Doi olimpici de la „Vianu“ au adus României medalia de argint la o Olimpiadă Internaţională de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa României a câştigat medalia de argint la categoria Mediu şi Biologie a Olimpiadei Internaţionale a Proiectelor Mediului Ştiinţific INESPO 2013, care a avut loc în perioada 2-6 iunie în Olanda, la Middelburg. Elevii susţin că au descoperit în pânza de păianjen un adeziv ce ar putea fi utilizat pe scară largă.

În cadrul marei finale a Olimpiadei Internaţionale a Proiectelor Mediului Ştiinţific INESPO 2013 s-au întrecut participanţi din 46 de ţări, care au trebuit să-şi susţină proiectele în cadrul unei expoziţii cu public, având la dispoziţie un stand propriu de prezentare. Aceştia au trebuit să fie în măsură să prezinte, să explice şi să argumenteze proiectul lor, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic.

“The spider is changing the game in the adhesives industry” este proiectul de cercetare care a adus medalia de argint echipei României, aceasta fiind susţinută de Fundaţia Star Storage prin Programul „Cred în România”, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei.

Echipa este formată din autorii proiectului Alexandru Glontaru şi Ştefan Iov – elevi olimpici de clasa a X-a ai Colegiului Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, coordonatorul proiectului Mircea Ignat – cercetător de la ICPE-CA şi supervizorul proiectului Simona Vasilescu – profesor de biologie la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”.

Prin realizarea acestui proiect de cercetare, elevii au descoperit că păianjenul obişnuit de grădină produce o substanţă umitoare, care în viitorul apropiat poate reprezenta un revoluţionar biomaterial verde.

Adezivul din pânza de păianjen, descoperirea elevilor

Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de un an, iar în cadrul acestuia elevii au cercetat adezivul conţinut în pânza păianjenilor de gradină, câteva posibile aplicaţii practice, inclusiv posibilităţile de producere industrială a acestuia, în vederea obţinerii unei soluţii care să conducă la rezolvarea unor probleme serioase de mediu.

„Suntem foarte bucuroşi pentru că am obţinut un premiu atât de important şi că am adus România acolo unde îi este locul, şi anume pe podium. (...) Ne onorează faptul că am obţinut medalia de argint la INESPO 2013 şi suntem mândri de ceea ce am realizat. Proiectul nostru se află în prima faza a cercetării şi obţinerea acestui premiu ne motivează să continuăm studiul şi suntem convinşi că vom realiza lucruri extraordinare”, au declarat membrii echipei câştigătoare a medaliei de argint.

Rezultat remarcabil raportat la investiţia în educaţie şi în cercetare

“Este remarcabil cum aceşti tineri români reuşesc să obţină performanţe excepţionale la nivel internaţional şi să aducă România pe podiumul unor competiţii prestigioase. Cu atât mai meritoriu este că reuşesc aceste performanţe în condiţiile în care la astfel de concursuri importante participă tineri care provin din ţări care alocă bugete impresionante domeniului educaţiei şi cercetării şi în plus, au numeroase organizaţii non-guvernamentale care susţin activ acţiunile de acest gen şi încurajează excelenţa”, a declarat Cătălin Păunescu, Preşedinte Fundaţia Star Storage & Managing Director Star Storage.

Prin olimpiada de proiecte ştiintifice de cercetare “green” în domeniul dezvoltării durabile INESPO 2013, organizatorii şi-au propus să aducă în atenţia tinerilor din şcoli şi licee problemele de mediu cu care se confruntă întreaga lume.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite