BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Luni încep probele scrise de la a doua sesiune de Bac. Pricopie: elevii ar putea fi înregistraţi şi audio la examen, de la anul
0Luni încep probele scrise de la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat de anul acesta. Prima probă va fi cea de la Limba şi Literatura Română, care începe mâine la ora 9:00 şi va ţine pâmă la ora 12:00. Aceasta va fi urmată de proba obligatorie a profilului (28 august - Matematică şi Istorie) şi de proba la alegere (30 august). De la anul, elevii ar putea fi înregistraţi şi audio, nu numai video, în timpul examenului, a anunţat Pricopie
UPDATE 17:30 - Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că le-a cerut, duminică, inspectorilor şcolari "să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc o situaţie de fraudă" la probele scrise de la examen de bacalaureat care încep luni şi să raporteze imediat orice nereguli, transmite Mediafax.
Ministrul Educaţiei a spus că duminică a discutat în videoconferinţă cu reprezentanţii celor 42 de inspectorate şcolare, ai celor 266 de centre de examen din sesiunea august-septembrie a bacalaureatului şi cu ai celor 77 de centre de evaluare, pentru a se asigura că examenul se va desfăşura în cele mai bune condiţii.
UPDATE 13:10 - Pe lângă monitorizarea video, elevii care vor susţine examenul de bacalaureat ar putea fi înregistraţi şi audio începând de anul viitor, a anunţat ministrul Educaţiei Remus Pricopie.
„În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrarea audio din sală. Nu s-a luat încă o decizie. Prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui când introduci o măsură e să vezi dacă poţi să o şi implementezi. Nu cred că e foarte complicat. Am insistat foarte mult ca înregistrarea video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală. Să existe monitorizare în timp real şi conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare. Să se ia legătura cu furnizorii de energie electrică, să nu avem surprize că încep lucrări exact în perioada în care noi trebuie să ne ocupăm de examenul de bac”, a precizat ministrul.
UPDATE 14:50 - Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut celor implicaţi în sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat să respecte metodologia şi să sesizeze imediat dacă apar probleme.
„I-am rugat pe toţi cei implicaţi să respecte metodologia. Problemele din vară au apărut din cauza abaterilor de la metodologie. De asemenea, am rugat preşedinţii de comisii să sesizeze imediat dacă apar probleme, iar pe inspectori să se asigure că stăpânesc procedurile pentru situaţii de avarie. Vor fi camere de supraveghere în fiecare sală, astfel încât comisia să poata vedea tot ce se întâmplă în sala de examen”, a spus Pricopie, duminică, la o conferinţă de presă de laMinisterul Educaţiei.
Peste 55.700 de candidaţi s-au înscris la proba scrisă de la Limba Româna din cei aproximativ 87.000 de înscrişi la a doua sesiune de Bac. Săptămâna trecută s-au dat proba orală de Limba Română, cea de limbă maternă, competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi competenţele digitale.
Pentru proba scrisă de la limba Română, adevarul.ro a pregătit o lecţie video, care face parte din campania „Adevărul te meditează pentru Bacalaureat“. Cu această ocazie profesoara de limba română Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ le explică elevilor cum se redactează o astfel de lucrare şi la ce ar trebui să fie atenţi.
BACALAUREAT 2013: Proba scrisă la Limba şi literatura română
Cei mai mulţi înscrişi la Bac-ul de toamnă, la Matematică şi Istorie
Pentru probele scrise, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la limba şi literatura română (peste 55.700 de absolvenţi), respectiv la proba obligatorie a profilului: în jur de 56.500 de candidaţi (dintre care 52.000 la matematică şi 4.600 la istorie).
Aproape 54.000 de elevi s-au înscris şi la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării, cei mai mulţi, peste 31.000, alegând biologia.
În Capitală, examenele vor fi organizate în 33 din liceele de top, după acuzaţiile de fraudă la Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Peste10.200 de candidaţi din Bucureşti vor participa la această sesiune de toamnă, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Centrele de examinare din Bucureşti sunt: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“.
Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:
- 15 – 19 iulie - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
- 19-20 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 19-21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 20 -21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
- 22 - 23 august - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
- 26 august - Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
- 27 august - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
- 28 august - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
- 30 august - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
- 2 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
- 3-4 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
- 5 septembrie - Afişarea rezultatelor finale
Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013
Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 - 2013 au promovat şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.
La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre cei 175.513 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 - 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.
În sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.
La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49% din candidaţi, potrivit cifrelor oficiale. În total, peste 21.000 de elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2012, dintr-un total de peste 85.000 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, în jur de 24.000 au provenit din promoţiile anterioare.