Copii înscrişi online la clasa zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 10% din părinţi şi-au înscris copiii online la clasa pregătitoare marţi, în prima zi de înscrieri     FOTO Shutterstock
Aproape 10% din părinţi şi-au înscris copiii online la clasa pregătitoare marţi, în prima zi de înscrieri     FOTO Shutterstock

Mii de părinţi au ales din prima zi să-şi înscrie online copiii la clasa pregătitoare, evitând aglomeraţia de anul trecut. Tot în premieră, au fost introduse şi programările telefonice, însă la câteva şcoli bune din ţară au fost părinţi care au preferat să stea la coadă.

Dacă în 2012 părinţii s-au înghesuit încă din prima zi să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare, anul acesta situaţia a fost diferită.

Marţi, în prima zi a înscrierilor, au fost înregistrate la nivel naţional 17.510 de cereri, dintre care mai bine de 1.400 au fost depuse online, prin formularul disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei. Aproape jumătate dintre cererile completate electronic au şi fost validate de şcoli, după ce părinţii au depus şi documentele din dosar.

Profesorii şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare explică noul context atât prin introducerea metodei de înscriere online, cât şi prin o mai bună informare a părinţilor, inclusiv prin organizarea Zilelor Porţilor Deschise. Oricum, susţin aceştia, părinţii au suficient timp, înscrierile fiind deschise până pe 22 aprilie.

25 de părinţi la „Goethe“ până la prânz

La Şcoala Centrală din Bucureşti, până la prânz s-au prezentat doar şapte părinţi la înscrieri. „Totul decurge normal, părinţii nu vin cu multe întrebări fiindcă s-au lămurit la Ziua Porţilor Deschise“, a explicat pentru „Adevărul“ directoarea şcolii, Maria Cojescu.

De asemenea, şi la şcoala cea mai râvnită şcoală din Bucureşti, numărul 11, „Ion Heliade Rădulescu“, s-au prezentat la primele ore doar 10 părinţi, potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ.

Totul decurge normal, părinţii nu vin cu multe întrebări fiindcă s-au lămurit la Ziua Porţilor Deschise. Maria Cojescu, directoare Şcoala Centrală

Şi la Liceul „Goethe“ din Capitală, doar doi-trei părinţi s-au prezentat ieri, la primele ore ale dimineţii pentru a depune cererile de înscriere la clasa pregătitoare. Anul trecut, multe familii şi-au schimbat domiciliul pentru a se asigura că pot prinde un loc la acest colegiu, ca atare a crescut de 10 ori numărul celor înscrişi faţă de anul anterior, la clasa I, de la 30 la 300.

„În prima zi de înscrieri au venit 25 de părinţi până la ora 13.00 şi nu a fost niciun fel de problemă. Avem câte patru clase a câte 25 de copii, deci 100 de copii la pregătitoare, cu o clasă mai puţin ca anul trecut. Criteriile specifice au făcut şi ele diferenţa, anul acesta avem interviu cu copiii pentru a le verifica cunoştinţele de germană“, a explicat pentru „Adevărul“ directoarea Colegiului „Goethe“, profesoara Cristina Popa.

„Lucrurile sunt mult mai liniştite anul acesta, fiindcă şi metodologia este mai clară, iar în ceea ce priveşte
liceul „Goethe“, condiţiile specifice sunt foarte bune şi ne uşurează foarte mult treaba“, arată şi Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti  (ISMB).

Anul acesta, Colegiul German „Goethe“ a introdus două criterii specifice de departajare pentru a evita situaţia din 2012: verificarea cunoştinţelor de limbă germană prin interviu (20-21 aprilie) şi frecventarea pe o perioadă de cel puţin doi ani a unei grădiniţe în limba germană.

Interviuri în germană şi la Şcoala 186

La Şcoala 186 „Elena Văcărescu“, alăturată Liceului „Goethe“, au venit la Ziua Porţilor Deschise în jur de 200 de persoane şi s-au înregistrat aproape 85 de nume de copii ai căror părinţi ar vrea să-şi înscrie micuţii acolo. Aici există doar două clase pregătitoare care au în total 25 de copii, 17 locuri din fiecare clasă fiind rezervate pentru cei din circumscripţie şi doar opt pentru cei care vin din afară.

La fel ca la Colegiul „Goethe“, şcoala „Elena Văcărescu“ organizează interviuri în perioada 21-22 aprilie pentru clasa pregătitoare cu predare în limba germană, unde accesul se face pe baza unor condiţii specifice de înscriere.

„În general, părinţii care au venit la noi au fost foarte bine informaţi fiindcă au participat la Ziua Porţilor Deschise. În principal, persoanele care au venit în dimineaţa de marţi la înscrieri sunt aceleaşi care au venit şi sâmbătă să vadă sălile de clasă. Am vorbit, spre exemplu, cu tatăl unui copil care mi-a povestit că iniţiate el nu avea de gând să-şi înscrie copilul aici, venise în zonă să se informeze şi a intrat şi la noi: «V-am văzut, mi-a plăcut şi am decis acum să-mi înscriu copilul aici»”, a explicat directoarea şcolii, Georgeta Tudor.

Lucrurile sunt mult mai liniştite anul acesta, iar condiţiile specifice sunt foarte bune şi ne uşurează foarte mult treaba Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB

Concurenţă mare pentru şcolile bune din ţară

Deşi autorităţile locale au venit cu varianta programării telefonice a înscrierilor, pe lângă înscrierea online, în multe oraşe din ţară părinţii tot s-au înghesuit pentru locuri în şcolile de renume.

SUCEAVA. Şcolile din Suceava au fost, ieri, în prima zi de înscrieri pentru clasa pregătitoare, printre puţinele din ţară asaltate de părinţi, de la primele ore ale dimineţii. Pentru a evita aglomeraţia, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ au făcut programări pe ore. Soluţia nu a funcţionat însă în cazul şcolilor de renume.

„Ştiam de programare, dar am preferat să vin personal, să văd cu ochii mei ce se întâmplă. E o şcoală bună şi vreau neapărat un loc pentru fetiţa mea. Din ce mi s-a explicat, va fi la fel ca la grădiniţă, iar copiii vor învăţa materia prin joc“, a spus una dintre mămicile venite la ”Miron Costin“, una dintre cele mai renumite şcoli din Suceava.

parinti dosare

Părinţii au stat la rând pentru a-şi înscrie copiii la şcoala suceveană „Miron Costin“    FOTO Sandrinio Neagu

„O mare problemă pentru noi este numărul mare de solicitări, chiar din partea părinţilor care nu sunt din circumscripţia noastră. Vom face o selecţie foarte riguroasă“, a spus Constantin Sîrghi, directorul de la „Miron Costin“.

TIMIŞOARA. În Timişoara, una dintre cele mai căutate şcoli pentru clasa pregătitoare este Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, recomandat atât de renumele de şcoală bună, cât şi de locaţia centrală.

Concurenţa este foarte mare chiar şi pentru cei care locuiesc în circumscripţie, iar pentru cele 50 de locuri disponibile şcoala primeşte sute de cereri.

„Suntem limitaţi de spaţiu. Altfel am fi creat mai multe locuri. Clădirea liceului este monument istoric, nu putem face modificări”, explică Elena Jebelean, directoarea adjunctă a liceului. Însă, mulţi dintre părinţi au ales totuşi varianta înscrierii electronice a celor mici la clasa pregătitoare.

CLUJ-NAPOCA. La Şcoala generală „Iuliu Haţieganu“ din Cluj Napoca, una dintre cele mai renumite din oraş, jumătate din cele 75 de locuri la clasele pregătitoare se ocupaseră, ieri, în primele ore de înscrieri.

„Am fost în sala de clasă unde va merge din toamnă fiica mea şi mi-a plăcut. Mobilierul este adecvat. Fiul meu învaţă tot aici şi sunt mulţumită de rezultatele lui“, a spus Claudia Brie, una dintre mamele venite, ieri, la „Iulia Haţieganu“.

Aici, ca şi în cazul Sucevei, părinţii au fost programaţi telefonic, din sfert în sfert de oră, pentru a evita cozile şi aglomeraţia de anul trecut.

ZALĂU. Dacă anul trecut părinţii din Zalău au dat buzna în şcoli chiar din prima zi de înscriere în clasa pregătitoare, anul acesta, situaţia s-a inversat. La cea mai mare şcoală gimnazială din oraş, „Mihai Eminescu”, în primele ore de înscrieri veniseră doar câţiva părinţi.

„Anul trecut, pe vremea asta, aici era nebunie. Aveam în permanenţă 10-15 părinţi la coadă”, arată Mariana Meleg, directoarea şcolii. La aceeaşi instituţie, la care sunt şi cele mai multe locuri la clasa pregătitoare din judeţ, 150, în prima zi de înscrieri au fost depuse, până la prânz, 25 de cereri. 

Au contribuit Sandrinio Neagu, Olimpia Man, Florina Pop, Vali Silaghi

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite