BAC 2015. Fiţuicile revin în era IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii nepregătiţi pentru examenele pe care le au de susţinut în acestă vară se întorc la vechile metode de copiat: fiţuicile făcute acasă. Asta deşi internetul abundă de dispozitive moderne accesibile pentru toate buzunarele. Însă camerele de supraveghere şi sancţiunile drastice impuse de Ministerul Educaţiei aproape că au eliminat în ultimii ani cererea pentru tehnologia de ultimă oră.

„În ultimul timp am prins mai mulţi profesori copiind la examenul de titularizare decât elevi la examene”, susţin dascălii cu vechime în sistem. 

Legislaţia din ultimii ani a impus ca toate sălile în care se susţin Evaluarea Naţională sau Bacalaureat să fie dotate cu camere video, iar 5% din acestea dispun inclusiv de funcţie audio. 

În plus, elevii care sunt prinşi că încearcă să copieze la examenul de maturitate sunt daţi afară din sală şi au interdicţie să-l mai susţină timp de două sesiuni. 

„Doar în Capitală am eliminat anul trecut 112 candidaţi, pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Numărul elevilor care copiază a scăzut de când a fost impusă sancţiunea care nu le mai permite să susţină examenul în următoarele două sesiuni”, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Scăderea apetitului pentru copiat este confirmat şi de piaţa de dispozitive. 

„A scăzut foarte mult cererea faţă de acum 4-5 ani. Mai fac vânzări vara şi iarna, în sesiunile studenţilor, însă nu sună mai mult de 2-3 persoane pe zi faţă de câteva zeci în trecut. Elevii rar se mai interesează de opţiuni, din cauza înăspririi condiţiilor de examen”, a mărturisit reprezentantul unui magazin online de dispozitive de copiat.

Tehnologie de ultimul răcnet

Chiar şi aşa, magazinele de specialitate continuă să ofere o varietate deosebită de dispozitive de copiat, pentru care cei interesaţi nu-şi asumă doar riscurile ci şi costuri piperate. Reprezentanţii magazinelor spun că printre cele mai căutate în acest moment este stick-ul cu microcască, un sistem care include căşti fără fir şi microfon ce se poate ascunde uşor în haine. 

Echipamentul se conectează la orice tip de telefon mobil ce se poate afla şi la 10 metri distanţă de posesor. Preţul pentru un astfel de dispozitiv sare de 350 de lei.

O altă tehnologie populară este cutia GSM cu căşti fără fir, un sistem de dimensiunile unei cutii de chibrituri, în care se conectează o cartelă SIM şi care răspunde automat la apel. Preţul pentru o astfel de tehnologie poate ajunge şi la 450 de lei.

Copiuţe în chiloţi

Însă, în acest moment tactica folosită de elevii care încă se mai încumetă să copieze este cea veche de când lumea, arată Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional „George Coşbuc”, din Capitală şi preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori.

„La testele obişnuite, elevii din ziua de azi copiază cu telefonul. Mai exact, fac fotografii la o pagină cu formule sau definiţii şi o setează ca imagine de fundal, după care se uită fără să lumineze ecranul. Doar că la examene nu sunt permise telefoanele mobile aşa că apelează la soluţia clasică: cer voie la baie de 4-5 ori în timpul examenului şi în cabină consultă copiuţe pe care le ascund în lenjeria intimă”, a explicat profesorul.

Mai mult, Corneliu Riegler susţine că metoda este aplicată şi de profesori, nu doar de elevi. „Şi la examenul de titularizare, unii dintre profesori făceau la fel, am dat afară mai mulţi profesori la titularizare, decât elevi la Bac”, a precizat profesorul de Istorie. ;

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite