Cédric Villani, îndrăgostit de stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matematica este peste tot în jurul nostru şi este obligatorie pentru înţelegerea Universului, spune Cédric Villani, matematicianul francez care a primit în 2010 Medalia Fields, cea mai importantă distincţie în domeniu, echivalentă a Premiului Nobel.

După ce a vorbit despre particule, stele şi probabilităţi  în faţa unui public mai numeros decât putea sala Elvira Popescu să găzduiască, profesorul École Normale Supérieure din Paris şi director al Institutului Henri Poincaré a acordat un interviu Think Outside the Box despre entropie, matematica schimbărilor climatice şi despre eroii din copilărie.

Calcule despre viitorul universului

Deşi viitorul galaxiei este incert, pe o anumită scară  de miliarde de ani, matematicianul spune că aceasta se va stabiliza, în mod spontan, ca efect al combinării traiectoriilor diverse ale stelelor. Apoi ce se va întâmpla va depinde de cum va interacţiona cu galaxiile vecine.

Pentru viitorul apropiat, Cédric Villani spune să nu ne facem griji pentru 2012, glumind că cel mai important eveniment al anului 2012 pentru el este aniversarea institutului pe care îl conduce.Matematicianul francez, în vârstă de 36 de ani, descifrează de 15 ani enigma sistemelor constituite dintr-un număr foarte mare de particule, ca în cazul stelelor, moleculelor de gaz şi electronilor plasmei.

Unul dintre aspectele muncii sale recunoscută prin Medalia Fields este contribuţia sa la ecuaţia Boltzmann, care descrie distribuţia statică a particulelor. El a obţinut informaţii matematice despre fenomene fizice legate de stabilitate.

Dezordinea măsurată

Cédric Villani este unul dintre cercetătorii reprezentativi pentru studiul entropiei, pe care o defineşte ca fiind "măsura dezordinii măsurabile, a posibilităţilor". "Când observi un sistem fizic, ca atunci când mă uit la tine, pot să văd doar unele caracteristici, dar nu am cum să ştiu starea tuturor atomilor care te compun, deci rămâne multă nesiguranţă. Această incertitudine este măsurată de entropie. Măsura incertitudinii înseamnă cât de mult îmi ia mie să scriu un număr de posibilităţi", explică matematicianul.

Citiţi pe http://think.adevarul.ro interviul integral acordat de Cédric Villani pentru a afla cum poate contribui matematica la combaterea schimbărilor climatice, de ce pot cifrele să fie privite ca artă şi ce plusuri şi minusuri au sistemele educaţionale din Franţa şi România. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite