Băsescu: România a pierdut 10 ani în pregătirea tinerilor, prin desfiinţarea liceelor profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a reiterat efectele negative ale desfiinţării învăţământului profesional     FOTO: Adevărul
Traian Băsescu a reiterat efectele negative ale desfiinţării învăţământului profesional     FOTO: Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România a pierdut 10 ani în pregătirea tinerilor, prin desfiinţarea liceelor profesionale, acuzându-l pe fostul ministru Andrei Marga că a creat materie primă pentru universităţi, cu dispreţ total pentru tineri. Băsescu a explicat şi cele trei soluţii adoptate de România pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor.

Preşedintele problema şomajului în rândul tinerilor este una cât se poate de ”reală”.

Şeful statului a arătat că, la nivelul Uniunii Europene, numărul şomerilor tineri, sub 25 de ani, este de 5,6 milioane, iar în zona euro de 3,6 milioane, ceea ce înseamnă în jur de 23% din numărul şomerilor la nivel european.

Potrivit lui Traian Băsescu, principalul obiectiv al Conferinţei de la Paris este să dea un semnal că problema ocupării pe piaţa muncii a tinerilor reprezintă o prioritate a Uniunii Europene.

El a mai arătat că, marţi după-amiază, şefii de stat invitaţi vor adopta poziţia politică faţă de fenomentul lipsei de locuri de muncă pentru tineri, acest lucru constituind un schimb de experienţă şi de infomaţii cu privire la practicile din statele membre UE, privind reducerea numărului şomerilor.

Preşedintele Băsescu a mai spus că în cadrul acestui eveniment se vor căuta soluţii pentru implementarea programelor deja stabilite în Consiliul European, şi anume Programul Garanţia pentru tineri şi Iniţiativa pentru ocuparea tinerilor, ambele proiecte fiind finanţate prin BEI şi Fondul European pentru investiţii.

România şi şomajul în rândul tinerilor

Şeful statului a menţionat că aceste programe sunt finanţate în perioada 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2015, cu şase miliarde de euro, lucru foarte important pentru că România are trei regiuni în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 30% din numărul şomerilor - regiunile Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia.

Traian Băsescu a mai declarat că acţiunile de reducere a şomajului în rândul tinerilor se vor baza pe trei priorităţi, prima fiind integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, cu accent pe programe de formare.

Soluţia 1: reînfiinţarea şcolilor profesionale

"Noua legislaţie a educaţiei creează condiţiile ca România să răspundă pozitiv la această nevoie de calificare a tinerilor în acord cu nevoile pieţei muncii din România. Noua lege a educaţiei, legea Funeriu, Miclea, sau cum vreţi să îi spuneţi, reînfiinţează şcolile profesionale", a spus Băsescu, adăugând că s-a emis legea uceniciei şi nu în ultimul rând, prin Ministerul Muncii, s-au creat şi structuri de reorientare profesională.

Şeful statului a ţinut să precizeze că România a pierdut circa 10 ani în pregătirea tinerilor, făcând referire la desfiinţarea liceelor profesionale, în 1998, 1999, de "marea reformă Marga", pe principiul că nu au inginerii cum să predea, trebuie să predea profesorii.

"Domnul Marga viza să creeze materie primă pentru universităţi, dar cu dispreţ total pentru interesele tinerilor", a mai comentat şeful statului.

22.000 de elevi în şcoli profesionale anul acesta

"Interesant ar fi să rămânem consecvenţi, pe de o parte, şi, pe de altă parte, companiile, fie că sunt private sau de stat, să preia tineri care optează pentru o meserie pe timpul şcolii. Nu aş spune că nu avem rezultate încurajatoare, anul acesta peste 22.000 de tineri au intrat în astfel de şcoli şi vor termina şcoala cu o meserie", a arătat Traian Băsescu.

El a amintit de "revolta" care a fost când, în urmă cu câţiva ani, spunea că nu mai avem tinichigii şi tineri calificaţi.

"Astăzi, am ajuns să constatăm că, fără să le dăm o meserie încă din şcoală, îi sacrificăm", a mai comentat Traian Băsescu.

Soluţia 2: consiliere pentru inserţia pe piaţa muncii

Şeful statului a spus că un alt pilon al rezolvării problemei şomajului în rândul tinerilor este o mai bună inserţie pe piaţa muncii şi prin acordarea unui sprijin individual, o consiliere individuală.

Traian Băsescu a spus că Ministerul Muncii a început să creeze structuri, tot mai eficiente, în consilierea tinerilor pentru o opţiune profesională.

Soluţia 3: antreprenoriatul

Potrivit şefului statului, al treilea pilon îl reprezintă sprijinirea ocupării şi a antroprenoriatului în rândul tinerilor, prin crearea de IMM-uri.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că în intervenţia sa de la conferinţă va susţine sistemul dual, al noii legi a educaţiei, pentru ca pe lângă teorie tânărul să dobândească în şcoală şi abilităţi pentru a învăţa o meserie până la terminarea şcolii, acesta fiind sistemul german, foarte eficient, unde şomajul este redus, iar piaţa forţei de muncă pentru tineri funcţionează destul de bine.

Preşedintele Traian Băsescu participă marţi după-amiază, la Paris, la cea de-a doua ediţie a Conferinţei privind Ocuparea Tinerilor, care se va desfăşura la Palatul Élysée.


Traseul de la şcoală la meserie, la capătul căruia patronii se plâng de lipsa de mesteşugari

Dezvoltarea învăţământului profesional în România se poate face îndeplinind două condiţii esenţiale: în primul rând, trebuie ca, într-un timp relativ scurt, percepţia majorităţii părinţilor, dar şi a elevilor să se schimbe în ceea ce priveşte şcolile profesionale. În al doilea rând, firmele trebuie să se implice, să realizeze că investiţia, în formarea, încă de pe băncile şcolii, este soluţia pentru a avea personal calificat.

TABEL Cât de ruptă e şcoala profesională de piaţa muncii

Cele mai multe meserii pentru care sunt pregătiţi elevii în învăţământul profesional din România nu sunt căutate de angajatori. În schimb, pentru specializările cerute, sistemul nu oferă calificare.

STUDIU Cum absoarbe piaţa muncii „generaţia pierdută“: facultăţile care te ajută să-ţi găseşti un job după absolvire

Un student din cinci nu-şi găseşte un job după licenţă. Un studiu realizat în premieră la UBB Cluj-Napoca arată care sunt specializările de unde studenţii s-au angajat imediat după absolvire.

VIDEO Cum o să-i ajute pe elevi schimbarea sistemului de admitere la liceu şi despre viitorul şcolii profesionale

Liceul devine accesibil din 2015 doar elevilor care sunt peste nota 5, iar de anul viitor se deschide calea şcolii profesionale pentru cei care nu vor neapărat o diplomă de Bac şi facultate şi care nu au medii mari după 8 ani. Cât de mult îi ajută modificările pe elevi şi cât de pregătit este sistemul profesional să creeze meseriaşi pentru piaţa muncii, despre toate aceste implicaţii am discutat cu specialiştii, joi dimineaţă, la Adevărul LIVE.

Remus Pricopie: „Din 2015, nu se va mai intra la liceu cu medii mai mici de 5“. Profesionala, calea pentru elevii slabi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că, din 2015, elevii care au medii de admitere mai mici de 5 nu vor mai intra la liceu, iar părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii în sistemul de învăţământ de la cinci ani, la grupa mare de la grădiniţă. Oficialul a mai anunţat că, de anul viitor, elevii care termină clasa a VIII-a vor putea intra la şcoala profesională.

Şcoala Profesională Germană, un model pentru învăţământul din România

Şcoala „Kronstadt"este prima din România în care mai multe societăţi comerciale s-au implicat alături de Primărie şi Inspectoratul Şcolar, în pregătirea profesională a unor potenţiali viitori angajaţi.

Francezii investesc 200.000 de euro în  şcolile profesionale din Braşov

Pentru că francezii au nevoie de mână de lucru calificată, vor finanţa câteva şcoli din zona Făgăraş-Braşov, investiţia totală fiind de 200.000 de euro. Elevii vor fi pregătiţi în domenii precum mecatronică şi electromecanică.

Criza a dublat numărul şomerilor în unele judeţe

Cele mai recente semnale de pe piaţa muncii arată o îmbunătăţire în privinţa angajărilor, dar situaţia nu este deloc îmbucurătoare dacă privim în ansamblu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite