contestă necesitatea educaţiei sexuale în şcoli. Totuşi, Ministerul Sănătăţii a transmis, în urmă cu câteva zile, că introducerea în programa şcolară a unei ore obligatorii de Educaţie sanitară, care să conţină noţiuni de educaţie sexuală, reprezintă „o măsură obligatorie şi oportună” pentru prevenirea îmbolnăvirii şi a sarcinilor nedorite.
Scrisoarea deschisă adresată ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii este concepută ca o replică la o altă scrisoare, de susţinere a educaţiei sexuale în şcoli, transmisă recent de un grup de ONG-uri, care avertizează că România este una din ţările europene cu cele mai multe mame minore, în condiţiile în care circa 20.000 de adolescente din ţară au născut doar anul trecut.
„Aţi primit un Apel semnat de 67 de ONG-uri care solicită introducerea educaţiei sexuale în şcoală. Motivele par dintre cele mai fireşti, în esenţă fiind invocată lipsa informaţiilor de calitate, în condiţiile în care în spaţiul public se transmit masiv informaţii distorsionate despre sexualitate <<din care lipsesc elemente ce ţin de responsabilitate, înţelegerea funcţionării propriului corp şi respectul în relaţii intime>>.
În timp ce necesitatea informării în privinţa sexualităţii este universală, de la o persoană la alta, de la o familie la alta, de la un stat la alt stat, de la o civilizaţie la alta, de la o perioadă istorică la alta au existat şi există moduri diferite de abordare. Ca atare, o întrebare esenţială este <<Ce fel de educaţie despre sexualitate solicită semnatarii?>>, deoarece identificarea unor probleme reale nu conduce automat şi către identificarea unor soluţii potrivite şi eficiente.
Tipul de educaţie sexuală pe care semnatarii Apelului îl solicită, şi pentru care militează de ani de zile, inclusiv prin introducerea acestui tip de educaţie prin intermediul materiei şcolare Educaţie pentru sănătate, care ar deveni obligatorie, este axat pe denormativizarea familiei binare heterosexuale în faţa oricăror comportamente sexuale consimţite şi pe promovarea contracepţiei şi avortului ca soluţii complete şi ideale la problema sarcinilor nedorite.
Acest tip de educaţie sexuală este generat de un sistem de valori hedonist în care este centrală plăcerea individuală în condiţii de siguranţă fizică. Acest sistem de valori a promovat necesitatea consimţământului în relaţiile sexuale şi eliminarea abuzului, fără a reuşi să le obţină, în schimb a agravat probleme precum disoluţia familiei, naşterea şi creşterea copiilor în afara familiei, nefericirea personală. La nivel de stat, el a dus la prbleme care nu existau anterior: statul trebuie să sprijine mamele singure, din ce în ce mai numeroase, prin ajutoare sociale, în timp ce rata natalităţii a scăzut sub limita de înlocuire a populaţiei”, se arată în scrisoare.
Scrisoare deschisă, adresată de 83 de ONG-uri despre Educaţia Sexuală
Pe de altă parte, într-un răspuns transmis săptămâna trecută unui ONG care susţine educaţia sexuală, Ministerul Sănătăţii îşi arată susţinerea pentru introducerea în şcoli a unei ore obligatorii de Educaţie sanitară, care să conţină şi noţiuni de educaţie sexuală.
„Deşi există diverse organizaţii care contestă obligativitatea introducerii orelor de educaţie sanitară şi care susţin că la aceste ore de educaţie sanitară este total nepotrivită educaţia sexuală a copiilor, Ministerul Sănătăţii susţine că este o măsură obligatorie şi oportună pentru dezvoltarea sănătoasă a generaţiilor viitoare”, se arată în răspunsul ministerului.